Uusi vuosi, uusi (vaihtoehto)minäNyt kun tammikuu alkaa kääntyä kohti loppuaan, elämään saattaa hiipiä stressi tulevan pitkän kevään edessä. Onkin hyvä hetki varmistaa, että omaa henkistä ja fyysistä hyvinvointia ylläpitävä työkalupakki on kunnossa ja ajan tasalla. Uudenvuodenlupaukset on luvattu ja rikottu, eikä kukaan meistä ole juuri alkuperäistä sporttisempi tai paremmin nukkunut. Moni kaipaakin uutta näkökulmaa elämänlaatunsa parantamiseksi, ja sitä varten tähän juttuun on etsitty ja koostettu erilaisia itsehoidon välineitä alan laajasta kirjallisuudesta.

Täällä pimeässä pohjolassa lumi ja pakkanen eivät näytä hellittävän, joten teemme aluksi virkistävän aurinkomatkan Itä-Aasiaan. Vaikka Kiina on nykynuorisolle tuttu lähinnä terveyttä uhkaavista ilmansaasteista ja valtiollista vakoilua harjoittavista teknologiayrityksistä, on kiinalaisella lääketieteellä jo tuhansien vuosien takaiset perinteet, joita maassa sovelletaan yhä länsimaisen lääketieteen rinnalla. Eivätkä kiinalaiset taatusti ole nousseet yhdeksi maailman taloudellisista ja sotilaallisista mahdeista kotona nuhakuumeessa lorvimalla. Kiinalaisen lääketieteen saloja meille avaa Rene Bürklandin oivallinen teos Terveyden alkemia – Kiinalaisen lääketieteen käsikirja (Viisas elämä Oy, 2016).

Kiinalaisen lääketieteen peruskäsitteitä ovat jopa länsimaiselle peruskoululaiselle tutut yin ja yang. Kaikki maailmankaikkeuden prosessit ihmiskeho mukaan lukien ovat näiden kahden ilmentymiä, ja niiden tasapainosta huolehtiminen on erittäin tärkeää, sillä muuten voi käydä hupsusti. Esimerkiksi liiallisen yangin tila kehossa voi ilmetä kasvojen punotuksena, kohonneena verenpaineena, sydämen tykytyksenä ja erityisen kovana janona. Liiallista yang-energiaa on havaittavissa runsaasti etenkin uudenvuoden aamuna, minkä seurauksena onkin syntynyt jo tuhatvuotinen tipattoman tammikuun perinne. Alkoholinkulutus kannattaa kuitenkin pitää kurissa myös tammikuun jälkeen. Kolmas avainsana kiinalaisessa lääketieteessä on nimittäin qi, joka tarkoittaa sisäelinten toimintaa ylläpitävää energiaa. Maksan qi on erityisen herkkä alkoholille, mutta myös stressi, vihan tunteet ja rasvainen ruoka ovat huonoksi sille. Runsaasta vihannesten nauttimisesta qi sen sijaan tykkää.

Kaukoidän jälkeen palaamme takaisin Suomeen ja lähdemme etsimään hyvinvointia tällä kertaa aivan lähiympäristöstämme. Vinkkejä seesteisempään tunne-elämään tarjoaa tällä kertaa Marianne Aallon maanläheinen klassikko-opas Kivet kertovat (Kustannus Oy Taivaankaari, 2006), josta löytyy myös paljon hauskoja tietoiskuja geologian harrastajille. Kivet ja mineraalit ovat kulkeneet pitkän tien läpi historian ja säilöneet itseensä tietoa ja energiaa matkan varrelta. Tätä ikiaikaista energiaa voi itse hyödyntää helposti, vaikkapa laittamalla yöksi kivenmurikan tyynyn alle tai yöpöydälle säteilemään. Kiviterapia ei myöskään vaadi mitään opiskelijabudjetille arvokkaita jalokiviä, vaikka niiden värähtely epäilemättä esimerkiksi perinteistä maasälpää miellyttävämpää onkin. Yksi kätevä mineraali on kalsiitti, joka on läheistä sukua kaikkien tuntemalle taululiidulle. Vaatimaton mutta voimakas kalsiitti värähtelee kiireettömyyttä ja ystävällisyyttä lisäävää energiaa, ja se houkuttelee joutenoloon ja hauskanpitoon, mikä yhdistettynä koulumaailmaan ei tietenkään aina ole pelkästään positiivinen ominaisuus. Kalsiitin värähtely on kuitenkin erinomainen apukeino silloin, kun on tullut otettua liikaa kursseja tai muita hommia, eikä aikaa tunnu velvollisuuksien lomassa löytyvän millekään muulle. Vaikka ei uskaltaisi hankkia säästöpakkausta liitua pöytälaatikkoon liiallisen hauskanpidon riskillä, voi välillä yrittää muistuttaa itseään, ettei kaikkeen tarvitse taipua.

Viimeiseksi tartumme sähkötekniikan opiskelijalle erityisen hyödylliseen oppaaseen Maadoittuminen – Kaikkien aikojen terveyshyöty (Valmiixi, 2015), jonka ovat koonneet ansioituneet herrasmiehet Clinton Ober, Stephen Sinatra ja Martin Zucker. Sähkötekniset perusasiat kirjan mullistavan ajatuksen taustalla ovat varmasti monelle lukijalle tuttua asiaa. Vertauskuvallisesti voidaan todeta, että Maa on kuin iso paristo, jota Aurinko, ukkonen ja sulasta ytimestä nouseva lämpö lataavat jatkuvasti. Tämä akku pitää kaiken elämän liikkeessä ja rytmissä. Me ihmiset olemme kuitenkin kadottaneet sähköiset juuremme, kun olemme pukeneet kengät jalkoihimme ja siirtyneet istumaan mukavilla pehmustetuilla lepotuoleilla paljaan maan sijaan.

Vieraantuminen Maan sähkökentästä aiheuttaa monenlaista terveyshaittaa, joista kärsimme ymmärtämättä koskaan oireiden todellista syytä. Onneksi tämän yhteyden uudelleen luominen, eli maadoittuminen, on erittäin helppoa ja onnistuu monin tavoin. Hyviä maadoittumisen keinoja ovat telttailu, luonnossa oleskelu ja paljain jaloin kävely. Niille tekniikka-addikteille, joiden on pakko saada aina uusimmat ratkaisut kotiinsa, voi suositella myös maadoittavia lakanoita tai mattoa, joka on yhdistetty johdolla maadoitettuun pistorasiaan. Maadoittuminen suojaa kehon herkkiä biosähköisiä virtapiirejä erilaisilta sähköisiltä häiriöiltä ja helpottaa kehoa vastaanottamaan vapaita elektroneja maasta. Kirja ikävä kyllä soveltuu huonosti suomalaiselle ilmastolle, sillä mysteeriksi jää, miten parinkymmenen sentin lumikerros vaikuttaa elektronien imeytymiseen. Kuitenkin luonnossa oleskelu ja reipas kävely tuskin tekevät pahaa näin talvellakaan.

(Visited 125 times, 1 visits today)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*