Opas noppien maksimointiin


TEKSTI: Kia Lehti
KUVAT: Kia Lehti, pixabay

Onko sinullakin vielä vapaavalintaisia kursseja jäljellä? Vievätkö pääainekurssit tai muut pakolliset työmaat kaiken energiasi, etkä niiden päälle halua enää ylimääräistä taakkaa? Puuttuuko Kela epämiellyttävästi opintoihisi ja pari kurssia pitäisi saada alle? Vastaus ongelmiisi on käsienheiluttelukurssit.

Käsienheiluttelukurssilla tarkoitetaan kurssia, jolla ei tarvitse tehdä suurta työmäärää opintopisteiden eteen ja läpipääsy on lähes varmaa. Käyn itse tällä hetkellä maisteripääaineeni kursseja, ja ne vievät paljon aikaa. En ole halunnut suorittaa mitään erillistä sivuainetta, vaan halusin ottaa helpot nopat ja keskittyä olennaiseen. Aallossa on olemassa enemmän tai vähemmän tunnettuja helmiä, joista helpoiten kuulee puskaradion kautta. Nyt Sössö paljastaa salaisen listansa hyviksi koetuista kursseista.

TU-A1150 Filosofia- ja systeemiajattelu: 3 op, III-IV

Sisältö: Tämä on helpon nopan kursseista tunnetuin ja suosituin, mutta samalla yksi mielenkiintoisimmista. Tämä kurssi kerää joka vuosi yli 700 opiskelijaa eri kouluista ja jopa yliopistoista. Luennoilla näkyy viikoittain innokkaita filosofeja fuksista vaariin kuuntelemassa hipihiljaa innostavan Esa Saarisen voimaannuttavaa kolmetuntista puhetta omien vahvuuksien löytämisestä ja muusta jännittävästä. Kurssi on ainakin joskus ollut mahdollista suorittaa kolmella eri kurssikoodilla, jolloin siitä on kolmen vuoden aikana saattanut saada yhteensä 9 opintopistettä. Bonusta siitä, että Esa kättelee kaikkia luennolle tulevia ja lähettelee luentojen jälkeen piristäviä sähköposteja.

Kuva1_kia
Unohda Positiivarit – ilmoittaudu Esan kurssille ja voit aina piristää itseäsi palaamalla näihin sähköposteihin uudelleen ja uudelleen.

Arvosteluperusteet: Kolme kirjoitelmaa, joista ensimmäinen on referaatti, toinen ryhmässä kirjoitettava referaatinomainen essee ja lopputyönä toteutettava viiden sivun reflektioessee. Joku assari varmaankin lukee ne ja tekee omat johtopäätöksensä siitä, onko tästä tyypistä filosofiksi vai ei.

Työmäärä: Hitaammalta kirjoittajalta esseisiin saattaa kulua pidempi tovi, mutta niihin ei kannata ottaa liian vakavaa asennetta. Kaikki pääsevät läpi ja luennoille osallistumista ei oikeasti tarvita. Luennot tulevat myös Youtubeen, joten niitä voi kuunnella vaikka öisin ennen nukkumaanmenoa.

ENY-C2002 Energia ja ympäristö: 5 op, II

Sisältö: Tämä kurssi on myös suosittu lähes jokaisessa Aallon teknillisessä korkeakoulussa. Kurssilla käsitellään nimensä mukaisesti ympäristöä ja energian käyttöä. Pääteemoja ovat ilmastonmuutos, energian tuotanto sekä fossiiliset polttoaineet ja uusiutuvat energianlähteet.

Arvosteluperusteet: Tentti. Mitään muuta ei käytännössä tarvita, kuin edellisenä iltana luetut luentokalvot. Niitäkään ei varmasti tarvita, mikäli on jaksanut käydä luennoilla kuuntelemassa ydinasiat ja on edes joskus perehtynyt energiantuotantoon ja ilmastonmuutokseen.

Työmäärä: Edellisen illan lukemiset, mikäli on edes jotain pohjatietoa. Mahdollista myös osallistua voimalaitoskäynnille, joka saattaa olla ihan mielenkiintoinenkin.

TU-A1140 Itsensä tunteminen ja johtaminen, 3 op, III-IV

Sisältö: Kurssi koostuu sarjasta luentoja, joilla käydään läpi omien vahvuuksien ja voimavarojen tunnistamista ja kehittämistä. Luentoja vetää eri alojen asiantuntijoita niin koululta kuin yrityksistäkin ja esimerkiksi YTHS veti ainakin viime vuonna yhden luennon istumisen vaarallisuudesta. Kurssista oli oikeasti hyötyä, sillä se auttoi tunnistamaan omia energiasyöppöjä ja auttamaan omien tavoitteiden saavuttamisessa. Aalto-kurssi.

Kuva2_kia
Kun opintojen suunnittelija ei ole yhteistyökykyinen, vastaus on helpot nopat!

Arvosteluperusteet: Noin kymmenen kappaleen kurssityö, joka käytännössä koostuu 1-2 sivun esseistä jokaiselta luennolta. Sivumäärät ovat ohjeellisia, pääasia, että sanoma tulee selväksi. Esseitä ei tarvinnut palauttaa viikoittain, lopullisen työn palautus riitti. Kurssin lopussa oli 8-10 kurssilaisen ja opettajan välinen ryhmäkeskustelu teemoista.

Työmäärä: Itse kirjoitin yhdessä päivässä kertarysäyksellä koko lopputyön, mutta toki tämä kannattaisi jakaa vaikkapa viikoittaiseksi urakaksi. En kuitenkaan kokenut hommaa rankkana. Luennoilla oli 75 % pakollinen läsnäolo.

TU-C1010 Ihminen ryhmässä: 5 op, I-II

Sisältö: Kuuluu tuotantotalouden sivuaineeseen ja siksi tuttu monelle kandivaiheen opiskelijalle. Kurssilla käsitellään erilaisten ryhmien kokoonpanoja ja dynamiikkaa. Kurssilta voi oppia työstämään omaa käyttäytymistään ryhmätöissä ja ymmärtämään muita jäseniä paremmin. Jollakin luennolla käsiteltiin mm. vankilakokeita (tenttitärppi).

Arvosteluperusteet: Harjoitustyö, luennot ja tentti. Harjoitustyö tehtiin 3-4 henkilön ryhmissä ja siinä tutkittiin erilaisia ryhmiä valitussa elokuvassa. Katsoin itse Moneyballin (1/5 ei maistunut) ja nukahdin kesken kaiken, muuten ihan miellyttävä ryhmätyö, josta sai helposti hyvät pisteet. Luennoista täytyi pitää luentopäiväkirjaa, joista tuli sitä paremmat arvostelut mitä vähemmän niitä varten ”opiskeli”. Tentistä selvisi edellisen illan luentokalvojen selailulla.

Työmäärä: Ryhmätyöhön kului ehkä vähän tarvittavaa enemmän aikaa, koska noudatimme sivumäärätavoitteita orjallisesti ja oli vaikea löytää kaikille sopivia aikoja tapaamisiin. Muuten mikään osio ei vienyt paljoa aikaa.

ME-C2600 Ihminen havaitsijana: 5 op, III-IV

Sisältö: Ihmisten havaintomekanismien toimintaperiaatteet, aistijärjestelmät ja havaintokokemukset tulevat tällä kurssilla tutuiksi. Sopii kaikille mindfuckien ystäville. Luennoilla on usein esimerkkejä mm. kuvista, joissa ”viivat liikkuvat” ja joissa aivot tulkitsevat jotain väärin. Kävin itse kurssin sen mielenkiintoisuuden vuoksi, joten ei ehkä sovi niille, keitä ei vaan kiinnosta.

Arvosteluperusteet: Tentti 100 %. Tähän kannattaa lukea vähän tarkemmin, mutta pelkillä luentokalvoilla pärjäsi hyvin.

Työmäärä: Tenttiin kannattaa panostaa, mutta luennoilla oli kiva käydä ja lukiessa asiat oli helppo palauttaa kuvamuistista mieleen. Vaikein tentissä kysyttävä asia oli silmän tai korvan rakenne. Luennot oikeasti vierailemisen arvoisia!

CS-C3110 Datasta tietoon: 5 op, I-II

Sisältö: Datasta tietoon. Oodisivulla lukee, että ”kurssin jälkeen osaat selittää, kuinka luonnollinen data kuten kuvat, puhe, mittaussarjat esitetään digitaalisesti tietokannassa” ja ”osaat soveltaa tilastomatemaattisia ja algoritmisia perusmenetelmiä”. No en osaa, mutta kolmonen tuli. Tämä kurssi on tunnettu siitä, että harva oikeasti ymmärtää mitä kurssilla oikein tapahtui, mutta tentistä sai hyvän numeron. Matlabilla tehdään jotain.

Arvosteluperusteet: Laskareista saa 0,5 lisäpistettä tenttiin, 8 p x 0,5 = 4 p eli ihan kohtuullista. Laskareissa ei tarvitse palauttaa mitään. Tentti lopussa.

Työmäärä: Laskareista sai helpot lisäpisteet, pruju on kauhea tunkki ja tentti on ollut sama viimeiset viisi vuotta. Käytännössä kaikki saavat hyvät lisäpisteet siksi, että he opettelevat ulkoa tentin edellisenä päivänä. Kysymyksissä on pientä vaihtelua verrattuna laskaritehtäviin, mutta laskarivastauksilla pärjäsi.

23C77051 Myynnin verkkokurssi: 6 op, vuoden ympäri

Kuva3_kia
Hui, 6,6667 vuorokautta töitä yhtä kurssia varten!

Sisältö: Myyntiä siellä käsitellään, joo. Täysin verkossa suoritettava kauppiksen kurssi, eli pelkkää liikevoittoa. Kurssin materiaaleihin kuuluu luettavaa materiaalia, esimerkkitapauksia myyntiin liittyvistä tosielämän tilanteista sekä ”luentoja” eli 10-20 minuutin videoita. Kurssin asiat keskittyvät mm. myyntiprosesseihin, asiakkaan profilointiin ja myynnin työkaluihin.

Arvosteluperusteet: 1-5 verkkotentin menestyksen perusteella. Tenttiä saa yrittää kolme kertaa, joten läpipääsy on varmaa.

Työmäärä: Kurssin Oodi-sivulla lukee, että 160 tuntia. Jos oikeasti haluaa katsoa videot loppuun saakka, lukea kaiken materiaalin läpi ja tsempata tenttiinkin vielä kunnolla, niin arvioisin työmäärän silti jäävän noin kahden päivän hommaksi. Verkkotentti kestää tunnin ja huhujen mukaan siitä saattaa päästä älliä käyttämällä helposti läpi.

Läpi meni, kiitos Sössölle!
Läpi meni, kiitos Sössölle!

Näillä vinkeillä saat helposti kasaan hurjan läjän opintopisteitä! Kannattaa tietysti käydä niitä vaikeita ja rankkoja kurssejakin, että joskus oppisikin jotain tulevaisuuden ammattiin liittyvää, mutta joskus voi mennä aidan matalimmastakin kohdasta.

(Visited 6 793 times, 1 visits today)

2 Comments on Opas noppien maksimointiin

  1. höhö. ihminen havaitsijana ykkösellä läpi ja tuskailen myynnin verkkokurssin kanssa epävarmana :–D

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*