Suomen suurin kulttuuriaarre: Spurdo


TEKSTI: Simo Hakanummi
KUVAT: Simo Hakanummi

Höhöö, hello fellow kids. Have you got any of them memeys?

Aah, mikäs parempaa kuin meemit? Ja mikäs parempaa kuin se itse aito suomalainen meemien kuningas eli Spurdo! Aionkin siis nyt tarjota teille pienen sukelluksen tämän hahmon uskomattomaan matkaan kohti maailmanvalloitusta ja sen ylitse.

Spurdon klassinen ilme.

Tämä hurmaavat nappisilmät ja veikeän hymyn omaavan kaverin tarina on varsin mielenkiintoinen ja alkoi yli 12 vuotta sitten. Tämän hämärän ja ehkä hiukka synkän osan historiaansa alkutaipaleella Spurdolla on toinen nimi: Kumā.

Kumā ASCII muotoisena.

Kumā (Karhu, japania) syntyi hämärän aikamäärän ennen vuotta 2008, japanilaisella 2channel sivustolla. Sivustoa pidetään modernin lautakulttuurin syntypaikkana. Kumā -karhun alkuperäinen muoto edusti kyseisen internet foorumin syövereissä huomion kerjäämistä niin sanotun “Bait” (Syötti) avulla. Ei mennyt kauaa ennen kuin internetin yksi kolossaalisimpia häpeäpilkkuja, tuo iki-iloinen kuonaämpäri nimeltä 4chan (Amerikkalainen 2channel) alkoi hyödyntämään Kumā-nallea. 4chanin syövereissä Kumā-nalle koki kohtuullisen häiritsevän muutoksen. Nimittäin Kumā-nallea alettiin käyttämään ilmiannon välineenä laittoman alaikäisiä kuvaavan materiaalin yhteydessä, joka laudalla sai termin “Jailbait”. Tämän kehityksen jälkeen Kumā-nalle alettiin pian tuntea nimellä “Pedobear”.

Pedobear kaikessa häiritsevässä viattomuudessaan.
CP:llä on häiritsevä merkitys internetissä, mikä sopii Pedobeariin.

Ennen kuin pääsemme jatkamaan, on pakko mainita miten pitkälle Pedobear on onnistunut menemään viattomalla ulkomuodollaan. Pedobear on päässyt häiritsevästi lipsahtamaan ulos internetin syövereistä useammankin kerran. Nämä “lipsahdukset” ovat tosin useasti saaneet vauhtia internetin vitsiniekoilta. Nämä “lipsahdukset” vaihtelevat Seppälän vaate design kisoista aina firmojen mainoksiin.

Pedobearin taival jatkui ennen pitkään myös suomalaisille foorumeille ja laudoille. Vuonna 2008, näissä primordiaalisissa suomalaisen lautakulttuurin alkuliemissä koettiin Spurdon synnyn kipinä. Tällöin suomalainen nuorten internet foorumi Jonneweb aloitti yhteistyön suomalaisen lautakulttuurin edustajan, Kuvalaudan, kanssa. Tämän seurauksena hyvinkin voimakkaasti rinkirunkkaavan laudan käyttäjiin liittyi huomattava määrä “Jonneja”.

Nämä Jonnet saivat pikaisen kasteen kaikkeen kuonaan, jota lautakulttuuriin liittyi. He ottivat kaiken, omaksuivat sen ja pistivät hösseliksi. Hyvin pian nämä Jonneilijat saattoivat laittaa viestiensä sisällöksi Pedobearin kuvia, jopa silloin kun se ei ollut millään tavalla asiaan kuuluvaa. Tätä toimintaa kutsuttiin yleisesti “Jonneiluksi”.

Ei mennyt kuin yksi vuosi tätä hullunmyllyä, jonka aikana Pedobearin postaaminen liitettiin Jonnneiluun ja vuoden 2009 lopussa Pedobear oli kuollut ja sen tuhkissa seisoi Meemien Kaikkivaltias: Spurdo Spärde.

Spurdon mukana syntyi myös oma kielensä, jota allekirjoittanut kutsuu “Spörinäksi”. Sen tunnusmerkkejä ovat järkyttävä kieliopillinen ulkoasu ja täysi siansaksa. Se menee jotakuinkin näin.

“Sburdo börä sprölölööö spedro bera spar brölölölöö :DDDD” – AristotelES

“Viddu juodii Lennun gans ainagin 100 lidraa ES niin että bärisi sillee sprölölölölöölö :DDDD” – Sauli “Sale” Niinistö

“Oh fug, my dheory says everyding is small relative do ur mom :DDDDD” – Albert “EStein” Einstein

Suuria mieliä, suuria sanoja. Melkein tulee tippa linssiin.

Tässä vaiheessa Spurdo oli kuin mikä tahansa muukin meemi. Eliniän odote ei ollut mikään mieletön ja monet odottivat Spurdon katoavan ennen pitkään. Spurdoilu oli myös pitkään bannien arvoinen rike Kuvalaudalla.

Spurdon kohtalon rattaat alkoivat jälleen pyörimään kun suomalainen lautakulttuuri yritti valloittaa saksalaista Krautchan lautaa. Laudalla suomalaiset nähtiin käytännössä vähän viemärirottaa ilahduttavampina olentoina. Suomalaiset lautailijat pakottivat kaikkea mahdollista. Uskokaa minua tämä kaikki tapahtui. Täysin. Sopuisasti.

Vaikka yleisesti ihmiskunta hävisi tämän järkyttävän häröilyn seurauksena, ystävämme Spurdo koki uuden Digivoluution. Vuonna 2011 joku yhdisti Krautchanin terrorisoinnin yhteydessä syntyneen Pepen ja Spurdon fuusion Spurdon seuraavaksi kehitysmuodoksi: Aligersantti Spurdo.

Äärimmäisen tärkeä kehitysaskel Spurdon elämässä: Intti.

Tästä alkoi Spurdon mieletön urakehitys. Armeijasta päädyttiin poliisiksi, Siwan kassalle, amerikkalaiseksi ja vaikka miksi muuksi. Tämä oli kriittinen vaihe Spurdon kehityksessä omaksi mediamuodoksi. Internetin artistit innostuivat tästä uudesta muodosta ja alkoivat tuottamaan materiaalia teholla, jollaista vain parhaat meemit vaativat. Spurdosta tehtiin muun muassa lukuisia sarjakuvia, jotka ajan mittaan kehittyivät aika hyvälaatuisiksi. Spurdo laitettiin rajattomiin määriin eri konteksteja, sekä hyvän, että huono maun merkeissä.

Oi kun ne kasvavat niin nopeasti.

Pian Spurdon evoluution myötä, tapahtui leviäminen takaisin 4chaniin, mistä se aikoinaan Pedobearina alkoi. Nykyään Spurdo on sivuston tunnetuimpia meemejä ja kohtuu yleisesti rakastettu tai vihattu. Pääasia on että ihmiset tuntevat jotain Spurdoa kohtaan.

4chaniin kautta Spurdo levisi käytännössä myös kaikille muille laudoilla ja sieltä perus foorumeille. Tämän seurauksena Spurdo alkoi jo päällystämään tietään kohti massavirtaa. Nykyään Spurdo tunnetaan kohtuullisen laajasti kaikilla internetin vähemmän hillityillä foorumeilla. Spörinä -puhetyyli seuraa Spurdoa ja elää sekä suomeksi että englanniksi. Tämän lisäksi Spurdo on myös poikinut lukuisia jälkeläisiä kuten Gondola, joka on lyhyesti sanottuna melankolinen Spurdo abstraktilla taide tyylillä.

Joo, tämä vaatisi sitten vähän lisää selittelyä.

Tämä perhanan meemi on allekirjoittaneen täysin vakavan ja absoluuttisen paikkansa pitävän mielipiteen mukaan Suomen suurin kulttuuriaarre. Sen muoto on universaali, ihmiset voivat hyödyntää sen absurdiutta ja vakavuuden puutetta rajattomassa määrässä huumoria. Oletankin että monille tätä artikkelia lukeville Spurdo on varmasti jo tuttu näky.

Spurdo on päätynyt myös lukuisiin eri haalarimerkkeihin ja vilkkunut teekkarikulttuurissa siellä täällä. Mihin muualle sitä enään tarvitsee päästä?

Tähän päättyykin hyvin lyhyt katsaus… Meemiin. Eikä vain mihin tahansa meemiin, vaan kotimaiseen luomu meemiin, meemeistä parhaaseen. Ja näin lobuksi täydyy sanoa että on alganud degemään mieleddömäsdi mieli duoda ihanaa jumalden negdaria, duoda jonnen barhainda guomaa eli ESsää :DDDD

Ja seikkailu sen kuin jatkuu.

Simo Hakanummi, Sössöttäjä, Kiltahuonesetä ilman kiltahuonetta ja aikoinaan (ihan nygyäängin :DDD) jäätävän iso Jonne.

Lisää luettavaa Spurdoista ja lisää Spurdoja.
Meemi.Info
Knowyourmeme

(Visited 2 310 times, 1 visits today)

2 Comments on Suomen suurin kulttuuriaarre: Spurdo

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*