Ei mikään terassi, vaan TerasSIK


TEKSTI: Sasu Saalasti
KUVAT: Sasu Saalasti ja Toni Ojala

Kuten moni saattoikin jo huomata, on Otaniemen Rantasaunan edusta saanut kesän jälkeen uuden ilmeen. Heinäkuun loppupuolella innokkaat kiltalaiset tekivät talkootyönä laadukkaan, eli opiskelijan kestävän, puuterassin Rantsun itäreunustalle. Osuvasti nimetty TerasSIK ulottuu vanhalta paljun terassilta pienen puolen ovelle saakka. Haastattelin tätä juttua varten projektin vastuuhenkilöä ja SIK100-projektitoimikunnan johtajaa, Elias Hirvosta.

Terassiprojektin ideasta, suunnittelusta sekä toteutuksesta vastasi SIK100-projektitoimikunta, jonka tekijät valittiin syksyllä 2019 SIK100-toimikuntahaussa. Projektitoimikunnan johtajan mukaan idea projektille päätettiin vuoden 2020 alussa. Terassi valikoitui useiden ideoiden joukosta, sillä se oli hyödyllinen, helppo toteuttaa ja projekti sai myös AYY:n siunauksen. Lisäksi terassin nähtiin tuovan parannusta Rantsun yleiseen esteettömyteen.

Kun idea oli paperilla ja toimikunnan kokouksia pidetty harvakseltaan, antoi ensimmäinen oikea suunnittelukokous tuulta purjeisiin huhtikuun 2020 alussa. Wapun jälkeen alkoi tehokas ja säännöllinen kokoustaminen, jossa asialistalla oli aluksi selvittää, mitä Rantsulle tarvitaan. Toimikunta teki kenttätiedustelua ja mittaili ensin aluetta itse, minkä jälkeen idea esiteltiin AYY:n kiinteistövastaavalle. Mittausten jälkeen suunniteltiin perustusten laatu, jossa päädyttiin betoniharkkovaluun, ja uudet päätökset esiteltiin sitä mukaa kiinteistövastaavalle. Projektitoimikunta keskusteli myös Rantsun sisätilojen sähkötöistä ja laiturin kunnostuksesta, mutta lopputuloksena projektissa päädyttiin keskittymään terassiin.

Päivät rullasivat eteenpäin ja pian toimikunta tuotti luonnospiirrokset ja myöhemmin ”ammattimaisemmat” piirrokset, kuten Elias asiaa kuvaili. Lisäksi päätettiin, mitä rakennusvälineitä sekä -materiaaleja projektiin tarvitaan. Rautakauppaan tehtiin tilaus, jonka johdosta materiaalit saatiin suoraan projektityömaalle.

Ei mennyt kauaa, kun heinäkuun puoliväli koitti ja oli ensimmäisen talkooviikonlopun aika. Ensimmäisen talkoopäivän alussa Elias kierteli ympäri Otaniemeä keräten lapioita, vasaroita ja muita työkaluja Otaniemen erinäisistä pajoista sekä varastoista. Kun varsinainen työnteko alkoi, likimain kymmenen talkoilijan joukko piti huolen, ettei yksikään lapio nojannut käyttämättömänä. Myös aiemmin päivällä ostetut ruokatarvikkeet kävivät vauhdilla kaupaksi työn ohessa. Ensimmäisen perjantain työ oli kirjaimellisesti lapiohommia, sillä hiekkaa kaivettiin sivuun usean kymmenen sentin kerros, minkä jälkeen lapiot kolahtelivat jo kovempaan maaperään.

Toisena talkoopäivänä maata kaivettiin lisää ja samalla betonivaluharkkoja alettiin asettelemaan mahdollisimman tasaisesti terassin perustukseksi. Talkoilijoita oli noin 15 ja osa pääsikin korjaamaan Rantsun romahtaneita alaportaita tasoittamalla maata porraskivien alta. Talkoilijoiden joukosta löytyi killan emäntiä sekä isäntiä, jotka ottivat mieluusti vastuun valmistaa ravitseva ateria Rantsun keittiössä. Uusien työntekijöiden saapumisen myötä työpisteillä oli jopa ruuhkaisaa ja talkoilijoita ohjattiin myös uudistamaan ulkokatoksen alla olevaa penkkiä. Penkin laudat irrotettiin myöhempää käsittelyä varten ja penkin korkeutta laskettiin poistamalla ylin tiilikerros.

Lauantai-iltana huomattiin pieni ongelma, kun betonin sijasta olikin tilattu sementtiä. Erhe ei ollut kohtalokas, sillä Elias kerkesi jo samana iltana hakemaan puolet betonisäkeistä, auton jouset pohjassa. Sunnuntaina loputkin säkit oli haettu ja aamulla sekoitettiin ensimmäinen testierä betonia. Betonin avulla harkkoihin valettiin kiinni palkkikengät, jotka toimivat tukipisteinä terassilautoja kantaville tukipalkeille. Samalla palkkeja sahattiin ja niiden tasaisuutta mitattiin vesivaa’an avulla. Valutöiden lopuksi ylimääräinen betoni kaadettiin terassin pohjoispäätyyn, jonne talkoilijat pääsivät taiteilemaan nimikirjaimensa. illan päätteeksi terassin perustukset peitettiin pressulla, jonka olemassaoloa tarkkailtiin tulevan viikon ajan.

Toinen talkooviikonloppu alkoi perjantai-iltapäivällä terassilautojen sahauksella. Osa talkoilijoista tasasi Rantsun alaportaita ja pesi, hioi sekä maalasi penkkien lautoja. Myös katoksen alla oleva epätasainen askelma korjattiin ylimääräisten laattojen avulla. Kun lautoja oli kiinnitetty terassin pohjoispäätyyn tarpeeksi, oli hyppytestin aika. Terassi kesti. Lautojen kiinnitys jatkui samaan tahtiin lauantaina sateisesta säästä huolimatta ja suurin osa terassista saatiin peitettyä laudoilla. Edessä oli kuitenkin pieni kompastuskivi, kun laudat loppuivat kesken ja terassin eteläpääty oli vielä laudaton. Uutta kauppareissua oli jälleen tiedossa.

Sunnuntaiaamuna Elias lähti hakemaan rautakaupasta lisää lautaa, mutta varastosta lauta oli virallisesti loppu. Pienen etsinnän jälkeen kyseistä lautaa kuitenkin lojui juuri riittävästi varastossa ja niiden avulla terassi saatiin viimein peitettyä laudoilla noin seitsemältä illalla. Edessä oli vielä terassin penkin teko, mistä oli visio jo valmiiksi. Terassin laidalle haluttiin penkki, joka toimisi myös säilytystilana avattavan kannen kautta. Terassilautojen tukipisteitä vahvistettiin penkin kohdalta, minkä jälkeen penkin runko rakennettiin ylimääräisistä puupalkeista. Lopputulos peitettiin ylimääräisillä terassilaudoilla ja penkki oli käytännössä valmis. Tämänkin penkin korkeuteen päädyttiin kokeellisen tutkimuksen avulla, jotta yleinen mukavuus olisi taattu. Penkki oli valmis sunnuntaina kymmenen aikoihin, jolloin myös säilytystilaa päästiin testaamaan ikään kuin hauta-arkkuna. Sunnuntaina 26.7.2020 kello 22:41 terassi oli valmis.

Urakan päätteeksi ulkotiloista siivottiin suurin irtaimisto ja kaikki työkalut vietiin Rantsun sisään. Tulevina arkipäivinä toimikunta palautti lainattuja tavaroita sekä siivosi sisä- ja ulkotiloja priimakuntoon. Samalla alettiin valmistautua perjantain avajaisiin, joissa tultiin juhlistamaan projektin päättymistä sekä Rantsun uunituoreen terassin käyttöönottoa. Avajaisissa juhlatunnelmaa koristi avajaisvideo, juhlapuheet sekä tietysti terassin sisäänajo grillauksineen ja pallopeleineen. Heti avajaisista seuraavana päivänä Rantsu oli taas vuokrakäytössä seuraaville, sillä tila oli ollut suljettuna koko kesän avajaisiin saakka.

Kokonaisuudessaan projekti oli menestys, ja projektitoimikunnan johtajakin totesi: ”Onnea oli paljon matkassa, asioita olisi voinut mennä pieleen ja isosti, muttei mennyt.” Yleisilme tekemisestä oli mainio, mitä kuvasi konkreettisesti esimerkiksi talkoilijoille leivottu mustikkapiirakka sekä ”Onko Rantsun terassi valmis” -nettisivut. Paikalle saapui käsipareja ainakin SIK:iltä, AS:ltä sekä Kampusjaostosta. Myös muita talkoilijoita nähtiin kahden viikon aikana, ja yhdessä voimmekin kiittää kaikkia mukana olleita. Kohti uusia projekteja sekä SIK100-juhlavuoden jatkumista!

Kiitos vielä erityisesti:

SIK100-projektitoimikunta:
Elias Hirvonen, Toni Ojala, Simo Hakanummi, Timi Tiira ja Elmeri Huikko

Projektin sponsorit:
TTER ja AYY

 

(Visited 612 times, 1 visits today)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*