50 vuotta sössötystä! (1999) "Oltermanninsauva 50 vuotta"


TEKSTI: Mari Sipilä

7/1999 lehden kansi
Päätoimittajat Mari Sipilä ja Laura Lehtola

Sössö täyttää tänä vuonna 50! Ikää on siis yli puolet koko killan iästä, eli pitkästä kiltaperinteestä on kyse. Sössö juhlistaa juhlavuottaan julkaisemalla vanhoista Sössöistä artikkeleita, siirtyen vuosi vuodelta kohti Sössön alkua.

Vuonna 1999 oltermannin sauva täytti 50 vuotta, tätä juhlistaakseen kilta järjesti Teekkarimuseolla omat juhlansa. Myös Sössö oli mukana seuraamassa tapahtumaa.

”Oltermanninsauva 50 vuotta

Tänä syksynä tuli kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun oltermanninsauva ensimmäisen kerran vihittiin käyttöön. Tapahtumaa juhlistettiin Teekkarimuseossa, jonne saapuivat vieraaksi kaikki killan kunniajäsenet sekä oltermanni ja kolme hänen edeltäjäänsä.

Killan sääntöjen mukaan kunniajäseniä voi olla nimitettynä samaan aikaan korkeintaan kymmenen. Tällä hetkellä heitä on kolme: Tapani Numminen, Tapani Jokinen ja Kaj G. Lindén. Heistä Jokinen on nykyisen oltermannin, prof. Jorma Kyyrän edeltäjä. Entisiä oltermanneja tilaisuudessa edustivat myös Martti Tiuri ja Seppo J. Halme.

Ylitsevuotavainen malja

Mikä on oltermanni?

Titteli tarkoittaa suurinpiirtein ”killan vanhinta”. Oltermanniksi nimitetyn professorin tehtävänä on toimia killan ja opiskelijoiden yhdyshenkilönä osastoon päin, siis eräänlaisena ”isähahmona” kiltalaisille.

Oltermannin asemaan liittyy paljon traditioita. Eräs niistä oli nähtävissä myös sauvan 50-vuotisjuhlassa: siinä missä muut siemailevat kahvipöydässä konjakkiaan totutun kokoisista laseista, oltermannille katetaan jättiläismäinen, boolimaljan kokoinen konjakkilasi.

Illanvietto museolla

Maanantai-iltana 8.11. hieman kuuden jälkeen kaikki vieraat olivat saapuneet paikalle ja pääsimme kohottelemaan tervetuliaismaljoja. Sen jälkeen kiertelimme museon aarteita katselemassa leppoisasti kutsuvieraiden kanssa rupatellen, killan kuulumisia kertoen ja kuunnellen juttuja vanhoista ajoista.

Pian tulikin kutsu koreaksi laitettuun kahvipöytään. Alkuun hiukan jäykkä tunnelma muuttui tuttavallisemmaksi muutamien teekkarlaulujen ja konjakkilasien kohottelun jälkeen. Kakku ja kahvit myös maistuivat vieraille.

Yömyöhään ei juhla kuitenkaan jatkunut, sillä osan vieraista piti rientää velvollisuuksiensa pariin. Tapahtuma oli kuitenkin piristävä nuoremman ja vanhemman polven kohtaaminen, josta kaikille osapuolille jäi mukavaa muisteltavaa.”

(Visited 375 times, 1 visits today)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*