Sössö 1/2017 - Ratkaisut Hirven puuhanurkkaan


TEKSTI: Elias Hirvonen
KUVAT: Elias Hirvonen

BINARY

Binary -tehtävässä tehtävänä oli täyttää ristikko ykkösillä ja nollilla, niin ettei vierekkäin tai allekkain tullut enempää kuin kaksi samaa. Myöskään mikään rivi tai sarake ei saanut olla sama kuin toinen. Kun näillä ohjeilla ratkaistiin ristikko, niin vastauksen pitäisi olla kuvan mukainen. Nyt kun ristikko oli ratkaistu, tehtävässä oli vielä lisätehtävä. Tarkoituksena oli ottaa ympyröidyiltä alueilta binäärinumerot ja muuntaa ne kymmenjärjestelmään. Vastaava numero piti tämän jälkeen vielä tulkita kirjaimeksi, niin että 1 oli A, 2 oli B, jne. Alla vastaustaulukko:

1 0 1 1      =  11  =  K

1 0 1 0 0   =  20  =  T

1 0 0 1 1   =  19  =  S

1 0 0 1 1   =  19  =  S

1 0 1         =   5   =  E

1 0 0 1      =   9   =   I

Näin voi sitten arvailla, mitkä sanat muodostuisivat kirjaimista ja mahtuisivat ratkaisulauseeseen. Pienellä miettimisellä löytyy ratkaisuksi sanat “SIK” ja “EST”.

NONOGRAM

Nonogram -tehtävässä tarkoitus oli täyttää ristikko värittämällä ruutuja mustiksi sivuilla olevien numeroiden pohjalta. Valitettavasti ratkaisua saattoi hankaloittaa yhden “1”:n puuttuminen 12:lta vaakariviltä missä luki “3 3 1”, mutta piti lukea “1 3 3 1”. Oheessa ratkaisukuva.

vastaus_versio1

(Visited 108 times, 1 visits today)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*