Pyöreän pöydän ritarit


TEKSTI: Ilmari Kasvi
KUVAT: Ilmari Kasvi

Kulttijohtaja Abzan nostaa uhrausveitsensä päänsä yläpuolelle ja aloittaa rukouksen epäpyhille jumalilleen. Siansaksalta kuulostava mongerrus kaikuu temppelin kylmistä kivisistä seinistä huppupäisten kultistien korviin. Alttarille vangittu prinssi yrittää rimpuilla irti köysistä, mutta solmut ovat liian tiukat. Hän katsoo epätoivoisesti kiiltävää terästä, josta heijastuvat soihtujen hiljaiset liekit. Abzan lausuu viimeisen säkeen rukouksestaan, ja valmistautuu iskemään veitsensä prinssin rintaan, mutta jähmettyy paikoilleen, kun hänen takanaan kuuluu voimakas rysähdys. Kaikki kultistit johtajansa mukaan lukien kääntyvät katsomaan kohti ovea, jonka suussa seisoo neljä urhoollista seikkailijaa, miekat tanassa, kilvet pystyssä ja loitsukirjat avattuina. Pelinvetäjä toteaa viileällä äänellä: “Mitäs te teette seuraavaksi?”

Kun olin nuorempi, minusta oli hauskaa keksiä kaikenlaisia tarinoita. Tyypillisiä satuja sankareista, ryöväreistä, velhoista ja muista fantasiaelementeistä. Vuosia myöhemmin, vaikka ikää olikin karttunut, tarinoiden luominen ei loppunut ja rupesin jopa kirjoittamaan niitä ylös. Eräänä hyytävänä talvipäivänä eräs tuttuni kysyi, haluaisinko liittyä hänen roolipeliryhmäänsä, jota hän olisi vetämässä. En ollut aikaisemmin kokeillut pöytäroolipelejä, mutta touhu kuulosti mielenkiintoiselta ja suostuin. Pian viikoittainen muutaman tunnin sessio muuttui käytännössä harrastukseksi, ja silloin sainkin idean: “Millaiseksi nämä tarinani muuttuisivat, jos siinä olisi muitakin mukana?”

Pöytäroolipelit – tuo oiva kirjallisuuden ja viihteen muoto, joka on yhdistänyt nörttejä ja nörtinmielisiä jo vuosikymmeniä. Mutta mistä tasan tarkkaan on kyse?

Roolipeliryhmään kuuluu usein neljästä seitsemään henkilöä, joista yksi on pelinvetäjä, eli niinsanottu GM (Game Master). GM:än vastuulla on luoda tarina ja maailma pelaajille, huolehtia pelin jännittävyydestä, olla selvillä säännöistä, sekä pystyä tarvittaessa muokkaamaan niitä. Muiden pelaajien harteilla ei ole muuta, kuin oman hahmon luominen, ja sen pelaamiseen liittyvät säännöt. Hahmon luonnissa ja pelaamisessa saa käyttää runsaasti mielikuvitusta, ja mitä paremmin hahmon sisään pääsee, sen viihdyttävämpää pelistä tulee, niin itselle kuin muillekin. Lisäksi ei tarvita muuta kuin lomake hahmon ominaisuuksia varten, huumorintajua ja noppia.

photo_2017-05-28_13-58-23

Roolipelaajan voi helposti erottaa muista lauseella: “Heitä noppaa.” Tavallisesti henkilö nappaa käteensä arpakuution, ja pyöräyttää sillä luvun yhdestä kuuteen, kun taas roolipelaaja tarkentaa: “Mitä noppaa?”

Noppia on monenlaisia, ja niiden päälle astuminen aiheuttaa lego-luokan tuskan päkiään. Useimmiten tarvitaan kuutta erilaista noppaa, joiden sivulukumäärät vaihtelevat neljän ja kahdenkymmenen välillä (4, 6, 8, 10, 12 & 20). Nopanheittojen perusteella arvioidaan, onnistuuko hahmosi kumoamaan vastaan tulleen haasteen. Noppia kannattaa olla ylimääräisiä siltä varalta, että osa katoaa iltojen kuluessa, tai hahmosi onnistuu linkoamaan Hiroshima-luokan tulipallon, jonka vahingon laskemiseen tarvitaan parikymmentä arpakuutiota. Noppia ei ole koskaan liikaa (ei opiskelijalla, kuin roolipelaajallakaan).

Eri teemojen roolipeleille on kirjoitettu erilaisia sääntökirjoja, joten valinnanvaraa löytyy laajalla skaalalla. Roolipelikirjoja on mahdollista löytää vaikkapa kirjaston hyllyiltä. Alla on muutama esimerkki kokeilun arvoisista peleistä, joita olen itse pelannut eri ryhmien kanssa.

Dungeons & Dragons (D&D): Tämä vanha klassikko ja varmasti tunnetuin pöytäroolipeli on antanut monille vapauttaa sisäisen fantasiasankarinsa. Jos miekkojen heiluttelu ja loitsujen linkoaminen on intohimosi, D&D on oiva peli sen toteuttamiseen. Viimeisin painos, “5th Edition”, on helppo oppia, ja mielekäs pelata. Jokaisella hahmolla on tarkoitus, ja aiemmista versioista poiketen, monimutkaisia ja yksityiskohtaisia sääntöjä on karsittu pelin mukavoittamiseksi. Sopii aloitteleville pelaajille ja pelinvetäjille.

Pathfinder (PF): Jos D&D:n fantasiamaailmassa ei ole mielestäsi tarpeeksi yksityiskohtia ja hahmon valinnanvapautta, voi tietysti kokeilla Pathfinderia, joka on muokattu painos D&D:n versiosta 3.5. Internetin ihmeellisessä maailmassa Pahtfinderin pelaajat ovat luoneet ja jakaneet variaatioita pelattavista roduista ja hahmoluokista, jotta kuka tahansa voi luoda oman merenneito oraakkelininjansa (enkä edes liioittele). Aloittelijoille Dungeons & Dragons sopii ehkä paremmin, mutta myös Pathfinderille kannatta antaa mahdollisuus.

Stars Without Number: Jos olet enemmän Scifi- kuin fantasiafani, suosittelen Stars Without Numberia. Se on viihdyttävä avaruusroolipeli, jonka sisältö sopii planeettojen päällisiin, kuin välisiinkin seikkailuihin. Säännöt ovat helposti sisäistettävissä ja GM:än on mahdollista tehdä muokkauksia ja lisäyksiä jos tarve vaatii. Stars Without Number sopii aloitteleville pelaajille kuin pelinvetäjillekin.

Shadowrun: Niille, jotka pitävät pimeästä tulevaisuudesta, johon liittyy magiaa, kybernetiikkaa ja rikollisuutta, Shadowrun on oiva roolipeli juuri siihen hätään. Peli sijoittuu noin kuusikymmentä vuotta tulevaisuuteen, missä taikuus on muokannut todellisuutta, geneettiset implantit ovat arkipäivää ja maailma on valtavien megakorporaatioiden hallussa. Sopii kaikille cyberpunkin ystäville, joita ei haittaa selata monipuolisia sääntöjä ja pelata vaihteeksi rikollishahmoja.

photo_2017-05-28_13-58-27

Jos Warhammer 40 000 kiinnostaa, voit kokeilla Dark Heresyä tai Rogue Traderia. H. P. Lovecraftin Cthulhu-mythoksen ystäville saattaa sopia Call of Cthulhu, ja jos seikkailu maapallolla miljardin vuoden päästä tulevaisuudessa fantasian ja scifin välimaastossa kuulostaa mielenkiintoiselta, kannattaa vilkaista Numenéraa.

Erilaisia roolipelejä löytyy laidasta laitaan, karusta realismista älyttömiin mahdottomuuksiin. Loppujen lopuksi vain mielikuvitus on rajana. Roolipelinörtit ovat jo vuosikymmeniä pohtineet sääntöjä kaikille mahdollisille skenaarioille mitä ihmismieli voi hahmottaa, jotta me voisimme kokoontua pyöreiden pöytien ääreen ja olla hetken aikaa fantasiasankareita, avaruuspiraatteja tai vaikkapa anime palvelustyttöjä (Googleta Maid RPG jos et usko).

(Visited 295 times, 1 visits today)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*