Puheenjohtaja: Ella Eilola


TEKSTI: Ella Eilola
KUVAT: Kalle Petäjäaho

SIKH20 Hallitusesittelyjen ensimmäinen osa!

Ella Eilola

Kiltalaiset, medborgare!

Vastuulleni lankesi suuri kunnia aloittaa tämän vuoden Sössön hallitusesittelyt, joita on tiedossa viikoittain tämän kevään ajan. Teidän onneksenne muut kuin minä pääsevät tämän jälkeen näppäimistön ääreen.

Minä olen Ella, killan hallituksen puheenjohtaja vuonna 2020. Vuosien mittaan on tullut käytyä kaikenlaisissa killan tapahtumissa ja järjestettyä vielä useampi. Arki on pyörinyt pitkälti kiltahuoneen läheisyydessä, ja töissäkin suuri osa kahvihuoneessa näkyvistä naamoista on tuttuja myös kiltiksen sohvilta. Killasta saatujen ystävien kanssa on myös vietetty monet kesäviikonloput, leffaillat, festarit, juhannukset, elämän ylä- sekä alamäet. Näin Potentiaalin Tasauksen kynnyksellä tuntuukin soveliaalta kertoa jotain killasta ja meidän yhteisestä matkastamme.

Aloitin fuksina vuonna 2015. Silloin kiltaelämä pyöri vielä osoitteessa Otakaari 5, jonka aulaan meidätkin ohjattiin hakemaan uudet puhtaanvalkoiset haalarimme heti ensimmäisenä päivänä. Lounasta syötiin Sodexon ravintolassa ”Skuppilassa”, jonka ikkunoista näki Ossinlammelle. Vaikka tuo kaikki tuntuu nyt etäiseltä, ei fuksivuosi sähköllä ole tainnut tässä ajassa hirveästi muuttua. Edelleen on Varauksen purku, köydenveto ja Kaukkarit, loppusyksyllä FXQ, Oikosulku ja Piirianalyysin aiheuttamat tuskan kyyneleet.

Vaikka osallistuin fuksina mielelläni tapahtumiin, en ollut erityisen kiinnostunut kiltatoiminnasta. Kiltaa edustivat mielessäni lähinnä omat ISOhenkilöni ja fuksikapteenit: se lyhyt tyyppi ja se punapartainen tyyppi. Päädyin kuitenkin hupitoimikuntaan emännäksi, osittain silloisen hovimestarin mainioiden rekrytointitaitojen ansiosta. Yhtäkkiä olikin kaikenlaista killanvaihtoa ja muuta tapahtumaa sekä uudet toimikuntakaverit. Sillä pelottavalla kiltahuoneellakin piti välillä vierailla. Killan Telegram-ryhmään uskaltauduin kuitenkin vasta vuotta myöhemmin, kun tuoreena excursiomestarina piti päästä itse mainostamaan tapahtumia. Mutta lisää siitä pian.

Kesällä 2016 kiltahuone muutti uuteen osoitteeseen. Otakaari 5 vaihtui Maarintie 8:aan, jonka moni edelleen tuntee tuttavallisemmin TUAS-talona. Uusi kiltahuone on ollut valtava parannus: se on suurempi, valoisampi ja modernimpi. Ennen kaikkea se on myös avoin ja helposti lähestyttävä tila, jonka kaapissa olevia kahvikuppeja uskalsi yhtäkkiä käyttää, kun ne eivät enää olleet jonkun yrmyn korvamerkitsemiä. En tiedä, onko juuri tämän muutoksen ansiota se kehitys, jossa koko killasta on tullut jotenkin avoimempi ja helpommin lähestyttävä. Joka tapauksessa se on melko hyvä lähtökohta seuraavalle satavuotiselle.

Kuten fuksina toimariksi, myös hallitukseen päädyin tupsufuksina hieman puolivahingossa. Vuoden 2017 hallitukseen hain excursiomestariksi uuteen virkaan, enkä ollut lainkaan varma, tulisiko sellaista ylipäänsä olemaan. Näin kuitenkin kävi, ja seuraavan vuoden aikana tulikin kilta aivan uudella tavalla läheiseksi. Jos jokin on mielikuvissani SIKiä siitä lähtien kuvannut, on se ehdottomasti rohkeus muuttua ja kokeilla uusia asioita.

Hyvä esimerkki edellisestä on killan brändin uudistaminen, jonka valmistelu käynnistyi vuonna 2017. Uudistuksessa laitettiin remonttiin killan strategia ja visuaalinen ilme virallista logoa myöten. Uusi ilme otettiin vastaan yllättävän yksimielisesti, vaikka graafikko raukalla olikin kova työ tasapainoilla toiveiden ”kaikki uusiksi” ja ”ei muuteta mitään” välillä. Brändiä on tämän jälkeen ryhdytty pikku hiljaa soveltamaan killan toiminnassa, ja paljon on vielä tehtävää. Se on ainakin minun mielestäni hyvä asia, sillä tekemisen kautta myös tulevat tekijät voivat ottaa brändin omakseen.

Uusi brändi tulee näkymään myös killan uusissa web-sivuissa, jotka valmistunevat tämän vuoden kuluessa. Uutta webiä on tehty jo pitkään, ja itsekin pääsin seuraamaan projektin alkutaivalta hallituksessa ollessani. Hauskasti samoihin aikoihin havaitsin, että itse asiassa minuakin kiinnostaa enemmän koodaaminen kuin kolvaaminen. Uutta webiä odotellessa on hienoa päästä jälleen kerran kirjoittelemaan modernin uutismedian tavoin verkkojulkaisemiseen panostavaan Sössöön! Viime vuonna Sössö täytti 50 vuotta, ja verkkolehden lisäksi se laajensi toimintaansa podcasteihin. Myös sammakoiden julkaisemisesta on tullut joka perjantainen killan Telegram-ryhmän räjäyttävä rituaali.

Paljon on siis ehtinyt tapahtua viiden vuoden aikana. Tässäkin jäi mainitsematta ainakin Elepajan muutto, ulkoexcursiot ja kiltiskahvien muuttuminen maksuttomaksi (asia, jota aina enää ei muista arvostaa). Näiden vuosien aikana olen myös saanut monta rakasta ystävää ja vieläkin enemmän hyviä kavereita. Monet krokettipelit on ehditty pelata, monet krapulapäivät viettää kiltiksen sohvalla vaikerrellen, ja monta reissua on tehty Ruotsiin sekä ympäri Suomea. Eikä tämä matka toki tähän vielä lopu.

Loppuun yritin keksiä yllättäviä faktoja itsestäni, jotta tämä teksti täyttäisi jollakin tavalla esittelyn kriteerit. Tehtävä osoittautui odottamattoman vaikeaksi. Sanotaan kuitenkin vaikka, että Suomalaiseen tapaan tykkään ulkoilusta, luonnosta ja metallimusiikista, ja lempi kurssini sähköllä on ollut C-ohjelmointi.

Hauskaa PoTa-viikkoa kaikille!

(Visited 495 times, 1 visits today)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*