50 vuotta sössötystä! (1977) "Kysymyksiä ja vastauksia"5/1977 lehden kansi
Päätoimittaja Jouko Niiranen

Sössö täyttää tänä vuonna 50! Ikää on siis yli puolet koko killan iästä, eli pitkästä kiltaperinteestä on kyse. Sössö juhlistaa juhlavuottaan julkaisemalla vanhoista Sössöistä artikkeleita, siirtyen vuosi vuodelta kohti Sössön alkua.

Aina on kysymyksiä, mutta ei aina vastauksia. Ja silloin kun on vastauksia, ne eivät ole omiin kysymyksiin. Tätä turhauttavaa tilannetta oli lievittämässä 1977 Sössön toimitus, joka otti vastaan lukijoiden kysymyksiä ja antoi tarkkoja tieteellisiä vastauksia!

”Kysymyksiä ja vastauksia

Kysymys:

Onko teknillisessä korkeakoulussa annettavan opetuksen tarkoituksena

a) opettaa maksimoimaan funktio (määrä*laatu/hinta)

b) tuottaa ihmisiä, jotka tuntevat luonnonlait ja niiden puitteissa tapahtuvan ihmisen hyödyksi/haitaksi koituvan toiminnan

c) tehdä tyhmistä viisastelijoista näsäviisaita pottuilijoita

d) muu, mikä?

Vastaus:

Viime aikoina on asiasta ollut paljonkin puhetta lähinnä tutkinnonuudistuksen yhteydessä. Kuitenkin todellisuudessa tulee opintojen todelliseksi tarkoitukseksi, ei suinkaan kohdat a) tai b), vaan lähinnä kohta d) (kohta c) on myös aika lähellä). Opintojemme tarkoituksena tuntuu olevan varustaa meidät tarpeellisella määrällä matemaattista ja fysikaalista tietoa, jotta pystymme vakuuttavasti todistamaan olevamme oikeassa, vaikka emme siitä itse niin kovin varmoja olisikaan.

Kysymys:

Miksi kummassa sähkökilta ei ole saanut aikaiseksi omaa paitaa kun kerran naapuritkin on? Onhan sentään jne.

Vastaus:

Pulma on kuulemma riittävän sähköisen kankaan saamisessa. Tarkoitus kun olisi saada rinnukseen noin kymmenen cm leimuavat salamat, jotka etenkin pimeässä näyttäisivät komealta.

Kysymys:

Jos tuntee itsessää kommunismin oireita niin auttaako, jos polttaa Tiekkarin vappujulkaisun, sekoittaa tuhkan Coca-Colaan ja pirskottelee syntyneen seoksen päälleen lukien samalla otteita Valituista Paloista ja Samuelsonin Economicsista (esim. ss.  447-456)
nimim. Pikaista vastausta odottava

Vastaus:

Kyllähän tuo jo melko vakuuttavalta tuntuu. Tehokkaamman vaikutuksen aikaansaamiseksi olisi kuitenkin temppu tehtävä julkisesti, mieluiten vielä Sössön ulkopoliittisen linjan vastaisia juttuja ääneen julistaen. (Esim. Sössö 8)

Kysymys:

Jos Texas Instruments 51-A :n satunnaislukugeneraattori pääsee ryntäämään latausvirran katketessa, niin voiko koneella silloin laskea 6-numeroisten lukujen kertoimia?

Vastaus:

Satunnaislukugeneraattorista en tiedä, mutta vierasmagnetoitu satunnaislukumoottori kyllä ryntää magnetointivirran katketessa. (Katso esim. P. Yökäri: Vierasmagnetoidun satunnaislukumoottorin stabiilisuus erilaisissa käyttähäiriöissä ss 105…107). Mitä kertomaan tulee, niin ainakin vaikeuksia tulee kertymään, ellei konetta saada nopeasti irti verkosta.

Kysymys:

Eihän tämä ole kurttu?

Vastaus:

Ei, se ei ole kurttu.

Kysymyksiä:

  1. Onko affiiniavaruudessa olevalla linnulla yhtäsuuri silmienväli kuin kaksiulotteiseen tasoon projisoidulla, täytetyllä viskisiepolla? (perustelu.)
  2. Voiko Biljardia pelata kaappikellon kannatusjousella (perustelu.)
  3. Oletetaan että shakkipelissä on nappuloita joka toisella ruudulla. Onko tällöin mahdollista suorittaa lyhyt linnautuminen ratsun taakse vai joutuuko kuningatar uhatuksi?
  4. Onko Sujo+Simo=totta?
  5. Voidaanko kysymysten tekijät leimata täysjärkisiksi vai jokSIKin muuksi kuten umpiluuksi vai auttaako lyhyt linnoittautuminen nimimerkin taakse?

Nimim. Kyllä vakka kanteensa hakee sanoi kaupungin viskaali.

Vastaukset:

  1. Puuttumatta tarkemmin affiiniavaruuksien kauniiseen, joskin vaikeahkoon teoriaan, toteamme, että käyttämällä konformista kuvausta (samalla pintaintegroiden), voidaan avaruudessa olevia olioita tarkastella helposti reaali- ja imaginääriakselin muodostamassa tilatasossa. Tällöin havaitaan helposti, että viiksisiepon silmienvälille saadaan lukematon joukko ratkaisuja, joten tapauksesta riippuen viiksisiepon silmienväli dv ja linnun silmienväli d1 voivat saada seuraavia relaatioita: d1 < dv , d1 = dv , d1 > dv .
  2. Ei voi, jousen jäyhyysluku ja inertia riittämättömät
  3. Ei onnistu, skandaali seuraa ja sensaatiolehdistö uhkaa kuningatarta.
  4. Helsingin Sanomien kihlaus- ja vihkipalsta 5.4 ei ainakaan tiennyt mitään.
  5. Tjaah, Sigmund Freud saattaisi olla tapauksestanne kiinnostunut, lisäaineiston saamiseksi kyselkää lisää”
(Visited 160 times, 1 visits today)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*