Narrinnurinoita pt. 1: Teekkarilakki


TEKSTI: Tuuli Sarantola
KUVAT: Olli Vaniala, Mikko Pesonen

Wapun lähestyessä pelottavaa vauhtia katukuvaan ilmestyy taas enemmän ja enemmän tupsulakkipäisiä hahmoja, jotka ihmetyttävät ja hauskuuttavat vastaantulijoita. Fuksikapteenit kertovat elämänviisauksia edustusasuissaan, videoilla ja kuvissa heilutaan päähine päässä ja kaiken maailman rastiseikkailuilla suunnistetaan mustien tupsujen perässä. Usein kaupungilla kuulee aina yhtä lennokkaan “Wappu meni jo!”, joka naurattaa aina, erityisesti keskellä talvea. Niin, eikös se teekkarilakki ollutkaan vain Wapun merkki?

Teekkarilakki on vanha ja perinteikäs päähine, jonka ansaitsemiseksi monet meistä suorittavat innokkaasti fuksipisteitä koko ensimmäisen opiskeluvuotensa ajan. Eri paikkakunnilta löytyy omia malleja, joista Otaniemen teekkarilakki on vanhin, jo vuonna 1893 lopullisen muotonsa saanut. Teekkarilakki on tunnetusti kesälakki, jota saa käyttää vapaasti Wapusta Lakinlaskijaisiin, eli 1.5.-30.9. Miksi sitä näkee siis muulloinkin, ja tärkeämpi kysymys, miten sitä saa käyttää?

Lakinkäyttöajan ulkopuolella voi lakinkäyttölupaa anoa erikseen Teekkarijaostolta, joka päättää luvan myöntämisestä eri tahoille. Lakinkäyttölupaa pitää aina muistaa anoa ennen lakin käyttämistä, tai luvaton käyttäjä saa osakseen teekkariyhteisön kollektiivista paheksuntaa. Myös Teekkarijaoston puheenjohtajan suuret terävät sakset saattavat napsahtaa, jos sellaiset sattuvat osumaan käteen.

Lakinkäytön ei kuitenkaan ole tarkoitus olla mahdottoman hankalaa! Sen helpottamiseksi on tehty erilaisia pysyväispäätöksiä, joista tärkeimpiä tavallisen Teemu Teekkarin kannalta ovat seuraavat:

Köydenveto - Olli Vaniala-50
Vaikka Teekkarijaostolla ei ole suoraa sanavaltaa töpsölakkeihin tai muiden kiltojen vastaaviin fuksilakkeihin, niiden käyttö usein rinnastetaan teekkarilakkiin, jolloin niitä sitoo samat säännöt.
  • Aalto-yliopiston ja AYY:n esittelijöille oppilaitoksissa. Tähän voi kuulua yliopiston markkinointi eri lukioissa, ständin pitäminen abi-päivillä, tai muut vastaavat esittelytapahtumat
  • ..wappulehden myyjille myyntityön aikana. Tämä on todennäköisesti näkyvin lakinkäyttökohde sen käyttöajan ulkopuolella, kun n. viikko ennen Wappua lehtimyyjät valtaavat koko pääkaupunkiseudun ja maailman.
  • Vuosijuhlissa tai muissa vastaavissa juhlatilaisuuksissa lipunkantajina tai airuina toimiville teekkareille. Onko joskus sähköpostiisi tullut mystisiä pyyntöjä kantaa lippua erinäisissä tapahtumissa? Näissäkin saa ja kuuluu käyttää lakkia lipunkantoseremonian ajan.
  • Itsenäisyyspäivän juhlallisuuksiin. Teekkarilakki loistaa läsnäolollaan Ylioppilaiden soihtukulkueessa joka vuosi itsenäisyyspäivänä.
  • Todistuksia hakeville publiikeissa ja muissa julkisissa todistuksenhakutilaisuuksissa. Jos valmistuminen ei ole enää uhka vaan todellisuus, muista painaa teekkarilakkisi päähän tehdäksesi voitonhetkestä vielä ikimuistoisemman. Tämä on aivan uunituore pysyväispäätös!
lakinkayttolupa-anomus
Parhaimmillaan lakinkäyttöluvan anominen ei ole pelkkä lomakkeen täyttö.

Mikäli haluaa käyttää lakkia muissa kuin yllämainituissa tapauksissa, luvan saaminen on vain yksinkertaisen lomakkeen takana. Yleisesti voidaan ehkä todeta, että lakinkäyttölupaa kannattaa anoa kaikkiin hetkiin, jotka itse kokee teekkarilakin arvoiseksi ja jotka saavat siitä lisäarvoa. Ellei ole aavistustakaan, mitä nämä tilaisuudet voisivat olla, voi ensikertalainen inspiroitua UKK:sta, eli Usein Kysytyistä Käyttökohteista. Näitä ovat erilaiset excursiot ja yritysvierailut, video- ja muut kuvaukset, rastikiertelyt, toimikunta- & killanvaihdot, kurssikokoukset ja muut kokoontumisajot, edustustapahtumat ja tietenkin häät!

Vastaavasti sitsit, jatkot, sauna-illat, sekä muut vapaammat illanvietot, joissa saatetaan olla hyvinkin epäedustavassa tilassa, eivät kuulu arvokkaisiin lakinkäyttötilaisuuksiin. Kesälläkin lakinkäytön ollessa vapaampaa teekkari tietää edustavansa koko tupsukansaa, eikä nurkkia kastellessa tai puskia lannoittaessa ole lakki päässä, ainakaan näkyvästi.

Lopuksi vielä muistutus, että teekkarilakkia saa ja pitää kantaa ylpeästi sekä kunnialla! Sitä kannettaessa voi muistella kuinka paljon tekemistä, tapahtumia, tunteja, iltoja, aamuja, korkeita kattoja, pehmeitä lattioita, ahtaita kaappeja, mahtavia kavereita ja ennen kaikkea iloa ja rakkautta liittyi sen hankkimiseen. Aika kellastuttaa teekkarilakin, mutta kultaa muistot.

Pota95_Mikko_Pesonen-19
Narri nurisee joskus myös virka-asussaan.

P.S. Jos tämä teksti ei vielä ollut riittävä vihje ja tätä lukee fuksi, niin kuule narrin neuvot: suorita puuttuvat fuksipisteesi! Jos on olemassa jotain parempaa kuin oma teekkarilakki, se on se hetki, kun sen saa ensimmäisen kerran painaa päähänsä. Ja juoda siitä shamppanjaa. Ja kieriä se päässä kukkapenkissä. Tai sitten vain kaksi ensimmäistä kohtaa.

(Visited 1 512 times, 1 visits today)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*