Oletko Aku Ankka vai Vaaleanpunainen pantteri?


TEKSTI: Aapo Kokko
KUVAT: Flickr (Creative Commons Charly W. Karl, Helgi Halldórsson)

Opiskelu on kovaa istumatyötä. Päivät voivat olla hyvin pitkiä ja itse kullakin asento ei monesti ole erityisen kehuttava. Itselläkin pisimmät opiskelusessiot ovat venyneet yli vuorokauden pituisiksi, varsinkin lähellä DL:ää. Tehtävät pitäisi ehkä joku kerta aloittaa ajoissa.. Nämä huonot tavat tietysti johtavat vaivoihin, usein selkävaivoihin, nivelongelmiin, niskavaivoihin tai yleiseen päänsärkyyn. Jos ei vielä nyt niin viimeistään niitä ilmenee myöhemmällä iällä ja tämä kaikki on tietysti vältettävissä. Itse olen onnekkaana onnistunut useampaa näistä jo kärsimään. Niiden korjaamiseen olen saanut valtavan paljon apua osteopaatiltani Kari Pokilta ja oppinut samalla yhtä sun toista mielenkiintoista ihmiskehosta. Jaan mielelläni häneltä saamiani viisauksia eteenpäin.

Huom. Kirjoittaja ei ole alan ammattilainen. Jos koette jostakin kroonisesta vaivasta kovaa kipua, mikään määrä internet-diagnooseja, ihmevenytyksiä tai edes tämä sössöartikkeli eivät riitä. Menkää osteopaatin, jäsenkorjaajan tai fysioterapeutin vastaanotolle ja löytäkää itsellenne sopiva hoitomuoto.

Ihmiskehosta on hyvä ymmärtää se, että kaikki sen osat ovat yhteydessä ja siten myös vaikuttavat toisiinsa. Ongelmien juurisyyn löytäminen voi sen takia olla hankalaa ja se saattaa löytyä yllättävistä paikoista. Esimerkiksi kroonisen päänsäryn tai selkäkivun takana voi hyvin olla muutamaa vuotta aiemmin nyrjähtänyt nilkka niin kuin itselläni kävi. Nilkan tai minkä tahansa muun kehon osan loukkaaminen aiheuttaa tapahtumaketjun kehossa, joka voi aiheuttaa ongelmia tulevaisuudessa. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Istumisesta aiheutuvat ongelmat piilevät lonkankoukistajissa/lantion alueella ja niskan ja hartioiden alueen lihasepätasapainossa. Istuminen ei ole ihmiselle luonnollinen asento ja siten pitkään siinä asennossa oleminen aiheuttaa ei haluttuja muutoksia.

14215019788_632373c0f5Lonkan kohdalla tärkeänä kysymyksenä herää… oletko Aku Ankka vai Vaaleanpunainen Pantteri? Toisin sanoen onko lantio kallistunut liian ylös (onko pyrstö liian pystyssä) niin kuin Aku Ankalla vai liian alas kuten Vaaleanpunaisella Pantterilla. Luontainen kulma on miehille 4-7 astetta ja naisille 7-10 astetta. Tämä ei todennäköisesti kerro teille mitään, mutta sitä voi yrittää itse nähdä peilistä lantion luiden kautta, johon löytyy neuvoja internetistä. Helpompaa on kuitenkin mittauttaa tämä ammattilaisella. Korjauskeinot toki löytyy molempiin tapauksiin.

Selkeästi yleisempi on Aku Ankka -peppu ja suurimmalla osalla ihmisistä on vähintäänkin hieman liikaa kallistusta tähän suuntaan. Se johtuu lonkankoukistajien tiukkenemisesta istuessa ja tämän saa siis myös korjattua niitä venyttelemällä. Toisin kuin teille on joskus saatettu opettaa, venyttelyä ei tarvitse eikä kannata tehdä naama irvessä kipua kestäen. Kari opetti tätä toimittajaa sen sijaan venyttelemään paljon hienovaraisemmin ja lonkankoukistajat voi hyvin venytellä sängyllä maaten, joka on myös oman kokemukseni mukaan ollut tehokkain tapa. Mitään muuta ei tarvitse tehdä kuin mennä sängyn reunalle ja tiputtaa reunimmainen jalka maahan ja pitää se siellä 5-15 minuuttia ja sama toiselle puolelle (jalkaa voi suoristaa hieman syvempään venytykseen). Lihas voi olla venyneessä tilassa ilmankin, että venytyksen tuntee ja vastaa silloin myös venytykseen paremmin. Venytyksen tunne ja lopulta kipu ovat kehon tapoja varoittaa liian pitkälle venyttämisestä. Runnomalla saa vain hidastettua prosessia.

2136816140_fdaa511a4d_2

Vaaleanpunainen Pantteri -peppua joutuu korjaamaan hieman eri tavalla. Lihakset jotka vetävät lantiota väärään asentoon ovat takareidet, pakaralihakset ja vatsalihakset, jotka ovat tällä kertaa venytyksen kohteena. Näiden kohdalla kaikki perusvenytykset, mitä tiedätte tai internetistä löydätte, ovat oikein hyviä. Tärkeää on kuitenkin yhä muistaa, ettei venyttele kipuun. Hyvä tapa on etsiä kohta, jossa venytys selkeästi tuntuu ja ottaa siitä hieman takapakkia. Monet alan ammattilaiset ovat ruvenneet suosimaan tätä tapaa.

Toisena ongelmana mainitsin niskan ja hartioiden alueen lihasepätasapainon. Ne johtuvat huonosta ryhdistä istuessa ja ylipäätänsä eteenpäin suuntautuvasta asennosta yläkehossa. Lihasepätasapainolla tarkoitan tilannetta, jossa lihasparissa, joka toimii vuorovetoisesti (työntö/veto), toinen lihas kehittyy liian voimakkaaksi toiseen nähden. Huono ryhti aiheuttaa sen, että kaikki lihakset, jotka ovat kehon etupuolella yläkehossa, ovat jatkuvassa supistuneessa tilassa ja takana olevat ”vaipuvat uneen” (paitsi niska, jonka kohdalla se on toisinpäin). Rintalihaksia, etu- ja sivuolkapäätä ja hauiksia olisi hyvä tällöin venytellä ja leveitä selkälihaksia, takaolkapäitä ja epäkkäitä tulee vahvistaa. Salille ei ole pakko mennä. Koko helahoidon voi tehdä treenikuminauhalla kotoa käsin. Jos vain yhtä liikettä pitäisi suositella kiireiseen aikatauluun, niin sen kannattaa olla band pull apart (löytyy youtubesta/googlesta etsimällä). Olen itse saanut sillä loistavia tuloksia. Niskasta on hyvä venytellä taka- ja sivuosia, jotka vastaavat niskan ja siten myös pään työntymisestä eteenpäin.

Istumista on tietysti opiskellessa vaikea välttää, joten on tärkeää muistaa hyvän ryhdin ylläpitäminen myös eteen- ja taaksepäin nojatessa. Mikäli mahdollista kannattaa oikeastaan suosia tuoleja, joissa pystyy nojaamaan taaksepäin, jolloin on mahdollista pitää lonkankoukistajat avoimempana. Toisaalta on myös hyödyllistä vaihtaa usein asentoa pitäen itsensä liikkeessä. Luonnollisesti aina kun mahdollista, on hyvä välttää istuminen kokonaan. Kaiken tämän opin Kari on hyvin tiivistänyt sanoihin, ”vaihtelu virkistää ja liike on lääke”. Ihmiskeho tosiaan kaipaa liikettä.

Mitä tahansa haluattekin kehossanne, korjata säännöllisyys on kaiken a ja o. Venytyksiä ja mahdollisia korjaavia harjoitteita tulee tehdä päivittäin, jotta saa muutosta aikaiseksi, mutta jos jaksatte niitä tehdä, niin teistäkin voi tulla ketteriä kuin gepardit. Jos lisäinformaatio kiinnostaa aiheesta, voin henkilökohtaisesti suositella Kelly Starrett:n Youtube-kanavaa ja hänen kirjojaan sekä tietysti ammattilaisen kanssa keskustelemista.

Pitäkää itsenne terveenä!

(Visited 706 times, 1 visits today)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*