Bongaa 100 -haasteen tulos


TEKSTI: Elias Hirvonen
KUVAT: Elias Hirvonen

Kirjoitin noin vuosi sitten artikkelin kuinka Tähtitieteellinen yhdistys Ursa juhlistaa 100-vuotiasta yhdistystään bongaa 100 -haasteen kautta vuonna 2021. Itse osallistuin bongailuun vuoden aikana iloisin mielin. Ihan kaikkea en onnistunut kuitenkaan havaitsemaan, mutta listasin Ursan järjestelmään silti 82 havaintoa. Näistä jäi uupumaan myös joitain helpompia kohteita, kuten erilaisia pilvimuodostelmia. En kuitenkaan halunnut merkitä havaintoja, jos en keskittynyt kunnolla siihen kyseisellä hetkellä. Ursa tarjosi Bongaa 100 -sivustolla yksityiskohtaisen kuvauksen ja mielenkiintoista lisätietoa jokaisesta haasteen kohteesta. Päätin siis, että merkitsen ylös vain ne havainnot, joihin olen lukenut ensin kuvauksen ja koittanut ymmärtää syvällisemmin ilmiötä myös bongaushetkellä. Haasteen parissa tulikin vietettyä useampi ilta pohdiskellen omia havaintoja ja lukemalla niiden taustoja sekä historiaa. Vaikka vuosi loppui ja haaste päättyi, jatkan aktiivista bongailua tänäkin vuonna.

Kuluneen vuoden aikana halusin harjoitella myös valokuvausta, joten esittelen seuraavaksi muutaman omasta mielestä onnistuneen otoksen omista bongauksistani. Ymmärsin myös ettei luonto- tai tähtikuvaus välttämättä ole se helpoin laji, eikä rajallisilla välineillä otettujen kuvien laatu ole usein kovin heppoinen. Kehityin kuvaustaidoissa bongausten oheessa, mutta suoritin lisäksi nyt tammikuussa Ursan tähtikuvauskurssin. Uusia kuvia on siis tulossa ja kenties hieman tehokkaammalla objektiivilla.

 

2021 parhaat otokset

Oma ”vuoden kuva” on mielestäni otettu kesäkuun osittaisesta Auringonpimennyksestä. Tätä varten olin tehnyt valmisteluja mm. askartelemalla suodattimen kierrätysmateriaaleista, jonka tarkoitus oli päästää valoa läpi vain muutamia prosentteja ja suojella täten kameraa kärähtämiseltä. Auringon muoto näkyy kuvassa erinomaisesti.

auringonpimennys
Osittainen Auringonpimennys 10.6.2021

Oma bongauslemppari oli kuitenkin Jupiter ja Saturnus. Nämä näkyivät pitkään taivaalla loppukesästä syksyyn. Havaitsin molemmat kirkkaina tähtimäisinä kohteina melkein päivittäin ja tarkkailin yksityiskohtia välillä myös kaukoputkella. Jupiterin ympäriltä löysin lisäksi 3 kuuta: Ganymede, Europa ja Callisto. Pidän planeettojen bongauksista erityisen paljon, koska niissä on hyvin paljon tutkailtavaa ja kaukoputken äärellä viihtyy siten vaikka tunnin. Kuvaa en kyllä onnistunut saamaan erityisemmin, mutta jonkinlaiset epäselvät suhmerot taltioituivat kameraan kaukoputken läpi. Tässä haasteena oli enimmäkseen se, että kaukoputki oli jalustalla ja kamera vain käsieni varassa. Ilman kaukoputkea ei pistettä parempaa kuvaa kuitenkaan saa ainakaan omalla laitteistollani.

Tässä erittäin epäselvässä otoksessa komeilee tietenkin Saturnus renkaineen.
Jupiter haalistui läiskäksi, mutta mukaan taltioituivat Ganymede sekä Europa
Orionin tähtikuvio on yksi suosikeistani.

Pidin myös geneerisistä tähtikuvistani. Yksi kesäiltana Orionista nappaamani kuvaharjoitus oli mielestäni oikein onnistunut. Myös Orionin sumut näkyvät kuvassa himmeästi. Tässä koitin parantaa kuvan tarkkuutta ja poistaa kohinaa pinoamalla useamman kuvan Photoshopilla päällekkäin. Erityisesti hyvin pienien ja himmeiden kohteiden kanssa kuvien pinoaminen on yleistä. Muuten kuva on aika tavanomainen.

Muutama bongaus tuli tehtyä myös vasta uuden vuoden jälkeen joten virallisesti ne eivät 2021 listaukseen mahtuneet. Näistä esim Andromedan galaksi taltioitui yhteen kuvistani pienenä sumuisena läiskänä heti uudenvuoden jälkeen. Tätä kuvaa ei ole pinottu ja kuva onkin aika rakeinen. Tämän lisäksi, vuoden alussa tuli havaittua lyhyesti myös halo sekä pienet revontulet. Ne olivat todellisuudessa erittäin komeina täällä Otaniemessä, mutta epäonnisesti kuljin useamman kerran ristiin parhaiden hetkien kanssa. Iloitsin kuitenkin sitä, että useampikin ystäväni oli päässyt nauttimaan näystä minun sijastani ja ottaneet komeita kuvia.

Andromeda on kuvassa oikealla sumumaisena läikkänä.

Muita bongauksia oli vuodelta paljon, joista valikoin vielä muutaman mieleiseni. Haastetta voi suorittaa myös näin jälkikäteen omaan tahtiin, joten suosittelenkin kurkistamaan aktiivisesti jos jotain itselle mielenkiintoista olisikin havaittavissa. Itse haluaisin havaita vielä ainakin kansainvälisen avaruusaseman sekä lisää tähtisumuja.

Kapean kuunsirpin bongaus olikin aika haastavaa, tämäkin jo parin päivän ikäinen.
Kaksin aina kaunihimpi: Sateenkaari ja sivusateenkaari.
Kangastus voi ilmestyä myös kuuman talon pinnalle.
Auringonsäteet ikuistettuna työmatkalla utuisessa aamussa.
Paavolan tammi on useamman sadan vuoden ikäinen ja todella upea näky.

 

Veneilyn oheessa tuli ihailtua kaupunkimaisemia auringonlaskun aikaan.

(Visited 102 times, 1 visits today)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*