Toimituksen kesäkuulumisia: Elias


TEKSTI: Elias Hirvonen
KUVAT: Elias Hirvonen

Kaipasin eräänä aurinkoisena loppukesän sunnuntaina ulos lyhyelle päiväretkelle ja kohdetta pohtiessa mieleeni pälkähti, että URSAn tähtitorni on auki sunnuntaisin jos sää niin sallii. Päivä vaikutti siten juuri sopivalta ja lähdinkin kohti Kaivopuistoa.  

Aurinkonäytös tähtitornissa

URSAn ähtitorni Kaivopuiston huipulla.

Monelle opiskelijalle Kaivopuisto ja sen kukkulalla sijaitseva tähtitorni on tuttu näky. URSAn tähtitorni on vanha ja ollut toiminnassa jo lähemmäs 100 vuotta. Siellä pääsee säiden salliessa katselemaan sen hetkisiä taivaan kohteita. Harva toki eksyy vahingossa paikalle samaan aikaan tornin aukioloaikojen kanssa, sillä tähtinäytöksiä pidetään lähinnä pimeällä. Kesäisin tornilla pidetään kuitenkin säännöllisesti aurinkonäytöksiä, joissa pääsee tarkastelemaan Aurinkoa erilaisten filtterien läpi.

Tähtitornin kupu on normaalisti kiinni, mutta näytösen aikana manuaalinen kupu pyöritetään käsivoimin auki. Tornista katsellaan yleensä etelään, mutta kupua voi halutessaan pyörittää niin että näkyvyys suuntautuu muuallekkin. Erityisesti Helsingin keskustan valosaaste on liian kirkas, että himmeitä kohteita pystyisi havaitsemaan kuin pimeämmän meren suuntaan. Tähtitornissa on kolme kaukoputkea. Vanhin ja suurin kaukoputkiputki on nykyään harvoin käytössä ja tarkkailu suoritetaan käytännössä kahden modernimman putken avulla. Putket on peitetty filttereillä (suotimilla), jotka suodattavat auringon valosta vain tiettyjä aallonpituuksia ja mahdollistavat siten eri ilmiöiden havainnoimisen. Suotimet muuttavat Auringon väriä, mutta ovat välttämättömiä silmävaurioiden estämiseksi. Auringon havainnoimisesta ja suotimista kerrotaan tarkemmin myös URSAn nettisivuilla.

Auringon protuberanssi näkyy ylävasemmalla. Kuva otettu kännykällä kaukoputken läpi.

Vierailin tähtitornilla sunnuntaina 21.8. katsomassa aurinkonäytöstä. Päivä oli selkeä ja soveltui erinomaisesti Auringon havainnoimiseen. Aurinkonäytöksen ajan toinen kaukoputkista oli peitetty H-alfa suotimella, jonka avulla havaitaan esimerkiksi Auringon protuberansseja. Toiseen kaukoputkeen oli hankittu hiljattain uusi aurinkofiltteri, joka näyttää auringonpilkut. Paikalla oli myös URSAn tähtiopas, joka vastaili mielellään kysymyksiin ja kertoi myös tarkemmin Auringon ilmiöistä.

Aurinko oli havaintohetkellä rauhallinen, mutta joitakin pieniä protuberansseja oli kuitenkin nähtävissä. Niiden koko oli tähtioppaan mukaan noin 1-2 maapallon halkaisijaa. Auringon pilkkuja ei ollut kovinkaan montaa ja niitäkin sain hädintuskin tihrusteltua. Tähtitornin kaukoputket ovat hyviä, mutta pienien yksityiskohtien havaitseminen vaatii silti tarkkaa näköä. Tarkastelimme oppaan avulla auringonpilkut myös vanhan kaukoputken läpi ilman suodatinta, ohjaamalla auringonvalon paperille. Tästä niitä oli hieman helpompi erottaa paperia liikutellessa, sillä pilkkuja voisi helposti luulla esimerkiksi vain pölyksi. Auringonpilkut noudattavat noin 11 vuoden säännöllistä sykliä. Tällä hetkellä pilkkujen määrä on vielä kasvussa ja nykyisen syklin maksimi on arvioitu tulevan 2025.

Tähtitornin kaukoputket.

Tornissa kävi samaan aikaan muitakin vieraita ja nuorimmatkin lapset pääsivät kurkkimaan aurinkoa. URSAn työntekijät ovatkin tottuneet vastailemaan monen tason kysymyksiin. Tornin alakerrassa on myös pieni puoti, josta voi halutessaan ostaa esimerkiksi URSAn kirjoja. Aurinkonäytöksiä pidetään tähtitornilla syyskuun loppuun asti sunnuntaisin klo 13-15. Tämän jälkeen tornilla nähdään Tähtinäytöksiä melkeinpä päivittäin klo 19-21. Näytöksissä on aina kuitenkin säävaraus, joten päivän tilanne kannattaa tarkistaa tähtitornin nettisivuilta. Sisäänpääsy on ilmaista URSAn jäsenille ja muille 4e.

(Visited 72 times, 1 visits today)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*