Kivaa ja Kevyttä Kavereiden Kanssa


TEKSTI: Ilmari Kasvi
KUVAT: Ilmari Kasvi

Uudet konsolit tekevät tuloaan, loppuvuodesta vuotaa useampikin odotettu peli markkinoille ja lompakot huutavat armoa. Mutta marraskuuhun on vielä pitkä aika! Mitä sitä naputtelisi aikansa kuluksi ennen kuin sukeltaa kyberpunkin syövereihin, tai upottaa satoja tunteja warcraftin uusiin ulottuvuuksiin? Olisi kiva istuskella jonkin askeettisemman pelin parissa, johon ei tarvitsisi upottaa koko viikkorahaansa, mutta olisi kivaa pelata myös kavereiden kanssa. Sössö testasi pari hauskaa kevyempää titteliä, joiden parissa voi viettää joko hetken tai vaikka koko aamuyön.

Streets of Rogue – Kelmikadut

Tämän pikseligrafiikalla kyllästetyn rogueliken löysin sattumalta, kun satuin kuuntelemaan erään vanhan päätoimittajan kanssa yhtä pelimusiikkiradiota. Streets of Roguen soundtrackki yllätti erittäin positiivisesti, ja asiaan hetken tutustuttua, myös itse peli on yksinkertaisuudessaan monipuolinen.

Streets of Roguessa pelaajat taistelevat nimettömän kuvernöörin tyrannihallintoa vastaan, nousten kaupungin kerroksia yksi kerrallaan läpi haisevien slummien, teollisuusorjaleirien ja lopulta ylellisyyskaupunkien kautta. Jokainen kerros sisältää paljon tekemistä, kuten kohteiden eliminoimista, kassakaappeihin murtautumista ja vankien vapauttamista. Jokaisen kerroksen tehtävät on suoritettava ennen kuin voi jatkaa, mutta monesti niiden tekeminen suututtaa joko turvamiehet tai virkavallan. Tehtäviä voi lähestyä monesti eri tavoilla, kuten esimerkiksi kohteen eliminointi ei välttämättä tarkoita lyijymyrkytystä, vaan myös perinteinen uhkailu tai lahjonta saattaa toimia.

Tehtävien lisäksi pelaaja valitsee roolin, jolla on yleensä jokin erikoiskyky, mahdollisuus ostaa erikoisempaa varustusta ja roolille spesifi tehtävä. Esimerkiksi varkaat saavat murtautumistyökaluja, mutta joka kerroksessa joutuvat tyhjentämään kaikkien eläkesäästöt. Lääkärien pitää välttää tarpeettomia tappoja ja voivat luottaa kloroformiin, ja pultsarit ovat niin veloissa, että jopa pankkiautomaatti vaatii heiltä rahaa.

1-4 pelaajalle

Plussaa:
Monipuolisesti lähestymistapoja hyvin yksinkertaisilla mekaniikoilla ja uudelleenpelattavuusarvo.
Miinusta:
Osa rooleista on täysin ylivoimaisia toisiin verrattuna.

Among Us – Jenkkien keskuudessa

Alkujaan kännykkäpeli, Among Us on viime aikoina saanut paljon meemiarvoa askeettisen piirrostyylinsä ja sympaattisten hahmojensa ansiosta. Among Us on mafioso-genren peli, jossa pelaaja on joko selviytyjä tai soluttautuja. Selviytyjät yrittävät korjata joko avaruusaluksen tai tukikohdan osia samalla vältellen soluttautujia ja yrittäen selvittää heidän identiteettinsä. Soluttautujat taas yrittävät listiä jokaisen selviytyjän ja sabotoivat selviytyjien tekosia. Jos joku hälyttää löytyneen ruumiin, voi miehistö äänestää yhden pelaajista ulos, ja tarpeen tullen voivat myös painaa hätäjarrusta, joka keskeyttää jopa ydinräjähdyksen, jotta voisivat potkia epäilyttäviä miehistön jäseniä ulos ilmalukosta.
Among Usia voi pelata isommallakin kaveriporukalla, jolloin ystävyyssuhteet järkkyvät ja kehenkään ei voi enää luottaa. Porukalla voi myös hienosäätää optimaaliset asetukset joka kierrokselle, jos tuntuu, että selviytyjien possujuna-taktiikka toimii liiankin tehokkaasti tai soluttautujat pystyvät tuhoamaan koko miehistön alle minuutissa.

Vinkkinä aloittelevalle pelaajalle. Jos joku hyppää ilmastiontikanavaan, se on impostori.

Plussaa:
Erilaisen twistin ihmissusi, jonka parissa voi pilata useammankin kaverisuhteen.
Miinusta:
Satunnaisten pelien urpot, jotka ei vaan osaa

Fall Guys – Syksypojat

Battle Royale pelien suurin ongelma itselleni on ollut niiden aloittamiskynnys. Jos peliin pääsee mukaan heti julkaisussa, sen oppimiskurvi kulkee muiden pelaajien kanssa käsi kädessä, mutta jos yrität tulla mukaan johonkin jo valmiiksi suosittuun peliin, ensimmäiset sata peliä menee perusmekaniikkojen opetteluun, kun vastustajat tietävät tasan tarkkaan mitkä lisäosat aseisiin kannattaa laittaa, rakentavat linnan minuutissa tai ymmärtävät jokaisen aseen hyödyllisyyden ja osaavat välttää turhat ritsat.

Fall Guys muistuttaa hyvin paljon vanhaa kunnon Takeshi’s Castle TV-sarjaa, jossa nousevan auringon maan arkiset sankarit nolaavat itsensä julkisesti huvin vuoksi. Syksypojissa pelaajat saavat kontrolloitavaksi yhden bertie-bottin jokamaun rakeen, joka juoksee, nappaa muista kiinni ja putoaa. Kuusikymmentä raetta kilpailee neljästä kuuteen eri minipelissä, jossa joko juostaan esteiden ohi maaliin, kerätään erilaisia pisteitä omalle joukkueelle tai yritetään selviytyä jatkuvasti vaikeutuvien esteiden keskellä. Peliin voi osallistua ryhmänä, jolloin joukkuepeleissä pääset aina kavereiden kanssa saman tiimin väreihin, mutta lopussa voi olla vain yksi voittaja.

Fall Guys on mukavan virkistävä tuulahdus niihin satoihin Battle Royale-peleihin, jotka yrittivät olla uusi Fortnite. Syksypojat on helposti opittava, yksinkertainen mekaniikoiltansa, eikä vaadi lukuisia opettelupelejä, että siitä tulee hauskaa.

4 pelaajaa voi liittyä ryhmässä yhtä aikaa

Plussaa:
Vaihtelevat minipelit, helposti opittava, sympaattinen ja kaikella tavoin kevyt uuden ajan Battle Royale.
Miinusta:
Joissain joukkuepeleissä oma kontribuutio ei tunnu vaikuttavan ollenkaan.

Gunfire Reborn – Räiskintä puukaluu

Borderlands 2 on edelleen yksi herkullisimmista ammuskelupeleistä mitä olen tykitellyt. Gunfire Rebornin voisin kevyesti rinnastaa Roguelike Borderlandsiksi. Pelaaja valitsee joko kissojen kruununprinssin, joka sulattaa vastustajat elementtiaseilla, koirasotilaan, joka ymmärtää, että molempiin käsiin saa aseen, ja lintuninjan, joka kuten pasilassa “Kommunikoi lyömällä vaan”. Peli on täynnä perinteisiä tykkejä, kuten rynnäkkökiväärit ja singot, mutta pelaaja voi mahdollisesti löytää eriskummallisemmankin aseen, kuten laserpointterilla varustetut tumput, mustia aukkoja ampuvan luusta rakennetun singon tai minilohikäärmeen, joka toimii näppärästi liekinheittimenä.

Gunfire Rebornissa juostaan ensiksi terrakotta-haudassa, sitten rosvojen täyttämällä aavikolla, ja lopuksi kalaihmisten valtaamalla rannikolla. Kentät muuttuvat pelikertojen mukana, mutta tutut alueet tulevat usein vastaan, vaihdellen sisäänkäyntejä ja poistumisteitä. Usein kentistä löytyy myös kammioita, joista löytyy erilaisia kykyjä parantavia kääröjä, joiden eteen täytyy esimerkiksi listiä norsun kokoinen koppakuoriainen, juosta läpi pyörivien kivien kuin Indiana Jones tai hyppiä pylväältä pylväälle ajastimen tikittäessä.

Eri vihollisilla on eri hyökkäyksien lisäksi myös erilaisia elämäpalkkeja. Keltaiset palkit on sulatettava happovahingolla, siniset kilvet katoavat parhaiten sähköllä ja liekit toimivat punaiseen lihaan parhaiten.

Moninpelissä kaatuneen kaverin voi nostattaa tietyn ajan sisällä, mutta hirviöiden teho nousee huomattavasti pelaajien määrän noustessa.

1-4 pelaajalle

Plussaa:
Kääröjen ja ehostusten liittäminen toisiinsa saattaa joskus tehdä pelaajasta pysäyttämättömän murhakoneen, ja näiden kombojen etsiminen on viihdyttävää.
Miinusta:
Early Access. Kenttien vaihtelu on vielä melko pientä ja joka pelikerralla tulevat vastaan samat hirviöt.

Golf with your friends – Suolaa kavereiden kanssa

Pallot koskee. Golf with your friends on mukava minigolf-peli, jonka parissa on kulunut useampikin tunti. Minigolffista on hankala sanoa mitään uutta tai ihmeellistä, mutta pelin suurin vahvuus on kentänrakennustyökalu. Steam on täynnä pelaajien itse tekemiä kenttiä jos pelin mukana tulleet kentät käyvät tylsiksi. Itsekin olen leikkinyt kenttätyökalulla ja luonut pari 18 reiän rataa aikani kuluksi.

Pelin asetuksia saa melko vapaasti muokata ja esimerkiksi moninpelissä pallojen toisiinsa törmääminen luo vihaisia tunteita ja ilkikurista naurua.

1-12 pelaajalle

Plussaa:
Loputon virta kenttiä, helposti ymmärrettävä perus minigolf.
Miinusta:
Ajoittain buginen, kenttäelementit luovat joskus näkymättömiä seiniä tai ramppeja, jotka suolaannuttavat aivan peevelisti.

(Visited 701 times, 1 visits today)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*