"Kuinka skipata" osa 2: Kuinka skipata pääpäivä


TEKSTI: Antti Mäki
KUVAT: Antti Mäki, pixabay

Viime vuoden lehdessä 1/2016 julkaistiin juttu nimeltä ”Kuinka skipata jalkapäivä”, jossa oli kerätty perusteita lepopäivän pitämiseen. Sössön toimittaja Antti päätti laajentaa aihetta vähän pidemmälle ja miettiä, kuinka myös sen pääpäivän voisi skipata. Nyt skippaamisesta tulee hyvin järkevää, mutta vastaavasti vaadittavan motivaation taso siihen on jotakin aivan eri luokkaa.

Useimmille alkoholin käyttö tuo välitöntä nautintoa, kun taas treenaamisen vaikutukset tulevat viivellä. Siksi pääpäivä tuntuu houkuttelevalta mahdollisesta seuraavan aamun huonosta olotilasta huolimatta, kun taas urheilu vaatii jonkin verran itsekuria, vaikka se tuottaisinkin lopulta hyvää oloa. Pelkällä laiskuudella ei siis ole mahdollisuutta pärjätä.

Usein alkoholin nauttimiseen yhdistyy myös sosiaalinen puoli. Kun kaverit pyytävät lähtemään bileisiin, on entistä vaikeampi kieltäytyä puhumattakaan siitä, että olisi paikan päällä kuivin suin. Hyvässä seurassa vierähtää reilusti aikaa, ja pitkän illan aikana tulee kuin huomaamatta myös juotua varsin reilusti. Pahinta on, jos on jo ehtinyt leimautua sellaiseksi henkilöksi, joka käyttää liikaa alkoholia ja erityisesti liian usein. Näillä vinkeillä ensiaskelten ottaminen alkoholittomampaan elämään voi helpottua.

 

1. Alkoholi on kallista

DSCN0097

Kun kuluttaa rahansa johonkin tarpeelliseen, ei ole enää varaa juoda. Käy heti opintotukien tultua tilille kaupassa täyttämässä ruokavarasto koko loppukuuksi. Tässä ratkaisussa toki haittapuolena on, että kuukauden päästä joutuu kantamaan pilaantunutta ruokaa biojäteastiaan tai joutuu elämään pääasiassa kuivamuonalla ja säilykkeillä. Tuoreet hedelmät ja vihannekset eivät ikävä kyllä säily viikkoja, niin terveellisiä kuin ovatkin. Onneksi sentään päivittäisen C-vitamiinin tarpeen saa tyydytettyä Rainbow-appelsiinimehulla.

Entä olisiko rahat kannattavampaa budjetoida ”teekkaria väkevämmän” sijaan vaikka johonkin kestokulutushyödykkeeseen? Miten olisi vaikkapa uusi vaatekappale, jonka kanssa voi näyttää edustavalta seuraavassa työhaastattelussa? Allekirjoittanut on myös todennut tietotekniikan hankkimisen edistävän opiskelutehoa huomattavasti. Saahan niiden ääressä vapaa-ajankin kulumaan, suorastaan liian hyvin. Tai ainakin sen verran hyvin, että pääpäivä on helpompi jättää väliin.

2. Terveys ei kestä

Terveyden kanssa ei sovi leikkiä. Alkoholin käytön pitkäaikaiset haittavaikutukset eivät nuorena aivan ensimmäiseksi tule mieleen, mutta jos valmiiksi päätä särkee ja oksettaa, niin hyvin harvalla samanaikaisesti kaljahammasta kolottaa. Tälläkään kertaa kaverien ei tarvitse tietää, vaivaako sinua oikeasti yhtään mikään. Kukaan ei tule kysymään jälkikäteen lääkärintodistusta siitä, ettet päässyt tulemaan bileisiin.

3. ”Ensin työ, sitten huvi”

DSCN0094

Deadlinien tullessa vastaan on syytä, jos ei unohtaa, niin ainakin lykätä kosteita iltoja tuonnemmaksi. Toisaalta, kavereilla harvemmin on kovin selkeää käsitystä opintojesi etenemisestä. Jos olet niin onnellisessa asemassa, että kaikki kiireelliset harjoitustyöt on jo suoritettu pois alta, sitä ei välttämättä kannata kertoa muille. Opiskelu on hyvä tekosyy viettää salaa vapaailta selvin päin.

Alkoholilla on taipumus väsyttää, joten pääpäivä ei ole oikein hyvä idea, mikäli seuraavana aamuna pitäisi herätä aikaisin luennolle tai laskuharjoituksiin. Pelkästään väsyneenä henkinen suorituskyky heikkenee huomattavasti, ja kun tähän yhdistetään vielä alkoholin vieroitusoireet, niin oppiminen voi jäädä aika minimaaliseksi. Allekirjoittaneella on muuten toisinaan huomattavia vaikeuksia herätä ihan pelkästään pitkäksi menneen illanvieton jälkeen pelkän väsymystilan seurauksena.

4. Uusia kavereita

Hanki kavereita, jotka eivät houkuttele sinua juomaan. Sellaisia ei välttämättä tarvitse etsiä kaukaa, kuten Facebookin Yksinäiset yhteen -palstalta, sillä YTHS:n vuonna 2016 suorittaman korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen mukaan noin kolmasosa miesopiskelijoista ja puolet naisopiskelijoista kertovat käyttävänsä hyvin vähän alkoholia. Pelkästään AYY:n piiristä löytyy lukemattomia yhdistyksiä, joissa pääsee harrastamaan mitä mielenkiintoisempia asioita. Mihin tarvitaan viinaa, jos hauskaa saa pidettyä ilmankin?

5. Urheilu ja alkoholi

Urheilijoiden suhtautuminen alkoholinkäyttöön vaihtelee paljon, mutta useimmat tiedostavat, että krapulapäivänä urheileminen on haitallista terveydelle. Tarkkaan suunnitellun treeniohjelman rikkominen yhden illan takia ei sekään ole välttämättä kovin hyvä idea. Aktiivisella urheilijalla on antaa hyvin ytimekäs selitys kavereilleen; täytyy skipata pääpäivä, jotta ei tarvitsisi skipata jalkapäivää.

Kirjoittaja on alkoholia hyvin satunnaisesti käyttävä opiskelija.

(Visited 308 times, 1 visits today)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*