50 vuotta Sössötystä! (2016)


TEKSTI: Iida Salmivesi

2/2016 lehden kansi
Päätoimittajana Tuomas Isola

Sössö täyttää tänä vuonna 50! Ikää on siis yli puolet koko killan iästä, eli pitkästä kiltaperinteestä on kyse. Sössö juhlistaa juhlavuottaan julkaisemalla vanhoista Sössöistä yhden artikkelin per viikko, siirtyen vuosi vuodelta kohti Sössön alkua.

Jokaisella kiltalaisella on oma tarinansa. Sössö mahdollistaa kokemusten jakamista nuoremmille, neuvoen heitä teekkari- ja opiskelijaelämän maailmassa. 2016 toimittaja Iida kertoi neuvoja vaihtoonlähtijöille miten valmistautua vaihtoon.

”Kevään vaihtohaku on taas täällä nopeammin kuin uskotkaan! Kun aloitat valmistautumisen hyvissä ajoin, säästyt paniikilta ja pystyt nauttimaan myös hakuajasta, eli unelmoinnista! Vaikka YOLO-meininki on yleensä paras, ei sitä kannata vaihtohaun yhteydessä liikaa harjoittaa. Tässä muistilista, joka toivottavasti auttaa vaihtohakuun ja itse vaihtoon valmistautumisessa.

Aloita ajoissa, aloita ajoissa ja vielä kerran, aloita ajoissa

Mikäli sinulla ei ole tiettyä kohdetta vielä mielessä, kannattaa vaihtoehtoja alkaa jo pohdiskella hyvissä ajoin. Mikäli haluat vaihtoon juuri opiskelun takia, kannattaa aloittaa yliopistojen keskinäinen vertailu. Mikäli taas lähdet etsimään kokemuksia ja tutustumaan kieleen ja kulttuuriin, kannattaa paikka valita niin, että tiedät sen ja lähiympäristön tarjoavan paljon juuri sinulle. Vaihtoa edeltävä paperityö kestää oman aikansa, ja muun muassa eri yliopistojen kurssitarjottimien tutkiminen saattaa vaikuttaa välillä hieroglyfien tulkinnalta. Siksi tätä ei oikeasti kannata jättää viimeiseen iltaan. Allekirjoittaneella tuli muun muassa yllätyksenä, että jotain papereita tuli lähettää postin kautta, faksi-versiot eivät riittäneet. Tällaisten yllätysten takia hakuprosessi on hyvä aloittaa hyvissä ajoin.

Uskalla unelmoida ja myös toteuttaa unelmia

Haluatko Australiaan, surffipoikien / surffityttöjen / kenguruiden luvattuunmaahan, mutta olet varma, ettei arvosanasi riitä? Haluatko Singaporeen, Aasian keskipisteeseen, mutta olet aivan varma, ettet sinä pääse, koska sinne hakee niin moni? Haluatko Berliiniin, mutta pelkäät, ettei saksan kielen kielitodistuksesi näyttö riitä kohdeyliopistolle? Höpönlöpön! Uskalla unelmoida ja saatat hyvinkin huomata, että unelmat voivat myös käydä toteen. Hae ykköstoiveena juuri siihen omaan unelmakohteeseesi. Voit hyvinkin päästä, vaikka ylemmän vuosikurssin Ritva olisikin sanonut, että ei tuonne kukaan pääse, jos keskiarvo ei ole vähintäänkin 6/5. Ja jos kävisikin niin, ettet pääsisi, niin ainakin olet yrittänyt. Lisäksi kun kaikki hakuvaihtoehdot täyttää mieluisilla kohteilla, pääsee silti kokemaan mahtavia seikkailuja.

Ota selvää kielivaatimuksista

Varsinkin kandivaiheessa useat maat vaativat jonkinlaista kielitaitoa kohdemaan kielellä. Tästä kannattaa siis ottaa hyvissä ajoin selvää, ettei haun kynnyksellä joudu kamalasti pettymään, jos ei unelmakohteesta löydy tarpeeksi kursseja esimerkiksi englanniksi.

Opettele kieltä

Vaikka hakukohteessasi voisikin opiskella englanniksi, on silti erittäin suositeltavaa opetella kohdemaan kielellä edes tärkeimmät fraasit. Vaikka englannilla usein pärjääkin, on se molemmin puolin mukavaa, kun ravintolassa tai kaupassa voi asioinnin hoitaa paikallisen kielen avulla. Lisäksi paikallisiin tutustuessa hyvä jäänmurtaja (en tosin ole varma tarvitaanko jäänmurtajia, jos keskustelee ei-suomalaisen kanssa) on, kun pystyy mongertamaan edes jotain heidän kielellään. Jos elokuvien katselu tuntuu liian vaikealta ja lukujärjestys liian täydeltä kielikursseja ajatellen, on olemassa monenmoisia sovelluksia, joissa kieltä oppii huomaamatta esimerkiksi aikaa tappaessa. Lisäksi on tärkeää tietää, miten kohdemaassa vanhempia ihmisiä tai esimerkiksi yliopiston henkilökuntaa tulee puhutella. Harvassa maassa on näin rento meininki kuin meillä täällä Pohjolassa.

Tarkista passin voimassaolo ja viisumiasiat

Jos passisi on ollut tähän asti pölyttymässä kaapin pohjalla, kannattaa se kaivaa esiin ja katsoa, onko se edelleen voimassa ja jos on, niin kuinka kauan. Varsinkin Aasiassa passin on oltava voimassa vielä Suomeen tulon jälkeenkin, joten nämä asiat kannattaa katsoa läpi ajan kanssa, niin vältyt sitten siltä viimeisen yön paniikilta. Myös mahdolliset viisumiasiat kannattaa selvittää hyvissä ajoin.

Selvitä apuraha-asiat kuntoon

Selvitä, mitä apurahaa sinulla on mahdollista saada. Lisäksi korkeakouluilta on mahdollista hakea stipendejä, joista harvalla on tietoa. Niitäkin kannattaa siis hakea tai selvittää, onko sellaisia ylipäänsä saatavilla.

Ota selvää asuntoasioista

Mikäli kohdemaan yliopisto tarjoaa asunnon, ota selvää, kuinka saat sen. Jos taas joudut itse etsimään asunnon, kannattaa facebook:ia käyttää hyväksi. Siellä on lukuisia asunnon etsintä ryhmiä, varmasti myös sinun kohdekaupungistasi. Lisäksi vaihtokoordinaattorit saattavat välillä tietää hyviä tärppejä. Mikäli asuntoa ei tunnu löytyvän, ei siitäkään kannata ottaa stressiä. Hostellit ovat alkuun hyvä vaihtoehto, sillä paikanpäältä on helpompaa löytää katto pään päälle. Lisäksi tutustut varmasti nopeasti uusiin ihmisiin ja saatat löytää kämppiksen tai ainakin päästä jonkun sohvalle väliaikaismajoitukseen.

Osta/lainaa/vuokraa rinkka tai iso reppu

Mikään ei tee ihmistä vihaisemmaksi kuin matkalaukku. Sen raahaaminen on tuskastuttavaa, ja vaikka suomalaista kiroilua ei kukaan ympärilläsi ymmärtäisikään, on myös oma mieli hyvä säästää siltä negatiivisuudelta, mitä matkalaukku saa aikaan. Siksi kannattaakin investoida hyvään reppuun, ainakin jos tykkää reissata.

Selvitä matkavakuutusasiat kuntoon

Muista, ettei matkavakuutus useinkaan kata tapaturmia, jotka sattuvat, kun matkaa on kestänyt riittävän kauan. Siispä vaihdon ajaksi matkavakuutus on hyvä muuttaa niin, ettei tapaturman sattuessa joudu kohtaamaan lisää ikäviä yllätyksiä. Lisäksi eurooppalainen sairasvaakutuskortti kannattaa tilata kelan sivuilta lompakkoon, jos se ei sieltä vielä löydy.

Skypen voimaa ei kannata aliarvioida

Kotiin jää varmasti paljon rakkaita ihmisiä, vanhemmat, parisuhde, sukulaiset, ystävät ja niin edelleen. Ikävä yllättää välillä kovana ja varsinkin vaikeina hetkinä tekisi mieli mennä Finnairin sivuille ja ostaa paluulippu sinivalkeilla siivillä äidin hellään huomaan. Silloin kannattaa kuitenkin purra hammasta, hengittää syvään, tirauttaa pari kyyneltä ja kysyä, olisiko Suomessa hyvä aika skypettää. Skypen avulla voi vaikka pitää ystävien kanssa etkot tai syödä poika/tyttöystävän kanssa illallista. Vain mielikuvitus on rajana!

Survival Kit koti-ikävään

Mukaan kannattaa pakata ne nuhjuisimmat villasukat tai rakkaimmat pieruverkkarit, aivan liian paljon salmiakkia ja valokuvia rakkaista ihmisistä. Niillä saa heti vähän kodin tuntua uuteen kotiin ja lisäksi on edes ne tutut nukkavierut housut, kun kaikki muu on uutta ja ihmeellistä.

IKEA

IKEAsta saa lihapullia, pehmoleluja, vessan harjoja ja kaikkea siltä väliltä ja ympäriltä.

Ole avoin

Vaihtoajasta puhutaan usein yhtenä elämän parhaista kokemuksista, eikä suotta! Ulkomaille muuttaessa elämä on helppo aloittaa puhtaalta pöydältä ja tästä mahdollisuudesta kannattaa ottaa kaikki irti. Mieli kannattaakin lähtiessä varustaa ”miksi ei” -ajattelulla, ”miksi”-ajattelun sijaan. Tutustu rohkeasti uusiin ihmisiin ja uskaltaudu mahdollisimman usein pois mukavuusalueeltasi. Lisäksi käytä kieltä rohkeasti.

Älä ahdistu sosiaalisuusähkystä

Ensimmäisinä päivinä voi tuntua, ettei vaan jaksa enää kertaakaan esitellä itseään, nauraa väkinäisesti vitseille lumesta ja vaivaantuneista suomalaisista tai tutustua yhteenkään uuteen ihmiseen. Tästä ei kannata ahdistua, sillä voin hyvällä omalla tunnolla luvata, että suurin osa tuntee samoin. Tutustu mieluummin hyvin muutamaan ihmiseen, kuin suureen väkijoukkoon, sillä luottokavereita tarvitsee aina. Älä myöskään pode huonoa omatuntoa, jos jonain iltana haluat vaan jäädä kotiin Netflixin seuralaiseksi. Se on ihan okei!

Ei ole tyhmiä kysymyksiä

Muista, ettei tyhmiä kysymyksiä ole. Jos on jotain kysyttävää, niin suu kannattaa avata. Asiat eivät aina pelkästään omassa päässä pohtimalla selviä.

Hae

Jos et vielä ole tehnyt päätöstä vaihtoon lähdöstä, minä tein sen jo puolestasi! Hae hyvä ihminen! Mutta minne, sen saat päättää itse!

Antoisaa vaihtoa ja tsemppiä hakuihin! Kyllä se paperityö vielä palkitaan 🙂

<3: Iida”

(Visited 78 times, 1 visits today)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*