Joka syksyn liian aikainen sävel eli Sössö testaa joulujuomat


TEKSTI: Tuuli Sarantola
KUVAT: Jutta Kalli

On jälleen se aika vuodesta, kun kesä on loppunut ja talvi päätti yllättää autoilijat. Lämpömittari näyttää aamuisin pakkasta ja villasukat kaivetaan kaapin syövereistä lämmittämään palelevia varpaita. Kauppakeskuksetkin täyttyvät juhlallisesta musiikista, lahjaideoista, käsityöpuodeista ja tekolumesta. Kyllä, kesän jälkeen koittaa ihana talven ja joulun aika, sillä kuka tarvitsee yhtä ylimääräistä vuodenaikaa? Ajankohtaisuudessaan Sössön toimitus päätti kokeilla Otaniemen Alepan joulujuomatarjonnan helpottaakseen janoisten lukijoiden valinnanvaikeutta.olut0

Toimhuom. Täydelliseen joulutunnelmaan virittäytyäksesi laita tämä kappale soimaan taustalle.

Sinebrykoff Jouluolut (lähiolut) 4,6% 33cl

olut5

“Ohramallas tulee Juha-Pekka Honkasaaren tilalta Hattulasta”

Jouluisuus: Kokonaisuus on ulkonäöltään erittäin jouluisa. Heti ensimmäisenä silmään osuu pullon kyljessä oleva, lähes joulumaailman maisemalta näyttävä etiketti, ja pullon korkkikin toivottaa meille hyvää joulua molemmilla kotimaisilla.

Jouluoluen vahva tuoksu vaikutti ensin lupaavalta. Maistettuamme sitä huomasimme kuitenkin, että suuhun jäävä jälkimaku oli hyvin inhottava, ja sen jälkeen oluen tuoksu sai meidät voimaan hieman pahoin. Kaiken kaikkiaan hyvin outo makukokemus, joka alkoi geneerisen bulkkioluen maasta päätyen ohravellin valtakuntaan. Emme osanneet edes päättää, oliko kyseessä kevyt vai raskas juoma.

Sössön quote:”En joisi uudestaan.”
+: 2 badgea Untappd:sta!
-: Pahaa.
Jouluarvosana: 3/5
Arvosana: 1pilliä.jpg

Olvi XMAS IPA red india pale ale, 4,7%, 0,5L

olut4Jouluisuus: Tämäkin olut vakuutti arvioijamme erityisen jouluisella ulkonäöllään, joka toi mieleen joululahjapaperin. Tölkin kyljessä joulun sanomaa jaetaan perinteisellä kolmella sanalla: “Ho ho ho”.

Vaikka ulkonäkö jouluisuutta lupasikin, tölkistä paljastuva neste oli kaukana joulun perinteisimmistä mauista. Tuoksu ja maku olivat täysin tavallisen IPA:n kaltaisia, mikä toki miellytti maistelukuntaamme. Alussa havaittu hieman jouluomenainen sivumaku johtuikin todennäköisesti raadimme suunpuhdistukseen käytettävästä välijuomasta, Jaffa Jouluomenasta. Tämä joulu-IPA pysyi samalla hyvällä Iisalmen laatutasolla, kuin mihin olimme tottuneet.

Sössön quote: “Voisi juoda muulloinkin kuin jouluisin.”
+: Iso tölkki!
-: Joulupuute
Jouluarvosana: 1/5
Arvosana: 4pilliä.jpg

Upcider Winter Apple, 4,7%, 0,43L

Jouluisuus: Etiketissä näkyvät kanelitanko ja pieni omenanpalanen eivät tuoneet ensimmäisenä mieleen joulua, vaan pikemminkin aamupuuroa. Jos nimessä ei olisi erikseen mainittu sanaa “winter”, ei tätä siideriä olisi ehkä osannut arvata jouluvalikoimaan kuuluvaksi.olut2

Joulumieli iski vasta tämän pullon korkin auetessa, hyvin vahvan piparin tuoksun muodossa. Hovimaistajamme eivät ole erityisesti esanssin ja sokerin ystäviä, joten suurta epäilystä oli havaittavissa ensikosketuksesta. Mukavana yllätyksenä huomasimme kuitenkin maun olevan huomattavamman lempeämpi pipari kuin mitä haju lupasi, ja verrattuna samaan kategoriaan kuuluvaan Jaffaan päästi enemmän itse jouluomenan aromeita läpi. Erityisesti tästä siideristä jäi mieleen valkoviiniglögimäisyys sekä erikoinen pullokoko, joka muovisena kulkee kätevästi mukana.

Sössön quote: “Pitäisikö tätä juoda lämpimänä?”
+: 2 badgea Untappd:sta!
-: Siideri…
Jouluarvosana: 4/5
Arvosana: 3pilliä.jpg

Marsalkka talviolut LUOMU, 4,6%, 330ml

olut1Ruokasuositukset: suositellaan nautittavaksi jouluisen lähiruoan kanssa hyvässä seurassa.

Jouluisuus: Vaikkakin kyseessä on esteettisen kaunis pullo, ulkonäkö ei vihjaa millään asteella, että kyseessä olisi jouluolut. Sisältö taas muistuttaa hyvin paljon Sinebrychoffin maistelua.

Haju iskee jälleen voimakkaana mallaspuurona, joka olisi jätetty saunaan muutamaksi päiväksi. Maku kuitenkin yllättää parempana, kuin mitä haju olisi ikinä voinut meille luvata, ja joimme mielellämme maisteluannoksemme loppuun. Hajun mysteeri selvisi etikettiä tutkimalla, sillä sana LUOMU paistoi tekstien seasta läpi. Jos luomusiidereillä on ominainen bajamajan sivumaku, luomujouluoluet ovat päässeet tässä kategoriassa pintaa syvemmälle.

Sössön quote: “Pitikö näitä ruokasuosituksia noudattaa? Ei olla syöty koko päivänä ja seurakin on paskaa.”
+: 1 badge Untappd:sta!
-: Luomun ominainen haju
Jouluarvosana: 1/5
Arvosana: 2pilliä.jpg

Jaffa Jouluomena 0,0%, 1,5Lolut3

Jaffaa emme maistelleet sellaisenaan, vaan tämä juoma toimi tasoittavana suun raikastajana maistelujuomien välillä. Muistakaa tekin maistella välillä lasten juomia!

(Visited 374 times, 1 visits today)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*