Jaokset – Kiltatoiminnan piileskelevä helmi


TEKSTI: Tuukka Syrjänen
KUVAT: Mikko Haapamäki, Tuukka Syrjänen

Koronan aikana monelta kiltalaiselta on saattanut unohtua täysin mitä olivatkaan killan jaokset ja minkälaisia jaoksia on edes tällä hetkellä pystyssä? Uusilla kiltalisilla ei ole todennäköisesti mitään käsitystä mikä on jaos ja mitä ihmettä Sössön toimittajat taas höpisee. Tämän artikkelin aikana sukelletaan killan jaostoimintaan ja siihen, kuinka yhteisöllinen kilta voikaan olla myös jaostasolla, kun vain tietää mitä on tarjolla.

Kuva: Mikko Haapamäki

No mitä jaokset oikein ovat? Jaokset ovat killan sisällä toimivia vapaamuotoisia ryhmiä tai “minikiltoja”, jotka toimivat tietyn kiinnostuksen kohteen parissa. Jaoksen pitää olla avoin kaikille kiltalaisille, jotka ovat kiinnostuneet liittymään mukaan. Jaoksen perustamiseen riittää ilmoitus hallitukselle tai kiltakokoukselle, että uusi jaos on aloittanut toimintansa, mutta muita vaatimuksia ei ole.

Jaoksia voi olla ja niin myös onkin laidasta laitaan. Tänä vuonna toiminnastaan on ilmoittanut hovinarrijaos, mökämasiinajaos, webijaos, päiväunijaos, krokettijaos, arskajaos, änärijaos, oopperajaos ja tikanheittojaos. Kautta aikojen ennen toiminnassa olleita jaoksia, jotka eivät ole aktiivisia tällä hetkellä ovat muun muassa änärijaos, grillijaos, kyykkäjaos ja useat muut, joita vanha kiltalainen ei enää muista. Tästä jaoksien kirjosta voitte varmasti huomata, että oikeastaan minkä tahansa ympärille voi perustaa jaoksen. Jaoksien jatkuvuudesta on myös turha stressata, sillä jaoksia kuolee, syntyy, uudelleensyntyy, pivotoituu, kehittyy ja aktivoituu vuosittain. Tärkeintä on kuitenkin se, että jaostoiminta on hauskaa huolimatta siitä kuinka kauan jaos pysyy pystyssä!

Jaoksen perustamisen etuna on se, että jaokset pääsevät kiinni pieneen budjettiin, joka killassa on jaoksia varten ja sitä voi käyttää esimerkiksi jaoksien tapahtumiin tai kokoustarjoiluihin. Pienen budjetin lisäksi suurempia hankintoja varten voi tehdä erillisiä esityksiä hallitukselle, jotka useimmiten toteutetaan! Esimerkiksi änärijaos huolehti aikoinaan hyvin aktiivisesti, että killan pleikkarissa oli aina tuorein NHL peli pelattavissa. Krokettijaos jopa yhdessä killan yrityssuhdevastaavien kanssa hankki ABB:n sponsoroinnin uudelle hienolle krokettisetille, joka todennäköisesti on jo tällä hetkellä niin puhki pelattu, että se löytyy Servin Maijan tien roskalavalta. Lisäksi krokettijaos keräsi omien tapahtumien kautta rahaa, jotta kilta sai muun muassa lisää krokettisettejä rikkoutuneiden tilalle!

 

Änärijaos toiminnassa,  Kuva: Tuukka Syrjänen

Parhaimmillaan jaostoiminta tarkoittaa uusia ystäviä, mukavaa ajanvietettä ja positiivista energiaa. Huonoja puolia en keksinyt lainkaan tämän tovin aikana, kun kirjoitin artikkelia. Sössö on aikaisemminkin tuonut pintaan jaostoimintaa, ja siihen voit tutustua muun muassa 2/2018 Sössöstä. Tässä julkaisussa esiteltiin jaoksia yleisesti, minkä lisäksi päiväunijaos esitteli Aallon parhaita päiväunipaikkoja! Änärijaos on myös aikaisemmin analysoinut SM liigan playoffsien tilannetta.

Niille, jotka nyt kuumeisesti miettivät jaoksen perustamista jonkun oman kiinnostuksen kohteen ympärille, niin antakaa palaa! Jaoksen voi perustaa esimerkiksi shakista innostuneet kiltalaiset, joka haluavat viettää aikaa yhdessä ja pelailla. Kerätkää pieni porukka kasaan ja toteuttakaa villit unelmanne! Näin tehtiin vuonna 2018 krokettijaoksen kanssa ja katsokaa alapuolen kuvista kuinka hauskaa meillä oli sen vuoden krokettikarnevaaleissa. Tarkkasilmäisimmät huomaavat myös krokettijaoksen kulttuurin kehittymisen ja sen myötä jaoksen yhteisen tunnusmerkin syntymisen – krokettifarkkutakin!

 

Kuva: Mikko Haapamäki

Loppuun haluan lainata kiltamme ensimmäistä puheenjohtajaa Eitel Timgreniä, joka saattoi ehkä joskus sanoa jotakuinkin näin: “Kun killan jaokset ensi kerran kokoontuu, niin pyydän lausua toivomuksena, että jaoksen jäsenillä aina tulisi olemaan hauskaa, että toverielämä kukoistaisi ja että myös sähkötekniikkaa jaoksissa harrastettaisiin.”

Tätä tekstiä kirjoittaessa huomasin ikäväkseni, että killan uusilla nettisivuilla ei ole enää ollenkaan jaoslistausta ja siihen liittyvää infopalstaa! Laitanpas heti viestiä hallitukselle, niin saadaan jatkossa jaokset kiltalaisten tietoisuuteen!

 

(Disclaimer: tämä artikkeli ei ole krokettijaoksen mainos)

(Visited 157 times, 1 visits today)

1 Comment on Jaokset – Kiltatoiminnan piileskelevä helmi

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*