Miten käy jääkiekon Liigassa? Änärijaos kertoo vastauksen!


TEKSTI: Joona Välilehto
KUVAT: Joona Välilehto, Creative Commons Aleksi Stenberg (Flickr)

Jokavuotinen kevään jännitysnäytelmä eli Liigan playoffsit alkavat 21.3. Pyysin SIKin änärijaoksen kolmea tilastovelhoa analysoimaan kevään lopputuloksen.

Höpsismi näyttää tien?

Jaoksen tilastovelhoista ensimmäinen, Kuha Jorpio, luottaa ennustuksessaan Aku Ankasta tuttuun höpsismiin eli kolikonheittoon! Änärijaoksen virallisella arvontakolikolla suoritettu ennustus näyttää seuraavanlaiselta:

Tappara – Ilves: kruuna = Tappara jatkoon

TPS – HIFK: klaava = HIFK jatkoon

JYP – HPK: klaava = HPK jatkoon

KalPa – Pelicans: kruuna = KalPa jatkoon

Välierä Tappara – HIFK: kruuna = Tappara jatkoon

Välierä KalPa – HPK: kruuna = KalPa jatkoon

Finaali Tappara – KalPa: klaava = KalPa voittaa liigan!

Laukaisutilastot ratkaisevat?

Killan änärijaoksen vastaava tilastonikkari Karu Tautiainen on uhrannut kallista aikaansa ja päätellyt laukaisutilastojen perusteella, miten jääkiekon kotimaisen huippusarjan playoffsit etenevät! Tilastoissa on otettu huomioon joukkueiden keskinäisten otteluiden laukauksien määrä sekä koko kauden laukaisuprosentti, joka tarkoittaa kuinka suurella prosentilla vedot ovat menneet sisään.

Tappara – Ilves

Tappara on tällä kaudella laukonut 2713 kertaa kohti maalia ja maaleja on syntynyt 180. Tilasto johtaa laukaisuprosenttiin 6,6%. Ilveksen vastaavat tilastot ovat 2905 laukausta, maaleja 149 ja prosentti 5,1%. Joukkueiden keskinäisissä otteluissa Tappara on laukonut keskimäärin 48,83 ja Ilves 43,83 kertaa. Yksinkertaisena lopputuloksena Ilves tulee tekemään 2,2355 maalia/ottelu ja Tappara 3,223 maalia/ottelu. Tilastojen valossa ottelusarjasta tulee tasainen, mutta Tappara tulee menemään jatkoon.

TPS – HIFK

TPS:n laukaisuprosentti kuluvalla kaudella on ollut 5,2% ja HIFK:llä 5,4%. Keskinäisissä otteluissa TPS on laukonut keskimäärin 49 kertaa ja HIFK 39,75 kertaa. Tilastot johtavat maalimääriin TPS:llä 2,548 maalia/ottelu ja HIFK:llä 2,1465 maalia/ottelu. Tämä ottelusarja tulee olemaan hyvin tasainen mutta TPS menee jatkoon.

JYP – HPK

JYP:n laukaisuprosentti oli 5,2% ja HPK:n 4,6%. Keskinäisissä otteluissa JYP laukoi keskimäärin 45,5 kertaa ja HPK 53 kertaa. Tilastot jakautuvat JYP:lle 2,366 maalia/ottelu ja HPK:lle 2,438. Tähän ottelusarjaan tilastot povaavat siis erittäin tasaista peliä. Mitä enemmän pelejä pelataan, sitä suuremmalla todennäköisyydellä HPK tekee enemmän maaleja, joten HPK on ennustettu voittaja.

KalPa – Pelicans

KalPan laukaisuprosentti oli 5,3% ja keskinäisissä otteluissa se laukoi 44,5 kertaa johtaen tulokseen 2,3585 maalia/ottelu. Pelicansilla vastaavat luvut ovat 5,9%, 41,5 ja 2,4485. Pitkässä juoksussa Pelicans menee jatkoon.

Ratkaisupelit

Välierissä kohtaavat Tappara ja Pelicans sekä TPS ja HPK. Vastaavalla tavalla tuotetuilla tilastoilla finaaliin jatkavat Tappara ja TPS. Ratkaisevassa finaalissa asetelmat ovat tiukat, koska Tapparalla on selvästi suurempi laukaisuprosentti mutta TPS on laukonut keskimääräisissä otteluissa selvästi enemmän. Luvut ovat 2,7885 maalia/ottelu ja 3,133 maalia/ottelu. Voittajaksi selviytyy TPS!

Hedelmistä avaimet onneen?

Iltalehti uutisoi viime viikolla selleristä, johon ilmestyi Ilveksen logo. Änärijaoksen kolmas velho Kuoma Pisola tutki jääkaappiaan ja kuinkas sattuikaan! Appelsiinistä löytyi voittaja!

DSC_0314
Kuvassa Liigan voittaja kaudella 2016-2017.

Kiitämme tilastovelhoja asiantuntijuudesta ja muistakaa, että änärijaos järjestää paljon jääkiekkoaiheisia tapahtumia nyt keväällä!

(Visited 230 times, 1 visits today)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*