50 vuotta sössötystä! (1978) "Fuksityöt henkiin" ja "Fuksityöt"


TEKSTI: Pirkko

7/1978 lehden kansi
Päätoimittaja Timo Lasola

Sössö täyttää tänä vuonna 50! Ikää on siis yli puolet koko killan iästä, eli pitkästä kiltaperinteestä on kyse. Sössö juhlistaa juhlavuottaan julkaisemalla vanhoista Sössöistä artikkeleita, siirtyen vuosi vuodelta kohti Sössön alkua.

Fuksipisteet tulevat tutksi jokaiselle teekkarinalulle heti orientaatioviikolla. Nykyisen tyyppiset kokeilemiseen kannustavat kortit alkoivat 1978, kun TKY alkoi herättämään uudelleen henkiin vanhaa mallia, jossa alunperin pisteitä tuli työnteosta. Poimimme asiaan liittyen kaksi artikkelia joista ensimmäinen kertoo fuksityö pisteiden suunnittelusta kiltojen kesken ja sen haasteista ja jälkimmäinen taas kertoo minkälainen kortti lopulta SIKillä oli!

”Fuksityöt henkiin

Ensi syksynä on tarkoitus herättää uudelleen henkiin teekkareiden perinteelliset fuksityöt. Ei tosin samassa muodossa kuin aikaisemmin; varsinaisena ruumillisena työnä, vaan nyt halutaan saada fuksit kiinnostumaan oman kiltansa sekä TKY:n ja sen alayhdistysten toiminnasta heti alusta lähtien.

TKY on kutsunut koolle työryhmän, johon kuuluu edustajia kustakin killasta, pohtimaan ja ideoimaan tätä välillä kuollutta perinnettä. Aluksi työryhmässä pohdittiin että, onko syytä herättää fuksityöt taas henkiin. Kaikki insinöörikillat olivat toteuttamisen puolella, ainoastaan arkkitehdit jättivät vastalauseensa, perusteena, että he eivät omasta mielestään tarvitse moista järjestelmää, sillä heidän fuksinsa toimivat muutenkin. Tällä hetkellä neuvotellaan arkkitehtien kanssa, että he olisivat edes lojaaleja muille, omasta mielestä järjestelmää tarvitseville killoille.

Fuksityöt toteutetaan keräämällä toimintapisteitä. Fuksi tarvitsee 15 pistettä saadakseen killan hallitukselta todistuksen, joka oikeuttaa hänet saamaan teekkarilakin vappuaattona. Ilman pisteitä hän saa lakin vasta vapun jälkeen.

Jotta pisteet olisivat suunnilleen samanarvoisia eri killoissa, tehtiin työryhmässä alustava runko, jota killoilla on oikeus muokata melko vapaasti omaan käyttöönsä sopivaksi; killan toimintaa pyritään kehittämään, jotta fuksityövoima voitaisiin käyttää hyväksi. Pisteitä saamm. äänestämällä killan, TKY:n, tai kylähallituksen vaaleissa, osallistumalla yleiskokoukseen tai tekemällä työtä killan, TKY:n tai jonkun sen alayhdistyksen hyväksi, esim. toimittamalla kiltalehteä. Yksi piste vastaa kahta työtuntia. Näiden ’virallisten’ pisteiden lisäksi on tietenkin ’epäviralliset’ pisteet, joita saa osallistumalla laulu- ja saunailtoihin sekä killan juhliin tai juhlien ohjelman tekemiseen.

Liikuntapisteet, joita saavat mm. pallosarjoissa pelaavat sekä jytäjumppaajat, kuuluvat myös fuksitöihin. Nämä vain muutama esimerkkinä. Suoritukset eivät saa olla ykispuolisia, mutta mahdollisuuksiahan on monia, joten tuon 15 pisteen ei pitäisi tuottaa kenellekkään muustakin kuin kirjoista kiinnostuneille ongelmia, ja lopuille ei varmaan ole kovinkaan tärkeätä, onko vappuna lakki vai ei. Fuksityöpisteet eivät siis ole itse tarkoitus, vaan niiden avulla yritetään saada pirteän teekkaritoiminnan elpymään.

Fuksityöt

Vihdoin on fuksityövihot löydetty ja jaettu asianomaisten riippukansioihin. Nyt on fuksi sinun vuorosi toimia. Ensiksi haet oman keltaisen vihkosi riipparistasi ja kirjoitat sen kanteen nimesi sekä opintokirjasi numeron. Tämän jälkeen kannat rakasta värityskirjaasi mukanasi aina ja joka paikassa. Sillä koskaan et voi tietää missä fuksipisteet lisääntyvät. Ennen kaikkea varot hukkaamasta värityskirjaasi, sillä ethän halua viettää ensi vappua ilman ikiomaa tupsua?

Tähän asti on pisteitä voinut kerätä mm. fuksi-illasta (1.9., lauluillasta (14.9.), fuksiexcursiosta (28.9.-1.10.) sekä saunaillasta (5.10.). Jatkossa pisteitä saat mm. seuraavista:

Pisteytysrunko

SIK

Toiminta killan hyväksi, työtä 1h (1fp)
esim. kiltahuoneen siivoaminen,
killan mainosten tekeminen,
urheilukisälline toimiminen,
Sössön toimittaminen,
attojoulun ohjelma tai kortisteluryhmään osallistuminen,
vaalilautakunnan jäsenyys,
toimikuntien jäsenyys
jne.

Esiintyminen killan tilaisuuksissa (2fp)
esim. attojoulu

Osallistuminen
yleiskokoukseen (1fp)
paikallisexcursioon (1fp)
pitempään excursioon (2-5fp)
saunailtaan, lauluiltaan… (1fp)
koulutustilaisuuteen (osaston esittely, työmarkkinakatsaus, teollisuusilta, proffasitsi) (1fp)
Kurssitoimittajana toimiminen (1fp)
Sössöön kirjoittaminen (1fp)
Osallistuminen urheilusarjaan (4fp)
Hallituksen jäsenyys (10fp)

TKY

Toiminta TKY:n hyväksi (1fp)
Esiintyminen T-illassa (2fp)
Fuksi-iltamien ohjelmaan osallistuminen (1fp)
Osallistuminen tempauksiin (1fp)
Kylässä osallistuminen talokokouksiin (1fp)
Osallistuminen sukkasuhinoiden järjestelyihin (1fp)
Toimiminen jossain alayhdistyksessä (1-10fp)

Muu toiminta
Verenluovutus (2fp)
Otahuutoon kirjoittaminen (1fp)
Contactoriin tai muihin lehtiin kirjoittaminen (1fp)

Puumerkin voit pyytää tilaisuuksissa mukana olevilta/olleilta isosiskoilta/-veljiltä, hallituksen jäseniltä sekä muilta killan toimihenkilöiltä. Sössön artikkeleista pisteet kirjaa Pääsössö Timo Lasola, S III, urheilupisteet taas saat varmimmin urheilumestariltamme Erkki Vesaselta, S III. Värityskirja vain ao. roikkuun, ja muutaman päivän toimitusajalla se löytää taas omasta riipparistasi. Helppoa, eikö totta?! Kaikenlaisesta kekseliäästä toiminnasta voit jättää anomuksen killan hallitukselle, osoite: riippukansio Kauppi H, S IV.

Lopuksi, älä sekoita fuksipisteitä ja suorituspiteitä! Suorituspisteistä et saa fuksipisteitä, etkä fuksipisteistä suorituspisteitä.

Keräilyterveisin Pirkko”

 

(Visited 227 times, 1 visits today)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*