Erna Virtanen, Hovimestari


TEKSTI: Erna Virtanen
KUVAT: Anni Parkkila

Hallitusesittelyt osa 6

ErnaEnsimmäisen kerran eksyin Otaniemeen, kun olin juuri oppinut kävelemään: nimittäin päiväkotiin Teekkarikylään. Eivät ehkä vanhempani silloin tienneet, että eksyisin tänne opiskelemaankin (tai ehkä arvasivatkin). Nyt monen vuoden jälkeen olen päässyt tutustumaan aika erilaiseen Otaonnelaan, vaikka välillä meno onkin ihan päiväkoti.

Kiltatoiminta on itselle ollut tärkeää opiskeluiden ohella – tai siis opiskelu kiltatoiminnan ohella. Emäntävuoden jälkeen en voinut jättää välistä mahdollisuutta hakea hovimestariksi. Ja runsaasta hakijamäärästä huolimatta osoittauduin parhaaksi valinnaksi hoitamaan tätä vaativaa virkaa. Meillä ei ole samanlaista IE-paria kuin muilla killoilla, vaan meillä on hovimestari.

Varhaisin hovimestari on ollut Saksassa taloudellinen virkamies luostarissa, joka avusti apottia. Keskiajan Euroopassa hovimestari (kirjaimellisesti tuomioistuinisäntä tai talonisäntä saksaksi) oli kotiopettaja, joka vastasi niin hänen opiskelijoistaan kuin heidän koulutuksestaan.
Tämä kuvaa hyvin myös hovimestarin virkaa killassa, kun hovimestari perehdyttää ja auttaa toimikuntaansa. Tosin en lupaa vastata toimikuntani (enkä kenenkään kiltalaisen) akateemisesta koulutuksesta.

Hovimestari oli myös yksi korkeimmista viroista Saksan keisarien ja kuninkaiden tuomioistuimissa. Hovimestari toimi myös muiden ruhtinaallisten ja pienempien dynastioiden tuomioistuimissa. Hänen virallinen asemansa oli aluksi vain palvella hovissa yksityisesti hallitsijaa. 1400-luvulla siitä tuli valtion virka ja Saksan ruhtinaallisissa tuomioistuimissa hovimestarista tuli lopulta salaneuvosta tai ministeriä vastaava virka. Vielä nytkin joillakin alueilla kutsutaan hyvän ylläpitäjää hovimestariksi, kun hän muutoin olisi nimeltään kotiopettaja.

Ei killan hovimestarin virassa siis ihan hirveästi ole samaa, kuin mitä Wikipedian artikkelissa kerrotaan Hofmeisterista.

(Visited 601 times, 1 visits today)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*