S. Hovarin päiväkirja


TEKSTI: Ilmari Kasvi
KUVAT: Ilmari Kasvi

Pari vuotta takaperin, usein kun istuin iltaa lukiokavereiden kanssa ölppösten ääressä, oli jollakulla päällä tuttu ja turvallinen vihertävä vaatetus, taisteluananas ja inttijutut. Aikani varusmiehiä kuunneltuani korvani alkoivat tunnistaa yleisimpiä termejä, kuten “Gines”, “Loppusota” ja “Perseestä”. Siihen aikaan pohdin paljon varusmiespalveluksen vaihtoehtoja. Eniten mukavia inttijuttuja kuulin sotilassoittokunnasta ja pyrin sinne kahdesti, mutta käyrätorvitaitoni eivät riittäneet. Syksyllä 2019 päätin lopettaa väistämättömän lykkäämisen, hyppäsin Lapinjärven bussiin ja aloitin siviilipalveluksen.

Syksyllä Lapinjärvi on nätti paikka, mutta sinne kokoontuu koko Suomen hanhipopulaatio

Jos sivariin lähtöä harkitsee, kannattaa työpalvelupaikka olla selvillä jo hyvissä ajoin. Sain varmistettua oman palveluspaikkani Väreen Takeout-lainaamosta noin kuukautta ennen palvelukseen astumista. Ennen työpalvelua vietetään kuukauden koulutusjakso Siviilipalveluskeskuksessa, Lapinjärvellä.

Koulutusjaksossa sai valita yhden kolmesta ohjelmasta: Palo- ja pelastus, Väkivallan ennaltaehkäisy ja yhdistetty Ympäristö, yhteiskunta ja kansalaisvaikuttaminen.  Itse valitsin jälkimmäisen, sillä se kuulosti eniten neppailulta. Normaalitilanteessa ohjelmia olisi neljä, ympäristö ja kansalaisvaikuttaminen erikseen, mutta omalla koulutusjaksollani neljäs ohjelma oli ruotsinkielinen yleisohjelma.

Kansalaisvaikuttamisen luennot olivat neppailun sijaan hyvinkin mielenkiintoisia. Vietin suuren osan ajasta luennoitsijoiden kanssa turisten politiikasta ja vaikuttamisesta. Päädyin näyttelemään kiukkuista kenraalia lyhytmuotoisessa näytelmässä, mikä käsitteli Suomen aseistakieltäytyjien pioneerin, Arndt Pekurisen historiaa. Ensiapukurssilla pääsin pieksämään vauvanukkeja elvyytysharjoittelun merkeissä. Ympäristöluennoilla lähinnä piirtelin omiani.

Fun Fact – Lapinjärvi ei ole Lapissa

Vapaa-aikaa koulutusjaksolla oli runsaasti. Suurinosa siitä tuli vietettyä Jackbox Party-Packien, biljardin tai lautapelien parissa. Keskiviikko-iltaisin päädyin läheisen Hotelli Hanhen baarin karaokeen. Kaiken kaikkiaan koulutusjakso oli kuukauden hengähdystauko töistä.

Joskus intin käyneiltä kavereilta kuulee, miten he ovat “lipastaneet” erinäistä pikkukamaa intistä. Päätin osallistua itsekin tähän skabaan ja kähvelsin pullollisen sinappia sivarikeskuksesta. (vahingossa, mutta kähvelsin kuitenkin)

Tee työtä joka on arvoitus

Työpalvelussa olen nyt istunut pari kuukautta, ja tulen istumaan syyskuun alkuun asti. Kesälomaa ei paljon jää, mutta eipähän tarvitse tänä talvena rämpiä hangessa… jos ei bussiin juoksemista lasketa.

(Visited 213 times, 1 visits today)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*