Munakorneri


TEKSTI: Kia Lehti
KUVAT: Kia Lehti

Oletko kyllästynyt perusmunaan? Tämä ei ole vitsi: gainssit voi saada herkullisemmallakin tavalla kuin perinteisellä kovaksikeitetyllä. Sössön kokeellinen keittiö testasi kauden kohutuimmat munareseptit asianmukaisin suojavarustein.

munat

Testissä käytettiin 17 Rainbow-kananmunaa ja yksi jääkaapissa lojunut saman firman Omega 3 –muna.

lasit

Suojalaseja kannattaa käyttää aina, jos olet vähänkin epävarma mitä oikein oletkaan tekemässä. Kirkkaat sopivat normikeittiöön, tummennetut paremmin kesägrillailuun.

Uppomuna ilman etikkaa

Uppomunalla on maine vaikeana munana. Tämä todistettiin turhaksi huolenaiheeksi ainakin niin kauan, kun osaa keittää vettä. Perinteisesti uppomunan keitinvedessä on puolisen desiä etikkaa, mutta keittiöstä ei tähän hätään sitä löytynyt edes etiköityneen viinin muodossa. Päätettiin siis kokeilla mennä tuntemattoman kautta ja jättää etikka kauppaan. Tässä reseptissä puettiin suojalasit naamalle.

Muna on juuri kaadettu pyörteiseen veteen.

muna_kuumenee

Tarvikkeet:

 • Muna
 • Vettä
 • (Puolisen desiä etikkaa)
 • Suolaa
 • Pippuria
 • Hesen grillimaustetta

Tee näin:

Kuumenna vesi ja etikka kiehuvaksi. Vähennä lämpöä niin, että vesi kiehuu rauhallisesti poreillen. Riko muna erilliseen kuppiin. Pyöräytä vettä kauhalla niin, että siihen syntyy pyörre. Liu’uta muna varovasti kiehuvaan veteen. Kypsennä 3 – 5 minuuttia, kunnes valkuainen on hyytynyt.

Voit kypsentää kattilassa 3 – 4 munaa kerrallaan. Nosta uppomuna vedestä reikäkauhalla, valuta hyvin ja ripottele päälle suolaa.

valmiituppomunat

uppomuna_avattu

Arvio:

Laadun varmistamiseksi valmistettiin kaksi uppomunaa. Molemmat onnistuivat oikein hyvin, vaikka keittovaiheessa näytti epäilyttävältä. Kuvasta huolimatta keltuainen jäi vain osittain nestemäiseksi n. 5 minuutin keittoajalla. Muuten munat olivat kauttaaltaan oikein herkullisia ja mukavan kuohkeita. Kuulemma etikalla kuohkeuden voi saada vieläkin paremmalle tasolle, mutta tämä oli riittävä taso itselleni. Hesen grillimauste kruunasi aterian.

4/5 munaa, voisi olla kuohkeampikin.

Kaapista löytyy –kokkeli

Kokkelimuna on monille tuttu jo lapsuudesta. Vietin lapsena aika usein aikaa itsekseni kotona koulun jälkeen, joten jääkaappiin oli jätetty sapuskat. Useimmiten siellä oli munaa ja nakkeja ja tomerana kokkina valmistin niistä munanakkikokkelia. Nyt teki mieli vähän terästää muistoja, mutta korvasin nakit viimeisiään vetelevillä vihanneksilla. Tällä kertaa mukaan valikoitui punasipuli, kesäkurpitsaa ja herkkusieni.

kokkelivehkeet

setitvalmistuu

Tarvikkeet:

 • 3 munaa
 • Löräys maitoa
 • Suolaa
 • Pippuria
 • Hesen grillimaustetta
 • ??? täytteitä
 • Paistorasvaa

Tee näin:

Riko munien rakenne kulhossa ja lisää perään mukava löräys valitsemaasi maitoa. Itse käytin Alpron mantelimaitoa koska se on herkkua. Lisää mausteet. Täytteiden rapeudesta riippuen voit joko lisätä ne suoraan ”taikinaan” tai kuullottaa niitä ensin pannulla. Itse kuullotin punasipulisilpun ja kesäkurpitsakuutiot nopeasti pannulla rasvassa ennen herkkusieni-munamössön lisäämistä. Ainakin sipulit voi olla ihan jees kuullottaa noin yleisesti. Anna settien paistua keskilämmöllä niin karsinogeeniseksi kuin sinusta tuntuu hyvältä. Voit joko sekoittaa tai olla sekoittamatta ja saada lopputulokseksi kauniin munalettusen. Itse annoin paistua melko full blast –teholla kunnon ruskeaksi ja sekoittelin loppuvaiheessa jonkin verran.

 

valmiskokkeli

Arvio:

Kokkelista tuli punasipulin takia harmaata, mutta se ei makua haittaa. Ehkä olisin vielä lisännyt valkosipulia antamaan lisäpotkua tähän, mutta hengitys olisi haissut pahalta. Maistui aika paljon munalle ja erityisesti vähän enemmän väliä ottaneet kohdat olivat erittäin maistuvia.

4/5 munaa, maistui muna.

Muffinssimuna

Muffinssimunia on kehuttu monelta eri taholta helppovalmisteiseksi ja koostumukseltaan erinomaisiksi. Nyt kun munavarastot kerrankin pullistelivat täysinä, oli aika testata meemimunia. Muffinssin täytteeksi voi munan lisäksi laittaa melkein mitä vaan uuninkestävää, joka kypsyy samassa ajassa. Oma uunini on Hoas-laatua, eli annoin munien olla reseptinmukaisen maksimiajan uunissa.

täytteet

Laitoin täytteeksi kesäkurpitsaa, herkkusienen ja kalkkunanakin

lastenkoskija

Päälle voi ripotella mitä vaan uuniystävällistä juustoa, itse valitsin Suomi100®-vuoden kunniaksi Tuntematon sotilas®-Lastenkoskija®-sulatejuustoa.

Tarvikkeet:

 • X määrä munia
 • X määrä täytteitä
 • Rasvaa
 • Suolaa
 • Pippuria
 • Hesen grillimaustetta
 • Juustoa

 

vuoka

Tee näin:

Voitele muffinssivuoan reiät voilla (siis vain ne reiät, joihin suunnittelet laittavasi munaa). Laita pohjalle täytettä. Täytettä ei kannata laittaa liikaa, tai muna pursuaa yli. Jos käytät isoja munia, pellä pohjan peittyminen riittää.

Riko munat reikiin ja ripottele päälle mausteet. Nypi juustoa haluamasi määrä pinnalle. Laita muhimaan 10-15 minuutiksi 200 °C uuniin keskivaiheille. Pienemmällä ajalla ja huonommalla uunilla tulee löysää tuotetta, suuremmilla tehoilla tiukkaa munaa.

muffinssi

muffinssi_avattu

Arvio:

Lupaukset pitivät paikkansa, sillä munamuffinssit olivat todella hyviä! Koostumus, pinnan rapeus ja täytteet tekivät kokonaisuudesta erinomaisen. Tämä on myös helppoa aamiaista, tai miksei päivällistäkin ja kerralla voi valmistaa useamman röpäleen. Näiden pitäisi säilyä jääkaapissa ainakin pari päivää odottelemassa.

5/5 munaa, hyvää munaa.

Mikromunakokkeli

Munaahan ei kuorineen saa laittaa mikroon ja tätä Sössö ei lähtenyt edes testaamaan. Onko kuorettoman munan kanssa tilanne sama? Tätä uskallettiin suojalasien kanssa testata.

mikromuna

Munat kannattaa laittaa sopivan kokoiseen mukiin.

Tarvikkeet:

 • 2 munaa
 • Suolaa
 • Pippuria
 • Hesen grillimaustetta
 • Rasvaa

Tee näin:

Vuoraa iso muki rasvalla. Riko kaksi kananmunaa mukiin ja lisää mausteet.  Sekoita haarukalla rakenne rikki. Laita muki kananmunineen mikroon 45 sekunniksi. Käännä osittain kypsyneet kananmunat tässä välissä haarukalla ja laita mikroon vielä 45 sekunniksi.

mikromuna_jälkeen

Arvio:

Mikromuna oli yllättävän positiivinen case. Vähän jännitti, kun mikrosta alkoi kuulua pientä poksahtelua ja varsinkin silloin meinasi pelottaa, kun toisen 45 sekunnin mikrotuksen jälkeen muna kohosi kohti mikron kattoa. Oven avaamisen jälkeen tilanne kuitenkin rauhoittui ja muna asettui aloilleen

mikromuna_lautasella

mikromuna_avattu

Muna vaikutti todella massiiviselta ja ilmava sen rakenne ei kyllä ollut. Tuli vähän mikroruokafiilis tätä syödessä. En tarjoaisi ravintolassa, mutta ehkä jonkun nuudeliköntin kanssa tätä voisi vetää. Munallehan se maistui ja mausteet olivat levinneet tasaisesti joka kolkkaan.

2,5/5 munaa, ehkä tosi kiireessä ja munanhimossa.

Mikromunauppo

Kattilassa uppomuna onnistui, mutta entäpä mikrossa?

Tarvikkeet:

 • Muna
 • Vettä
 • Suolaa
 • Pippuria
 • Hesen grillimaustetta

Tee näin:

Täytä puolet mukista vedellä ja riko sinne muna. Varmista, että koko muna jää upoksiin. Laita lautanen mukin kanneksi ja kypsennä mikrossa täydellä teholla noin minuutin ajan, kunnes valkuainen on kypsynyt, mutta keltuainen on vielä juoksevaa. Nosta kananmuna esimerkiksi lusikan avulla pois mukista ja ripottele pinnalle suolaa ja pippuria.

mikrouppomuna

mikrouppomuna_avattu

Arvio:

Lopputulos vastaa lähes täysin kattilassa keitettyä uppomunaa. Sokkotestissä lopputulosta tuskin erottaisin, mutta mikrotusajan kanssa tulee olla paljon tarkempi kuin kattilalla valmistettaessa. Jo 5 sekuntia vaikuttaa todella paljon, ja tämä oma tuotokseni pääsi melko kovaksi. Valmisastetta enemmän olisin huolissani turvallisuusasioista, sillä tällä kertaa mikrosta kuului todella kuumottavaa ääntä. Lautanen alkoi rämistä loppuvaiheessa mukin päällä ja oli pakko käytä kurkistamassa, että onko munalla kaikki kunnossa. Jatkoin ajan kuitenkin loppuun asti, eikä mikään räjähtänyt.

4/5 munaa, kelpo uppomuna, mutta vähän kuumottaa.

Mikromunaa ja tomaattisoossia

Tätä oli pakko testaa, sillä jääkaapissa sattui olemaan tomaattisoossia ja olisi onnistuneena hyvältä kuulostava ateria.

Tarvikkeet:

 • Muna
 • Tomaattimurskaa/pyreettä/kastiketta
 • Mozzarellaa tai Lastenkoskija®-juustoa
 • Suolaa
 • Pippuria
 • Hesen grillimaustetta
 • (Basilikaa)

tomaattimuna

Tee näin:

Täytä puolet mukista tomaattikastikkeella. Riko kananmuna kastikkeeseen ja pidä huoli, että se uppoaa kokonaan kastikkeen alle. Itse jouduin vähän hämmentämään ja lisäämään kastiketta. Peitä muki lautasella ja laita mikroon 50-60 sekunniksi, kunnes valkuainen on hyytynyt, mutta keltuainen vielä juoksevaa. Lisää joukkoon tuoretta pilkottua juustoa, esimerkiksi Suomi100® Tuntematon sotilas®-Lastenkoskijaa®. Laita muki vielä lautaskannen kanssa mikroon 10-20 sekunniksi, kunnes juusto on sulanut. Poista kansi, lisää sekaan ja koristele basilikanlehdillä.

tomaattimuna_valmis

ällöö

Arvio:

En kyllä nauttinut. Ainoa hyvä asia oli sulanut Lastenkoskija ja eihän tomaattisoossikaan ikinä pahaa ole, mutta se munan preesens jäi aika heikoksi. Keltuainen vaikutti vielä sen jälkimmäisen 10 sekunnin mikrotuksen jälkeen löysältä, joten annoin olla vielä 15 sekuntia mikrossa ja silti jäi ihan löysäksi. No, ehkä toiset tykkää täysin löysästä keltaisesta, mutta ei ainakaan ulkomailla kannata tätä valmistaa.

1/5 munaa hyi en nauttinut.

Olutmuna

Mitäpä kaljalla ei voisi tehdä. Villinä korttina hamppu.net-forumilta löytyi tällainen luomus:

”Heipä hei,

tässä oma mässymunakas. Panin kolme munaa paistinpannuun, reilu ripaus mustapippuria ja olutta 1/3 . Pitkä haudutus, että olut haihtuu ja taitoin puoliksi ja taas haudutin pitkään. pyöräytys lautaselle ja nautitaan… Lisukkeiksi eilen keitettyä perunaa ja suolaa ripaus.

Huom. Anna hautua pitkään, jotta olut haihtuu. Siitä huolimatta munakas on aika notkea.

Nanna”

Olihan sitä pakko testata!

Tarvikkeet:

 • 3 munaa
 • Kaljaa
 • Suolaa
 • Pippuria
 • Hesen grillimaustetta

olutsetit

olut_pannulla

Tee näin:

Kuten edellä Nanna meille kertoi, mutta itse lisäsin jos valmistusvaiheessa suolaa ja tietysti Hesen grillimaustetta. En kokenut hauduttamista niin hirveän pitkänä aikana, voi ehkä olla, että Nannan ajantajuun on vaikuttanut jokin muu kuin muna. Itse myös rikoin rakennetta. Oluena toimi Koff.

olut_valmis

Arvio:

Valmistusvaiheessa olut tuoksui melko vahvasti, mutta valmiissa tuotoksessa se ei juuri maistu, saati sitten haise. Munalta tämäkin vain maistuu. Ehkä voisi lisätä hieman sipulia joukkoon tukemaan maltaista aromia.

2,5/5 munaa, perusmunakas pienellä maustelisällä.

Yhteenvetona voisi sanoa, että munasta on moneen. Opiskelijahinnalla voi tehdä vaikka mitä tuotoksia ja aina kannattaa pitää kennoa jääkaapissa munahimon varalle. Ylivoimaista voittajaa eli munamuffinsseja suositelen ihan kaikille ja kannustan toteuttamaan omaa inspiraatiota munakokkailussa!

(Visited 1 063 times, 1 visits today)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*