Kirjoittamisen kirjoittamisen kirjoittamista - toimittajan vinkit


TEKSTI: Ville Lairila

”Miksi kirjoittaa killan lehteen Sössöön?” ”Mistä edes aloittaisi?”

”Mistä kirjoittaa killan lehteen Sössöön?” Itselle päällimmäisenä tulee mieleen näinkin yksinkertainen vastaus kuin jakaa omia kokemuksia koko killalle. Aikaisempaa kirjoituskokemusta ei tarvitse olla kirjoittaakseen Sössöön nettiartikkeleita tai itse lehteen. Esimerkkinä tästä toimikoon minä itse, sillä minulla aikaisempaa kirjoitustaustaa ei juurikaan ole varsinkaan artikkelien muodossa. Lisäksi kaikille fukseille on tässä bonuksena, että tästä saa fuksipisteitä. Tässä tekstissä haluankin antaa muutamia esimerkkejä mistä Sössöön voisi kirjoittaa.

”Sössö testaa …”

Ensimmäisenä mieleeni tulee jokin arvostelu jostain esim. elokuvasta, kirjasta, albumista ruoasta, juomista tai peleistä, jne. Arvostelun kautta voit jakaa omia tuloksiasi tai kokemuksiasi myös muulle killalle. Lisäksi mikäli koet ettet saa riittävästi tekstiä jostain yhdestä asiasta, voit toki arvostella useamman asian samalla. Myöskin vinkkinä, että kukaan ei ole vielä kirjoittanut uudesta Souls-pelistä ”Elden Ringistä” mitään.

”Tää on siistii!”

Toisena esimerkkinä toimisi kaikenlainen tekeminen, oli se sitten jo vanha harrastus tai sitten uusi viikonloppun kokeilu. Näin voit inspiroida muita aloittamaan saman harrastuksen tai kokeilemaan samaa mitä sinä itse. Lisäksi samalla voit kertoa hieman, että mitä kannattaa välttää jne, jotta muille aloittaminen olisi helpompaa. Tästä voisin käyttää esimerkkinä erästä maanantai iltaa jolloin panimme “olutta”, josta loppujen lopuksi tuli hieman erilaista mitä olimme odottaneet, mutta ihan hauska kokemus sinänsä ja ei ollut kallista.

”Täällä on tämmöstä …”

Kolmantena aiheena mistä voi kirjoittaa voisi olla esimerkiksi referaatti jostain tapahtumasta. Tähän konkreettisena esimerkkinä voisi olla vaikka jotkin messut. Näin voit kertoa kiinnostavista tapahtumista muille kiltalaisille,  jotka eivät aikaisemmin ole kuullutkaan moisesta tapahtumasta, sekä saatat innostaa muita käymään kyseisessä tapahtumassa.

”Sössö kertoo 5 vinkkiä opiskeluun …”

Neljäntenä voit jakaa vinkkejä arkeen. Esimerkiksi vinkkejä vaikka työnhakuun tai opiskeluun liittyen. Voit jakaa vaikka opiskelu metodin, joka on toiminut sinulle hyvin ja uskot sen auttavan myös muita. Kaikki ideat eivät kuitenkaan tarvitse olla omia, vaan voit myös kertoa mitä olet saanut irti vaikkapa TEK:n seminaareista jne. Toki kannattaa myös mainita mistä olet kuullut tästä, jotta muutkin ehkä innostuu menemään kyseiseen seminaariin. Toinen esimerkki voisi olla jos olet löytänyt jonkun kiinnostavan opiskelu metodin vaikkapa Tommi Valkosen kirjasta ”Mestariopiskelija”, jos luit sen osana ”johdatus opiskeluun sähkötekniikan kandidaattiohjelmassa” -kurssia.

”Sössö myös kuuluu …”

Viidentenä jos kirjoittaminen ei ole se oma juttu, voi sössöön tehdä myös vaikka podcasteja. Lisäksi podcastien ei tarvitse olla mitenkään pitkiä, vaan ihan 10-20 minuutin pätkätkin on ihan hyviä. Siispä mieti muutama aihe mistä haluat puhua ja ota kaveri tai pari mukaan!

 

Lopuksi haluan sanoa, että tämän listan ei ollut tarkoitus olla mitenkään rajoittava, että vain näistä voi sössöön kirjoittaa, vaan enemmänkin antaa hieman konkreettisia esimerkkejä ja inspiraatiota. Lisäksi jos innostut todellakin kirjoittamisesta enemmän niin hae toki ensi kähmykaudella toimittajaksi. Ei ole mitenkään haastava homma eikä koko ajan tarvitse olla kirjoittamassa.

Kirjoittajan muistilista 🖊️:

  • Sössö Freelancers löytyy lisää tietoa! (Ainoon voi olla myös yhteydessä, tg: @putkitelkkari)
  • Kirjoita mistä tiedät: harrastukset, arvostelut, tapahtumat esim.
  • Kokeile jotain uutta! Sössö testaa …
  • Aihe ei ole huono jos se kiinnostaa sua! 🙂
  • Sössöä voi tehdä myös videona tai podcastina
  • Sössöön kirjoittamisesta saa fuksipisteitä

Kuvat:

Kuva 1: Kuvaaja Pixabay palvelusta Pexels
Kuva 2: Kuvaaja Akil Mazumder palvelusta Pexels
Kuva 3: Kuvaaja Karolina Grabowska palvelusta Pexels
Kuva 4: Kuvaaja Leah Kelley palvelusta Pexels
Kuva 5: Kuvaaja Judit Peter palvelusta Pexels
Kuva 6: Kuvaaja George Milton palvelusta Pexels

(Visited 87 times, 1 visits today)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*