Se toinen hattupeli


TEKSTI: Ilmari Kasvi
VIDEO: Ilmari Kasvi

Kesäkuussa 2013 Gears for Breakfast aloitti kickstarter kampanjan uudelle 3D-tasohyppelylle, joka mukailisi aikaisempia Collect-a-Thon -tyylisiä pelejä, kuten Super Mario 64 ja Banjo-Kazooie. Kickstarter keräsi lähes kolmesataa tuhatta dollaria, mikä oli miltei kymmenkertainen määrä tavoiteltuun nähden. Tukijat joutuivat odottamaan nelisen vuotta, mutta viimein Lokakuussa 2017 julkaistiin A Hat in Time.

Nimestään huolimatta A Hat in Time ei ole aikamatkustusteemainen, kuten Crash Bandicoot 3 vaan muistuttaa enemmän Super Mario Galaxya planeetoilta toiselle liikkumisen merkeissä. Pelin päähenkilö “Hat Kid”, tyttö joka käyttää lähes itsensä kokoista silinteriä, kiertelee eri planeetoilla etsiskelemässä tiimalaseja, jotka toimivat hänen avaruusaluksensa polttoaineena. Tiimalaseilla on myös aikaa kääntäviä vaikutuksia, ja hattutyttö pyrkii estämään niiden väärinkäytön. Tiimalaseja löytyy muun muassa Mafian asuttamalta saarelta, kummittelevasta metsästä sekä lintujen elokuvastudiolta.

Aikamatkustuksen sijaan hattutyttö käyttää hyödykseen erilaisia hattuja, joista löytyy voimia eri pulmien ja esteiden selvittämiseen. Hattutytön silinteri toimii suuntanuolena, jos tehtävissä jää jumiin, mutta kentistä löytyy muun muassa Velhonhattu, jonka avulla voi räjäytellä vihollisia tai hauraita esineitä, ja Pipo, joka muuttaa hattutytön tarvittaessa jääksi. Hattujen lisäksi hattutytöllä on käytössään sateenvarjo, jolla hän mätkii pahikset järjestykseen.

A Hat in Time on mukavan monipuolinen ja viihdyttävä tasohyppely, joka tuo lapsuuden muistot mieleen. Vaihtelu hiippailun, kilpajuoksujen ja estehyppelyn välillä pitää pelin kiinnostavana ja hilpeät hahmot sekä yksityiskohtaiset maailmat luovat onnistuneen ja perinteisen pelikokemuksen. Pelin viisituntinen soundtrack luo tunnelmaa jokaiseen kenttään, rauhallista melodiaa sateiseen satamakaupunkiin, juhlallisuutta suureen paraatiin tai kuumotusta kummitustaloon.

Vaikka ääniraidan ja mukavuuden kanssa on tehty hyvää työtä, pelistä paistaa läpi pari pientä yksityiskohtaa, joista näkee kiireellisen viimeistelyn. Toiseksi viimeinen maailma on vain vapaa kenttä ilman tarinaa ja yksi hattu on jouduttu muuttamaan “hattumerkiksi”, joiden kuuluisi olla vapaaehtoisia mukavuuslisiä peliin, eikä pakollisia työkaluja neljäsosaan kentistä. Pienistä “purkkaviritelmistä” huolimatta A Hat in Time ei kuitenkaan lässähdä, ja jatkoa varten Gears for Breakfast on suunnitellut ilmaisia päivityksiä peliin, kuten Co-op moodi.

Ohessa videokooste Kasvin turdoilusta hattupelin maailmassa.

(Visited 370 times, 1 visits today)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*