Bongaa 100


TEKSTI: Elias Hirvonen
KUVAT: Pixabay

Noin 100 vuotta sitten vuonna 1921 perustettiin kaksi minulle merkittävää järjestöä. Ensimmäinen on tietenkin meidän kaikkien rakas kiltamme, jonka perustamiskokous oli 16.02.1921. Toki kiltamme tunnettiin silloin vielä Sähköinsinööriklubina, myöhemmin Sähköinsinöörikiltana ja vasta Aalto-yliopiston syntyessä vaihtui nimi nykyiseksi Aalto-yliopiston Sähköinsinöörikillaksi. SIK on ollut minulle merkittävä fuksivuodestani lähtien eli noin 5,5 vuotta, mutta eräs toinen yhdistys on ollut minulle tuttu jo pidempään. En ole ollut varsinaisena jäsenenä vuosikausiin, mutta olen usein lukenut kyseisen yhdistyksen julkaisemaa kirjallisuutta. Tämä tuttu ja turvallinen yhdistys on kiltamme tavoin perustettu vuonna 1921 ja juhlistaa nyt 100-vuotiasta taivaltaan. Viime jouluna sain joululahjaksi iloisena yllätyksenä jälleen jäsenyyden tähän yhdistykseen ja postiluukustani tipahtikin jo vuoden ensimmäinen Tähdet ja avaruus -lehti. Joko osaat arvata mikä yhdistys on kyseessä? Tietenkin Tähtitieteellinen yhdistys Ursa!

Ursa, kiltaamme hieman nuorempi yhdistys, on perustettu 02.11.1921. Juhlavuotensa kunniaksi Ursa on käynnistänyt bongaus kampanjan, minkä tarkoitus on tutustuttaa maailmankaikkeuden eri ilmiöihin. Bongausohjeet noin sadalle ilmiölle on listattu Ursan sivuille. Osa niistä on sellaisia, mitä kaikki meistä ovat jo varmasti elämänsä aikana ainakin kerran tavanneet ja osa hieman haastavampia havaita. Ilmiöt onkin jaoteltu neljään vaikeusasteeseen:

Helppo, 14 kpl. Nämä ilmiöt olet todennäköisesti kohdannut ensimmäisen kerran jo lapsena. Voi olla että et ole ajatellut niitä erityisemmin, mutta voit nyt pohtia niitä Ursan selityksien avulla tarkemmin. Esim. Auringon nousu ja lasku.

Normaali, 62 kpl. Nämä ilmiöt ovat suhteellisen helppoja havaita, kun tietää mitä etsii. Esim. Tähtikuviot ja sääilmiöt.

Vaativa, 25 kpl. Näiden havaitsemiseksi joudut näkemään hieman enemmän vaivaa. Niiden näkeminen on joko hankalaa tai rajattu vain tiettyyn aika-ikkunaan. Esim. Revontulet ja Andromedan galaksi.

Bonus, 7+ kpl. Nämä ovat ylimääräisiä haasteita eivätkä sisälly alkuperäiseen 100 havainnon listaan. Bonus haasteita saattaa ilmestyä lisää myös vuoden kuluessa. Esim Auringon vihreä välähdys ja meteoriitti.

Jokaisen havainnon yhteyteen on kirjattu pieni tietopaketti ilmiöstä sekä ohjeet niiden havaitsemiseen. Mukaan bongailuun voi osallistua kuka vaan eikä se vaadi Ursan jäsenyyttä. Havainnot voi kirjata ylös Ursan sivuille rekisteröimällä itsellesi käyttäjätunnuksen tai kirjautumalla Ursan jäsentunnuksella. Aikaa havainnoille on koko vuosi 2021 ja voit merkitä havaintoja myös takautuvasti vuoden alusta lähtien.

Lisätietoja ja osallistu:
https://www.bongaa100.fi/

Allekirjoittanut onkin havainnut jo ensimmäiset ilmiöt ja suosittelee muitakin aiheesta kiinnostuneita mukaan. Bongaus onnea!

(Visited 172 times, 1 visits today)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*