Sössö testaa: Laskut Part I


TEKSTI: Miina-Maija Simonen
KUVAT: Miina-Maija Simonen

Lampaitten lasku

Tätä käytetään perinteisesti apukeinoksi nukahtamiseen. Illalla (tai yöllä) sänkyyn maaten pannessaan voi yrittää miettiä lampaita, jotka loikkivat aidan yli ja laskea sitten siitä niitä. Allekirjoittanut yritti tätä joskus, mutta totesi, että parempi kun vain laskee. Ajatukset lakkaavat vaeltamisen, ja yleensä nukahdan 30-40:n kohdalla. Vaikka kymmenet tai ykköset hieman heittelisivätkin, ei haittaa. Jos kuitenkin rupeaa lähestymään sataa, voi olla, että nukahtaminen ei juuri nyt ole hollilla tai jokin muu on vialla.

Arvosana: Sataan laskiessa yhdeksänkymmentäviisi, 95/100

Toisinaan lehmät ovat niin ystävällisiä, että tulevat pihaan, jotta ne olisi helpompi laskea

Lehmien lasku

Muutaman kerran elämäni aikana olen laskenut myös lehmiä. Se on huomattavasti helpompaa kuin (kuvitteellisten) lampaiden laskeminen. Tosin, jos lehmiä puuttuu, homma menee yleensä vaikeaksi. Helpoimmassa tapauksessa puuttuvat ammut löydetään viereiseltä pellolta. Vaikeammissa tapauksissa niiden perään kahlataan umpihangessa, etsitään pitkin maita ja mantuja tai kalastellaan mutaojasta. TAI sitten mitä tahansa muuta, koska lehmä nyt on vain sellainen mielivaltainen eläin, jolle voi sattua ihan mitä vaan.

Arvosana: 23 pellolta + 2 mutaojasta = täydet 25

Säädön lasku

Differentiaaliyhtälöt eivät ole kavereitani, joten säätötekniikan laskut ovat hieman pelottavia. En tiedä, mitä ne tarkoittavat ja miten niiden kanssa tulisi toimia. Olen niiden seurassa hyvin yksinäinen ja luovutan helposti, elleivät opintotoverini* tule pelastamaan minua niiden joukosta. Säätötekniikan maailma on kiinnostava, mutta sinne on niin vaikea päästä mukaan

Arvosana: virallista arvosanaa ei vielä ole, oma mielipide 3/5, luentokalvot 5/5!

*prujauskaverit

Täffän alikulun mäkiä varten on joku ystävällisesti jättänyt liukurin (oli ainakin vielä maanantaina). Käykää testaamassa!

Pulkalla lasku

Mitä isompi (ja jyrkempi) ja töyssysempi mäki, sen parempi! Häntäluu ei tosin tykkää hirveästi töyssyistä. Pulkkailu on oikeastaan mielestäni paras urheilulaji mitä löytyy. Siinä yhdistyy hauskanpito, kommellukset sekä se urheilupuoli, kun kipitetään mäkeä ylös (tämän vuoksi laskettelu ei ole oikeaa urheilua). Tätä voivat muutkin koittaa viimeistään laskiaisriehassa Ulliksella oikean urheilulajin tapaan, eli joko kannustaa katsomosta omaa suosikkiaan tai harrastaa itse. Pulkalla laskua voi harrastaa tänäkin vuonna Laskiaisriehassa!

Arvosana: lasketaan kaavalla (mäen jyrkkyys)*(kavereitten määrä mäessä)*(kavereitten määrä yhdessä laskuvälineessä kerrallaan)

Laudalla lasku

Lumilaudassa parasta on se, että se on oman kropan yhtenäinen jatke. Lauta tekee kaiken, mitä pyydän, ja tekisi enemmänkin, jos vain osaisin ohjata sitä. Ei niin kivaa tässä on se, kun en osaa ohjata ja päädyn tekemään kuperkeikkoja joka suuntaan. Siinä voi sattua, mutta toisaalta se voi myös tarjota päivän naurut sekä itselle että kavereille. Tämä voi muuttua myös pyllymäeksi, joka varsinkin on yleensä hauskaa 😀

Arvosana: sen verran mitä laskettelukeskuksessa on rinteitä

Tällä alustalla on hyvä laskea mäkeä!

Persemäkilasku

Tätä tuli testattua erityisesti lumilaudan kanssa, kantin pettäessä alta… Sitten mennäänkin yleensä noin puolet jyrkästä rinteenpätkästä persemäkeä, toimien samalla lumiaurana ja lumivyöryn aiheuttaen. Persemäkeä on myös hyvä laskea haalareilla oikeastaan melkein missä vaan. Tällä hetkellä Otaniemi ja Suomi muutenkin on täynnä hyviä lumikasoja ja mäkiä pyllymäen laskemista varten. Toimii vallan mainiosti myös kevättalven iljanteilla, kun kävelytiet ovat muuttuneet luistinradoiksi. Laskeminen takalistonsa päällä on nopeampi ja erityisesti turvallisempi tapa kulkea mäet alas, kuin kävellen. Lisäksi se on miljoona kertaa hauskempaa ja piristävämpää! Saattaa tosin aiheuttaa ahterin kastumista.

Arvosana: jos takapuoli kastuu 2/5, muuten 5/5

 

(Eläimiä ei ole vahingoitettu laskemisen eikä kuvaamisen yhteydessä, liukurit ja pulkat ovat kyllä ottaneet osumaa johtuen hiekoitushiekasta)

(Visited 343 times, 1 visits today)

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Sössö testaa: Laskut Part II – Sössö

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*