Saaristoluontoa etsimässä


TEKSTI: Jarno Mustonen
KUVAT: Jarno Mustonen

Edellisessä lähiluontoa käsittelevässä nettiartikkelissani perehdyttiin Otaniemen lähiluontokohteisiin. Espoon saaristo jäi kuitenkin silloin vain yhden hiihtoreissun varaan. Tässä artikkelissa kurkistetaan meren tuolle puolen.  

Kesällä Espoon saaristo tarjoaa espoolaisille ja etenkin otaniemeläisille oikotien kauniisiin retkeilymaastoihin. Rinkkaakaan ei tarvitse montaa kilometriä raijata, kunhan jaksaa lyllertää saaristovenelaiturille Otarantaan ja liikkua sen kanssa muutaman metrin itse retkikohteessa.
Otaniemestä lähtevällä veneellä pääsee neljään Espoon edustalla sijaitsevaan saareen. Isossa Vasikkasaaressa ei saa yöpyä, mutta loput kolme saarta soveltuvat mainiosti yön yli retkeilyyn: Stora Herrö, Rövaren sekä Gåsgrund. Lisäksi venettä vaihtamalla pääsee saaristomuseosaari Penttalaan, joka sopii mainiosti päiväretkeilyyn.

Kävin kiertämässä neljä yöpymiseen sopivaa saarta sekä Penttalan museoalueen. Gåsgrundissa vietin kaksi yötä. Yleisinä huomioina todettakoon, että kaikissa saarissa oli loistavat puitteet niin tulipaikkojen kuin puuceitten suhteen. Mikäli omistat oman veneen, niin kaikista saarista löytyy vähintään kiinnityslenkkejä veneille. Suurimmassa osassa on venelaituri, johon voi turvallisin mielin kiinnittää veneen yöksi. Monet ovat toteuttaneet myös kajakki ja kanoottiretkiä saarille. Telttailuretkiä suunnitteleville suosittelen varaamaan reilusti vettä mukaan, sillä saarten kaivoista saatava vesi ei yleensä ole juomakelpoista edes keitettynä.

Saaristomuseo Penttala

Penttalaan ei pääse suoraan Otaniemestä lähtevällä veneellä. Venettä voi toki vaihtaa risteävillä reiteillä, mutta paluukuljetuksen kanssa kannattaa olla tarkkana, jottei jää saaristoon yöksi kököttämään ilman varusteita. Suoraan Penttalaan pääsee Suomenojalta sekä Kivenlahdesta lähtevällä veneellä. Saaristomuseo tarjoaa ihmeteltävää pariksi tunniksi ja toimii loistavana päiväretkikohteena. Heti laiturilta huomio kiinnittyy rannassa olevaan kalastajamajaan, jossa saariston kalastajat aikoinaan selvittelivät verkkojaan ja suorittivat arjen askareitaan. Majan laiturissa oli myös upea varhaiskeskiajalta rekonstruktoitu vene Sotka, jota ylläpitää Viikinkiajan laiva Ry. Yhdistyksen kautta pääsee myös veneen kyytiin purjehtimaan.

Penttalan laiturin läheisyydessä oleva idyllinen kalastajamaja sekä viikinkiajan vene Sotka.

Museosaari on ilmainen, mutta suosittelen ottamaan 5 € hintaisen museokierroksen, sillä museo on Seurasaaren tyyliin ulkoilmamuseo ja omin avuin ihmettelemällä kokemus saattaa jäädä kuivaksi. Museokierroksen jälkeen voi käydä kahvilla museon kahvilassa tai ruokailemassa saarelta löytyvällä Paven purjehduspaviljongissa. Saaren eteläpuolelta, luontopolun varrelta, löytyy myös erittäin kaunis hiekkapohjainen uimaranta, joka avautuu suoraan avomerelle. Vierailuni aikana sattui Penttalan laituriin vierailemaan puinen kaljaasi Astrid. Kyydissä olevat vierailijat olivat tulleet museokierrokselle Penttalaan ja kaljaasi jäi ankkuriin Penttalan edustalle.

Penttalan etäläpuolella oleva uimaranta huikeilla näkymillä.
Puinen kaljaasi Astrid kävi vierailulla Penttalassa.

Stora Herrö sekä Rövaren

Stora Herrö on retkeilysaarista suurin. Sieltä löytyy kolme keittokatosta. Metsäisä suurehko saari tuo suojaa, vaikka meri ja tuuli pauhaisivat ympärillä. Saarella sijaitsee myös näköalatorni, joka tarjoaa loistavat puitteet lintujen ja näköalojen tiirailuun. Kivenheiton päässä Stora Herröstä löytyy pienempi saari Rövaren. Rövaren on selkeästi kallioisempi ja suojattomampi, mutta myrskyn sattuessa löytyy yhdeksän hehtaariselta saarelta varmasti suojainen paikka teltalle. Rövarenissa on kolme keittokatosta sekä uimaranta.

Saaristovene Merisaraste Stora Herrön laiturissa.

Gåsgrund

Henkilökohtaiseksi suosikiksi valikoitui Gåsgrund. Lähinnä sen takia, että saarella on sauna. Saunaa ylläpitää aktiiviset saareen kiintyneet henkilöt ja se on veneilijöiden ja retkeilijöiden vapaassa käytössä. Gåsgrund eteläkärki on erittäin hieno paikka telttailla. Kauniilla säällä teltan voi asemoida näppärästi merinäköalalle. Vierellä oleva luoto näyttää saavuttaneen joutsenten ja muiden lintujen suosion. Telttapaikkaa etsiessäni n. 30 joutsenta oli tuulelta suojassa saaren ja luodon välikössä.

Gåsgrundin saaristovenelaituri. Sen takana näkyy yksi kolmesta keittokatoksesta. Sauna on vasemmalla olevan hiekkarannan takana metsän siimeksessä
Joutsenia Gåsgrundin eteläkärjessä.

Lisätiedot ja TLDR:

Mikä: Espoon edustalla sijaitsevat saaret
Mitä maksaa: Menopaluu opiskelijalle 7€, aikuisille 14€
Koska: Kesäkuun alusta elokuun loppuun
Mitä mukaan: eväät, kaveri ja hyvä mieli
Onko kiva: On, mutta ei tuulisella ja sateisella säällä.
Lisätiedot ja aikataulut: https://www.visitespoo.fi/fi/saaristoliikenne/

(Visited 58 times, 1 visits today)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*