50 vuotta sössötystä! (1994) "Sössön pitkä historia"


TEKSTI: Esa Rosendahl

3/1994 lehden kansi
Päätoimittaja Esa Rosendahl

Sössö täyttää tänä vuonna 50! Ikää on siis yli puolet koko killan iästä, eli pitkästä kiltaperinteestä on kyse. Sössö juhlistaa juhlavuottaan julkaisemalla vanhoista Sössöistä artikkeleita, siirtyen vuosi vuodelta kohti Sössön alkua.

Huhhei, puoliväli on nyt saavutettu. Vuonna 1994 Sössö pääsi ensimmäiseen neljännesvuosisataansa, ja asiaa juhlistettiin juhlajulkaisulla. Julkaisussa kerrottiin hieman sössön historiaa ja avattiin Sössön nimen kehitystä vuosien varrella.

”Sössön pitkä historia

Sössö ilmestyi ensimmäisen kerran 1.9.1969 nimellä S-ÖS. Lehden toimitti tuolloin Matti Kosola, joka on kiltahistoriikin mukaan ollut kiltamestari. Tässä lehden alkusanat:

UUSI KILTALEHTI S-ÖS

1.1. Jos tähän lehteen ei tule kirjoituksia, niin kyllä minä kirjoitan.
2.1. Tämä on ensimmäinen S-ÖS ja fuxeille tarkoitettu loistelias juhlanumero.
1.2 S-ÖSössä ei sössötetä.
3.1. Teknillinen Aikakauslehti on hyvä yleislehti, Insinööriuutiset pitää mukana tekniikan kehityksessä, Yo-lehdet ja Contactor ovat välttämättömiä ylioppilaspoliittisia viikkolehtiä, Teekkari on korkeatasoinen kulttuurilehti, mutta kiltalehti on ajankohtaisin.
3.2. Usein ilmestyvän kiltalehtemme tiedotusarvo lisääntyy entisestään, kun tästä lähtien osaston tiedotukset liitetään siihen.
2.2. S-ÖS olkoon rentoutumisväline.
1.3. Kirjoittaminen tähän lehteen ja killan mankkaan puhuminen on ensisijaisesti killan toimihenkilöiden tehtävä. Niiden, jotka aikovat killan toimiin, sopii kuitenkin muistaa, että parikin raadin sensuroimaa kirjoitusta takaa vankan äänestäjäjoukon vaalikokouksessa. Kirjoitukset voi jättää killan laatikkoon, opintoneuvojalle tai raadin jäsenille.
4.1. Voivotellaanpa sitten ykköskurssi tervetulleeksi. Neuvo: Insinööri, mutta vain insinööri, voidaan tehdä neljässä vuodessa.

Kaikkea Hyvää
Vihtori

Kuka tuo julistuksen allekirjoittanu Vihtori on, sitä ei historiikki kerro. Sössö on mahtipontisesta alkujulistuksesta huolimatta keskittynyt alkutaipaleellaan lähinnä asiapitoisten juttujen julkaisuun sisältäen toki myös hieman huumoria. Sössö-nimi esiintyy lehdessä ensimmäistä kertaa vuonna -70 – jolloin sen levikki oli huimat 800 kappaletta – ja lehden otsikkoon se on päässyt vuonna -73 muodossa S-össö. Nähtävästi vasta vuonna -81 on syntynyt nykyisenkaltainen Sössö. Lehden vuosittainen ilmestymismäärä on vaihdellut melkoisesti. Vuonna -72 Kai Nieminen ja Ilpo Koskinen toimittivat lehteä käsittömät 14 numeroa. Samaan määrään päästiin myös vuonna -74. Nykyään se ilmestyy kunnioitettavat neljä kertaa vuodessa. Vuosien -75 – -81 numerot ovat kadoksissa jossain arkistojen kätköissä.

Sössön neljännesvuosisataisen taipaleen varrelle mahtuu useita ratkiriemukkaita juttuja, joista parhaimpana tulee esiin juttusarja ”Sössö testaa ja kokeilee”, josta olemme tähän numeroon ottaneet yhden esimerkin. Toivottavasti lehtemme säilyy näin hyvänä myös tuleivaisuudessa!

Haikein mielin, Esa Rosendahl Päätoimittaja”

(Visited 148 times, 1 visits today)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*