Oma Kiltahuone Kullan Kallis.


TEKSTI: Simo Hakanummi
KUVAT: Essi Jukkala

Kiltahuonesössöttäjä tässä! Nyt kun Korona on laittanut kaiken muun ohessa kiltahuoneen säppiin, mietin että olisi loisto aika vähän puhua rakkaasta kiltahuoneestamme.

Ensimmäiseksi kysymys: Kenen vastuulla on kiltahuoneen siisteys ja viihtyvyys? Vastaus on ehkä ilmiselvä, mutta selkeyden vuoksi toistetaan: Kaikkien, jotka kiltahuonetta käyttävät. Toki tätä vastuuta on tietyillä hyvin obskuureilla kiltatontuilla hiukan enemmän, yleensä aivan vapaasta tahdosta. Näiden vastuutonttujen rooliin kuuluu myös kiltahuoneen yleisen ilmeen tarkkailu ja miten tämä ensimmäisen ilmi selvyyden toteutuminen sitten todellisuudessa toimii.

Aiheeseen liittyen on sopivasti pieni stoori!

Noin viikko sitten, juuri ennen kuin Korona tuli ja pisti putiikin kiinni, olin Kiltahuoneklonkkuna tapani mukaan saapunut aikaisin killalle. Aamu ryömi tapansa mukaan hiljaisesti, kunnes killan ovensuulle saapui henkilö joka on koskettanut meitä kaikkia killan käyttäjiä enemmän kuin ymmärrämme, nimittäin TUAS talon siivooja. Tietäjät kyllä tietävät, mutta selvennetään nyt tämäkin: Killallamme käy siivooja(t), tekemässä arvokasta työtä kiltamme siisteyden vuoksi. Siivoojat muun muassa tyhjentävät roskiksen, pyyhkivät pintoja, imuroivat, täyttävät käsipaperit, pesevät lattiat ja keräävät roskia jotka me olemme jättäneet jälkeemme.

Tästä kohtalon tarjoamasta kohtaamisesta päätin harrastaa vähän juorunalismia ja kysellä kiltamme sankarilta tämän mielipidettä kiltamme siisteydestä. Esittelin itseni Kiltahuonevastaavana, kerroin olevani osittain vastuussa kiltahuoneen siisteydestä. Kerroin että olisi mukava olisi kuulla hänen mielipiteensä killan siisteydestä ja myös asioista jotka voisimme hoitaa paremmin. Tärkeimmät huomiot tulivat pintojen ja lattian siisteydestä. Pöydillä on monesti viikon edestä pyyhekumi purua ja kahvitahroja. Lattia saa kaikesta mitä pöydille kertyy osansa ja joskus näyttää siltä kuin joku syöttäisi sille sipsejä. Juttelimme jutut loppuun, sanoin heippa hei ja kiitos. Sitten imuroin koko kiltahuoneen ja hinkkasin pöydät puhtaiksi.

Pitää muistaa että siivoojilla on oma hommansa, jonka he hoitavat loistavasti, jopa niin loistavasti että itse luulin kiltahuoneen imuroinnin olevan meidän kiltalaisten vastuulla, samoin kuin sen pöytien siivouksen. Vaikka meillä onkin kulissien takana sankareita huolehtimassa isosta osasta jynssäystä, jotta me opiskelijat voimme keskittää aikamme opiskeluun ja siihen arvokkaaseen vapaa-aikaan. Uskon silti vahvasti että meille kiltalaisille kiltahuoneen ylläpito voi olla enemmän ylpeyden ja omantunnon aihe, kuin vaiva.

 

Kiltahuonetalkkarina olen olen saanut olla varsin tyytyväinen nykyiseen menoon. Kiltahuoneen kunto on hyvä ja henki kova. Tiskikone käy kuin itsestään, tölkit päätyvät kierrätykseen ja roskat roskikseen. Vaikka silloin tällöin olisikin huomautettavaa, toistuvasti sitä ei ole tarvinnut tehdä. Joten eiköhän vain jatketa niitä kaikkein eksyneimpienkin kahvikuppien etsimistä, kenkien naulakkoon laittamista, olkkari pöytien paikoilleen laittoa ja jäätelön aktiivisesti syömistä. Uutena juttuna voimme pyrkiä madaltamaan kynnystä jolla kiltalainen ottaa tiskirätin käteen ja suorittaa pikaisen pyyhkäisyn siitä kohdasta jossa istui ja ehkä vähän ympäriltä jos oikein hurjaksi käydään. Imuroinnin kanssa pitää vielä vähän relata, vaikka kilta oikein jynkyn imurin omistaakin, sen säilytys tapahtuu toimistolla.

Tyytyväisyyttä on herättänyt se kuinka paljon rakkautta kiltahuone on nähnyt tämän lukuvuoden puolella, eritoten fuksiemme osalta. On tärkeää että jokainen kiltalainen tietää oman tärkeytensä osana kiltahuoneen viihtyvyyttä. Jo se että kiltiksellä käy meistä mahdollisimman moni, parantaa kiltistä. Ohessa tehdyt pienet teot ylläpitävät kiltahuoneen kuntoa. Kun kiltahuone kiiltää ja on viihtyisä, on sinne mukava tulla hörppimään sitä styrkkää kahvia muiden kiltalaisten kanssa.

Kiltahuonetta voi myös parantaa muilla tavoilla kuin siivouksella, mutta nämä parannusideat tulevatkin sitten itse kiltalaisilta. Jos sinulla on idea, laita idea eteenpäin hallitukselle tai allekirjoittaneelle (Joka toimittaa sen hallitukselle). Kiltamme on tuskin vielä saavuttanut niin sanottua Final Formiaan.

Rant over! Nyt vain innolla odottamaan kunnes tämä Corona on juotu, pullo heitetty kierrätykseen ja Aallon ovet avautuvat taas. Mutta kunnes se tapahtuu, niin muistakaa pestä käsiä, läträtä käsidesillä ja pitää yllä sosiaalista etäisyyttä.

Kiltiksellä nähdään!

 

Simo Hakanummi, Sössön toimittaja, Kiltahuonevastaava.

(Visited 130 times, 1 visits today)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*