Miikan viisi vinkkiä tenttiin lukemiseen


TEKSTI: Miika Koskela
KUVAT: Miika Koskela, pixabay

Tenttiviikko alkaa ja hikipisarat valuvat pitkin otsaa. Aloitit lukemaan viikon viiteen tenttiin vasta viikonloppuna, eikä sinulla ole mitään tajua mistään. Onneksi Sössö kiirehtii apuun ja seuraavilla vinkeillä saat varmasti puhtia tentteihin lukemiseen!

Ihanko oikeasti klikkasit? Tenttiin lukemisen ohjeita minulta? Joko sinulla on käynyt väärinkäsitys siitä, mitä menit painamaan (hehe) tai sitten ihan oikeasti ajattelit, että kyseisessä aiheessa kannattaisi minun neuvojani kuunnella. Tai sitten satuit lukemaan tätä tekstiä ihan vain sen takia, että sinulla olisi tenttiviikolla jotain muuta tekemistä, kun kerran ajattelit ottaa päivän neljännentoista tauon lukemisesta. No, siinä minä voin auttaa! Eli seuraavat vinkit ovatkin parhaita asioita, mitä voi tehdä tenttiin lukemisen sijasta!

  1. Siivoaminen

Usein kuulee stereotypiaa siitä, miten miehet tuppaavat olemaan sotkuisia ja huone on jatkuvasti sekaisin. Tämä pitää ehkä osittain paikkansa, mutta ei ole olemassa tehokkaampaa siivoajaa kuin jätkä, jolla tentti olisi seuraavana päivänä. Nurkassa oleva pieni villakoirakin on mielenkiintoisempi kuin tenttikirja. Ja näistä, ei-niin-lutuisista-koirista, on pakko päästä eroon just nyt eikä kohta. Tenttisiivouksessa saattaa siivota paikkoja, mihin ei ole muuten koskenut kuukausiin, eikä tule koskemaankaan ennen seuraavaa tenttiviikkoa.

Kuva 1 Siivoaminen
Vain tentteihin lukemisen aikaan tämä näky voi aiheuttaa jotain actionia, tässähän saa menemään helposti melkein tunnin.

Itse olen löytänyt siivoamisesta vielä toisenkin mahdollisuuden: koneen tiedostojen läpikäynti ja organisointi. Harvinaisen mukavaa puuhaa käydä läpi tuhottomat “random” ja “temp” kansiot ja laittaa kaikki täysin siististi järjestykseen. Esimerkiksi vanhojen valokuvien läpikäynti tuottaa aikajatkumossa aivan uuden ulottuvuuden, sillä eihän valokuvia voi lajitella ennenkuin on vilkaissut, mitä niissä on. Digitaalinen siivoaminen on kuitenkin hieman “kertakäyttöinen” idea, sotkua syntyy paljon hitaammalla tahdilla kuin oikeassa kämpässä. Tämä kannattaa siis säästää vain absoluuttisiin hätätilantaisiin.

 

  1. Nukkuminen

Tenttimasennuksen keskellä pakeneminen unten maille on aika klassikko “sijaistekemisen” kategoriassa. Hyvin toimiva, aina tarpeeseen tuleva ja ajan etenemistä ei huomaakaan. Onhan se nyt tosiasia, että viikolla tullut univelka on pakko joskus ottaa kiinni. Ja mikäs sen parempi hetki, kuin silloin, kun ei ole mitään varsinaisesti kalenteriin merkattua, kuten esimerkiksi luentoja, vaan saa itse määritellä minä hetkenä lukee.

Nukkumisen/torkkumisen voi yhdistää samalla muuhunkin “aktiviteettiin”: televisio päälle ja random-kanava tai vaikka jokin suoratoistopalvelu päälle ja suosikkisarja pyörimään. Vaihtoehtoisten nukkumaolosuhteiden testaaminenkin on hauskaa: oma sänky vs sohva, kyljellään vs selällään, peitto vs viltti, the possibilities are endless as they say.

 

  1. Netflix

Kuten edellisessä kohdassa mainittiin, niin TV:n katsominen on vaihtoehto. Kuitenkin TV:tä parempi vaihtoehto on Netflix (maksettu mainos, saan rahaa klikkien mukaan, joten laittakaas parit F5 tulille). Netflix on todella paha tentteihin lukemisen vihollinen. Varsinkin televisiosarjojen osalta – Kun jakso loppuu, aloittaa Netflix automaattisesti seuraavan. Ja eihän siitä voi tulla yhtään mitään. Lopputuloksena huomaat, että olet benchwatchannut kolme kautta Frendejä ja aamu sarastaa.

Vielä pahempaa on Netflixin tapa julkaista jaksoja. Helppoahan olisi, jos Netflix julkaisisi vaikka yhden jakson viikossa, mutta ei, ei, ei, ei, ei. Pakkohan se on tunkea kokonainen kausi kerrallaan, ihan vain pottuillakseen, että “Tässä olisi kokonainen kausi, watcha gonna do about it?”. Pahintahan tämä on siinä vaiheessa, kun kyseessä on sarja, mistä olet katsonut jo aiemmat kaudet ja odottanut uutta kautta kuin kuuta nousevaa. Allekirjoittanut avasi Netflixin tätä artikkelia varten ja bongasi, että jep jep, siellä odottaisi yksi uusi kausi vanhaan sarjaan ja yksi kokonaan uusi sarja, mitä haluaisi katsoa. Voipi olla, että tästä artikkelistakaan ei tule mitään.

 

  1. Pelaaminen

Katsot koneelta kalvoja ja yrität selvittää, miten ihmeessä Smithin karttaa tulee edes käyttää. Ajattelit alunperin, että kyseessä on ihan vartin homma ja sitten pää takaisin kirjaan. Mutta kuuletkin tuon virtuaalimaailman pahimman äänen, mitä kiireessä voi kukaan korvillaan todistaa.. *Blip* ja silmille pompahtaa frendiltä uusi ikkuna, jonka sisältö onnistuu tuhoamaan kaiken sen, mitä kuvittelit tänään saavasi aikaan. Monesti tuo viesti kiteytyy hyvin yksinkertaiseen muotoon, kuten esimerkiksi “ow?”. Tässä vaiheessa tajuat, että nyt ollaan riskirajoilla, uhka vai mahdollisuus? Pieni tauko kaverien kesken vai loppupäivän pohjaton musta aukko, joka imaisee sisäänsä sillä sekunnilla, kun käynnistät pelin.

Kuva 3 Pelaaminen
Ehkä yksi, tai kaksi, tai sitten ollaan rehellisiä ja myönnetään että parikymmentä.

Videopelaaminen on yksi parhaista tavoista välttää tenttiin lukeminen. Ajan rakenne on muuttunut täysin ympäriltäsi, tunnit vierähtävät, etkä tajua, että tenttiin on enää muutama tunti. Parastahan tästä tekee se, että juuri kun meinaat lopettaa, niin joku kavereistasi kysyy “viel yks?”. Samalla, kun kaverisi meinaa lopettaa ja sinulla jäi hampaankoloon se miten edellisen matsin Mei oli joka he*vetin kerta per*eessä jäädyttämässä, miten vit*ssa ei oikeasti kukaan onnistu nappaamaan sitä ja mitä pe*kelettä Genji oikein.. Krhm, niin siis, kun kaverisi on lopettamassa, niin itse kysyt häneltä, että olisiko vielä yksi viimeinen peli ja näin ruokitte kierrettä loppupäivän. Lopputuloksena on, että näiden “yksien” laskeminen pelisession päätteeksi ei onnistu enään omien käsien sormilla, eivätkä varpaatkaan riitä paikkaamaan. Ehkä pitäisi ottaa vielä se yksi.

 

  1. Sössö-artikkelin kirjoittaminen

Okei, alkaa menemään aika metaksi, mutta faktahan on se että mikä olisi parempaa, kuin tentteihin lukemisen sijaan kirjoittaa siitä, miten välttää tenttilukemista. Aiheen keksiminen, taustatutkimus, esteettisten kuvien ottaminen, kieliopin tarkastam.. Okei sitä en kyllä tehnyt, pahoittelen jo tässä vaiheessa päätoimittajalle, että tällaisia ne loputkin tekstit tulevat olemaan.

Varmaan monella muullakin on aina silloin tällöin pälkähtänyt jokin idea Sössön artikkeliksi. Ehkä tämän artikkelin tuoma riman alentaminen aiheuttaa sen, että joku päättää kirjoittaa vapaa-ajallaan jotakin, ihan vaikka siksi, että saisi tämän alas infonäytöiltä. Ja saa sitä muutenkin kirjoitella, laatua ei katsota, ainakaan kovin tarkkaan.

 

  1. Bonus

Kaljalle. Toimii 100% varmasti ja löydät takuulla sielunveljiä, jotka etsivät ryyppykavereita tenttilusmujen joukosta. Plus, faktahan se on, että kalja on hyvää.

Kuva 4 Kalja
Väitätkö, että tällainen ei kiinnostaisi lukemisen sijasta?

 

(Visited 769 times, 1 visits today)

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Sössöttäjän vinkkejä opiskeluun – Sössö

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*