Itte tein ja säästin: vuosijuhlat


TEKSTI: Juho Pekkinen
KUVAT: Johan Kondratjeff ja Mikko Pesonen

Lauantaina 13.2. klo 19 lukkari kolauttaa gongiin ja aloittaa: “Hyyyvät ystävät…”. Potentiaalin tasaus 95 alkaa. Kaksisataa frakkiin tai iltapukuun pukeutunutta vierasta yhtyvät lauluun.

Ilmassa on riemua, odotusta ja jännitystä: Mikä on kyseisen ravintolan gt-indeksi? Kuinka monta lasillista kuulalaakeria ehdin juomaan? Täytyykö tänäänkin mennä yksin kotiin nukkumaan? Useimmille juhlan alku on lähtö vuorokauden mittaiseen seikkailuun, joka päättyy seuraavan päivän sillikselle. Pota95_Mikko_Pesonen-231Meille muutamille hetki on kuitenkin pitkän sinfonian mahtipontinen loppusoitto. Sinfonia, joka alkoi noin yhdeksän kuukautta sitten vaimeilla ensisävelillä

Mitä tähän matkaan on kuulunut ja ennen kaikkea mitä kaikkea tarvitaan onnistuneiden vuosijuhlien järjestämiseen? Tässä Top3 vinkit, joilla teet upeat vuosijuhlat joko itsellesi tai killallesi:

  1. Hanki kavereita

Tämä pätee niin yleisesti elämään kuin myös vuosijuhlien järjestämiseen. Vuosijuhla on tyypillisesti laaja projekti, jossa on valtavasti erilaisia yksityiskohtia, joiden muistamisessa on paljon työtä. Yksin puurtaessa yksittäinen asia voi unohtua helposti ennen kuin on liian myöhäistä. Lisäksi vuosijuhlat ovat logistisesti valtava operaatio erilaisia tapahtumapaikkoja ollessa vähintään viisi kappaletta. Viimeistään tässä vaiheessa kavereille löytyy tarkoitus, sillä yhden tai kahdenkaan Potatirehtöörin on mahdotonta olla yhtä aikaa jokaisella tapahtumapaikalla järjestelemässä asioita. Tarvitaan siis kavereita, jotka voivat ottaa vastuuta järkevistä kokonaisuuksista, kuten esimerkiksi silliksestä tai jatkoista. Muun muassa tästä syystä meidän killassa on ollut perinteenä että vuosijuhlista on vastuussa kaksi PoTa-tirehtööriä.

  1. Pidä silmät auki uusien ideoiden suhteen

Vaikka vuosijuhlilla on selkeä rakenne, ja juhlat sisältävät monia elementtejä, joiden poistaminen on joko hankalaa tai mahdotonta, niin siltikään juhlien ei tarvitse eikä kannata olla keskenään samannäköisiä. Päätä aluksi juhlille joku teema, joka on läsnä koristelussa (esimerkiksi tänä vuonna PoTan teemana oli kolmiot). Tämän jälkeen, kun teema on selvillä, pidä silmäsi ja mielesi avoinna. Inspiraatio uusiin ideoihin juhlien koristelusta, esiintyjistä tai vaikkapa juhlapaikasta voi syntyä missä vain. Tähän kuuluu olennaisesti tietoinen kritiikin puute uusia ideoita kohtaan. Älä tyrmää aluksi jokaista uutta ideaa vain sen takia, ettei “kukaan ole tehnyt näin aiemmin”, vaan mieti ensiksi ideaa pikku päässäsi ja yritä katsoa, kuinka se sopii kokonaisuuteen. Yleensä uudet ja erikoiset ideat ovat niitä, joista juhlat nimenomaan muistetaan.

Näkyvimpänä esimerkkinä voisi mainita vaikkapa pääjuhlapaikan. Kun vuosijuhlia kertyy vyölle kymmenittäin, erilaisia ravintoloita tulee väistämättä nähtyä lukuisia ja jossain vaiheessa herääkin ajatus, että jokainen paikka on jo nähty. Mikään ei kuitenkaan pakota pysymään vanhoissa ja perinteisissä tilausravintoloissa. Otaniemen killoista muun muassa Inkubio on harrastanut osittain resursseista johtuvien rajoitusten takia tavallisesta poikkeavia juhlapaikkoja ja tämän vuoden Apoptoosiin valittu Kvarkki on vähintäänkin mielenkiintoinen kokeilu uusista paikoista järjestää vuosijuhlat.

  1. Kiinnitä huomiota yksityiskohtiin

Monessa tapauksessa huomio yksityiskohtiin tekee eron Pota95_Mikko_Pesonen-61hyvän ja ikimuistoisen välillä. Erityisesti yksityiskohdilla juhlista saadaan muodostettua mielikuva selkeästä kokonaisuudesta eikä kokoelmasta yksittäisiä elementtejä. Lisäksi vuosijuhliin liittyy useasti toistuvia harmituksen aiheita, jotka eivät ole varsinaisesti kovin suuria tai muuten vahingoita juhlamieltä, mutta kuitenkin jäävät hiukan kaivelemaan hampaankoloon. Tällaisia asioita ovat muun muassa yleensä kohtalaisen pienet ruoka-annokset pääjuhlassa sekä tiukasta pukukoodista johtuva mustien villakangastakkien (ja myöhemmin lakerikenkien) etsimisbingo. Luonnollisesti vuosijuhlista jää ainakin näiltä osin positiivinen kuva, jos järjestäjät toiminnallaan ratkaisevat ongelmat esimerkiksi järjestämällä pusseittain euron juustopullia jatkobussiin tai pitämällä vartioitua narikkaa jatkoilla.

Vinkit on koottu allekirjoittaneen kokemuksista PoTa95-toimikunnan jäsenenä, mutta myös juhlavieraana olemisesta noin kaksissakymmenissä vuosijuhlissa. Yllä kerrotut kolme vinkkiä ovat todella korkealentoisia eivätkä tarjoa mitään tarkkoja ohjeita juhlien järjestämiseen. Tämä on osittain tarkoituksellista ja johtuu vain osittain allekirjoittaneen taipumuksesta heilutella käsiä. Vaikka vuosijuhlat ovat todella perinteisiä tapahtumia ja monet vuosijuhlien elementeistä mielletään pyhiksi, tämä ei tarkoita sitä etteikö juhlien järjestäjällä olisi varaa tehdä juhlista persoonallisia. PoTa-tirehtöörihaun kolkutellessa ovella muutaman kuukauden päästä nyt on hyvä hetki analysoida tuoreessa muistissa olevat kokemukset PoTa95:sta ja aloittaa suunnittelemaan omien unelmien mukaisia vuosijuhlia.

(Visited 778 times, 1 visits today)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*