Sössön vinkit kähmykauteen/toimihenkilöhakuun: Löydä oma toteemitoimariroolisi


TEKSTI: Leevi Oikarinen
KUVAT: Visa Kurvi

Löydä oma toteemitoimariroolisi

Kilta ei toimisi ilman toimihenkilöitä, jotka yhdessä toimikuntiensa kanssa pitävät hallituksen johdolla pyörät pyörimässä ja hallintoasiat hallussa. Jotta jokainen voisi löytää itselleen sopivimman toimariroolin, esittelemme nyt yhden tyypillisen hahmon jokaisesta toimikunnasta.

 

HUUMORI DISCLAIMER (Sössön toimitus ei ota kantaa tietojen paikkaansa pitävyyteen. Tarkempaa ja luotettavampaa tietoa eri toimikunnista ja rooleista saat killan hallitukselta ja toimihenkilöiltä)

 

Petteri Puheenjohtaja

Yleisen harhaluulon mukaan Petteri ei tee mitään, vaikka todellisuudessa hän johtaa puhetta minkä kokouspullan syömiseltään ehtii. Petteri huolehtii, että killan päivittäiset juoksevat hallintoasiat hoidetaan ja kiltatoiminta on sujuvaa, mukavaa ja laillista, sekä hoitaa killan ja korkeakoulun välistä kommunikaatiota. Petterin lempipuuhaa on viedä toisinaan Koneinsinöörikillan puheenjohtaja raikkaalle uintiretkelle paikalliseen vesistöön.

 

Raimo Rahteeri

Raimo on killan hallinnon hiljainen Puuha-Pete, joka pitää pöytäkirjat, dokumentit ja taseet järjestyksessä. Raimon työ on tavalliselle kiltalaiselle täysin näkymätöntä ja käsittämätöntä hallintohimmelöintiä, mutta Petteri pitää häntä suuressa arvossa hänen tärkeän hallitusroolinsa vuoksi, eihän hallitus voittaisi Koneinsinöörikiltaa köydenvedossa ilman Raimon korvaamatonta apua.

 

 Iisakki Isäntä

Iisakki tietää, että parhaat bileet ja antimet löytyy aina keittiöstä. Hän ei pelkää sukeltaa olkapäitään myöten tukkeutuneeseen lattiakaivoon tai käyttää useita tunteja sipulien pilkkomiseen tehdäkseen muiden sitsi-illasta onnistuneen. Iisakki osaa ainoana kiltalaisena avata skumppapullon oikeaoppisesti ja esittelee mielellään tätä taitoaan. Vapaa-aikansa Iisakki viettää muiden isäntien kosteassa seurassa, minkä takia hän ei ole vieläkään päässyt läpi Piirianalyysi 2 -kurssista.

 

Elli Emäntä

Elli on Iisakin hyvä ystävä ja viihtyy killan tapahtumissa tiskin takana tai jossain muualla missä kuulee hyviä juoruja. Hän pitää vahvalla naisenergiaan perustuvalla auktoriteetillaan Iisakin kavereineen kurissa silloinkin, kun hovimestarin valvova silmä välttää, ja on muutenkin verraton veikko ja mainio talousasioiden moniosaaja. Ellillä on paha tapa kuluttaa liikaa vetta vahvempaa ja päätyä puhumaan norjaa mitä mielenkiintoisimmissa tilanteissa.

 

Luukas Lukkari

Luukas rakastaa omaa ääntään ja omia tarinoitaan enemmän kuin mitään, paitsi ehkä lemmikki-Tiikeliään. Hän on aina sanavalmis ja kuvittelee juttujensa olevan hauskoja myös muiden mielestä. Kysyttäessä hän sanoo aina laulavansa ”mieluummin kuin hyvin”, mutta tosiasiassa hän on mouhosetien lisäksi ainoa, joka oikeasti osaa laulaa jopa Juotoksen ’Perinteistä’-kategorian laulut. Luukas tuntee Niemen sitsikulttuurin ja muidenkin kiltojen sitsien vakionaamat kuin omat taskunsa. Hänellä on jatkuvan juopottelun seurauksena hovin jälkeen killan paras viinapää ja kipparien jälkeen suurin univelka. Luukkaan aika kuluu sitseillä, krapulassa, sitseillä ja kenttiksen uusintatenteissä.

  

Yrjänä Yrityssuhdetoimari

Kun muu kilta kituuttaa köyhyydessä tai tuhlaa minkä ehtii, Yrjänä tekee rahaa, siis nettotuottoa, hynää, fyffeä ja mammonaa. Hän sukeltelee kolikoissa kuin pyöriäinen, möyrii niissä kuin myyrä ja viskaa niitä ilmaan antaen niiden ropista sateena päälleen. Yrjänä hoitaa pyyteettömästi killan sponsoriasiat ja yrityssuhteet pelastaakseen killan talouden ja ruokkiakseen rahamiehen imagoaan. Lisäksi hän seikkailee mielellään järjestämillään ekskursioilla ja ylläpitää sivutyönään myös killan ulkosuhteita, vaikka häntä hävettääkin myöntää, ettei hän edes muista mitkä HY:n osakunnat ovat killan ystävyysjärjestöjä ja miksi. Yrjänä juo mielellään erästä maineikasta ruotsalaista koiruohoakvavitia, jonka maku tuo muille kiltalaisille mieleen lähinnä tiskiaineen.

 

Saku Sössö-Sammakko

Saku on ehtymätön tietopankki ja erehtymätön totuudentorvi. Saku tietää kaiken kaikesta ja kaikista kiltalaisista ja levittää mielellään näitä juoruja. Hän on mestari sivistämään kiltalaisia oivaltavilla kirjoituksillaan ja taitavalla sanataituruudellaan sekä ilahduttamaan heitä humoristisilla sutkautuksillaan. Itse Matteuksen väitetään prujanneen evankeliuminsa Sakun kirjoituksista. Saku testaa uskaliaasti kaikkien kaikki typerät ideat ja dokumentoi ne kiltalaisille, jotta muiden kiltalaisten ei tarvitsisi kokeilla niitä epäonnistuneesti muutaman rohkaisuryypyn jälkeen. Monet kiltalaiset pitävät Sakua aikaansaamattomana nahjuksena, koska edellisen Sössön ilmestymisestä on heidän mukaansa aina liian kauan aikaa, oli siitä sitten kuinka monta vuotta tahansa. Saku ei kuitenkaan anna tämän häiritä railakasta riemuaan, vaan kurnuttaa reippaasti joka perjantai häiriten kaikkia kiltalaisia kaikissa heidän toimissaan.

 

Oskari Opintotoimari

Oskari on porukan toivoton hikipinko ja se ainoa vastuullinen kunnon kansalainen. Hän huolehtii, että sähköalan opinnot ovat laadukkaita ja mielekkäitä, sekä että kiltalaiset pääsevät saunomaan koulun rahoilla milloin minkäkin tekosyyn varjolla. Oskarin lempipeli on Ruusun terälehdet, koska se on ainoa tapa saada sähköteekkarit murehtimaan nopista.

 

Hilma Hyvinvointitoimari

Hilma on näkymätön puurtaja, jonka kukaan ei edes tiedä olevan killan toimari, ellei hän sitä itse kerro, mitä hän ei vaatimattomuuttaan useinkaan tee. Hilma on aina valmis juomaan itsensä kaatokänniin Valhallalla vain voidakseen pahoin muiden kiltalaisten puolesta. Lisäksi hän edistää kiltalaisten hyvinvointia aliarvostettujen kulttuurimatkojen ja muiden unholaan jäävien seikkailujen avulla osoittaen todellista uhrautuvaisuutta yhteisön puolesta. Hilma pitää myös huolta kiltiksestä, vaikka useimmat kiltalaiset luulevat sen olevan heidän äitinsä, joka kiltiksellä siivoaa.

 

Sanni SiWan myyjä 

Sanni järjestää kirjaimellisesti kaikkea kivaa kaikille, mutta koska hänen järjestämänsä tapahtumat eivät yleensä sisällä kaatokännejä, kukaan ei osallistu niihin, ja Sanni jääkin valitettavasti Citymarketin kassatädin tavoin vaille kiitosta ja arvostusta. Moni haippinen tapahtuma, kuten Wappulautta, on Sannin käden jälkeä. Ehkä kiltalaiset joskus oppivat, että wapaa-aikaa voi viettää selvinpäinkin…

 

Felix Fuksikapteeni

Nuoremmat opiskelijat sulattavat Felixin sydämen ja saavat sukat pyörimään hänen jaloissaan, ja siksi hän viettääkin vapaaehtoisesti suuren osan ajastaan fuksien parissa. Felix pyrkii järjestämään fukseille unohtumattomia kokemuksia, ja siinä sivussa kasvattamaan heistä kunnon teekkareita. Felix on massiivisen työmääränsä takia niin paljon jäljessä omissa opinnoissaan, että joutuu usein prujaamaan omilta fukseiltaan. Felixin lempipuuhia on ISOjen paimentaminen ja kaulastaan roikkuvan härskin kokoisen F-kirjaimen intohimoinen hiplaaminen.

 

Ilpo ISO

Ilpo ei keksinyt mikä olisi hänelle sopiva toimarirooli, joten hän päätti elää fuksivuoden uudestaan ryhtymällä ISOksi. Tässä roolissa hänen tärkein tehtävänsä on opettaa fuksit ryyppäämään, löytämään kavereita ja olemaan sivistyneitä teekkareita. Ilpo on Felixin hyvä kaveri, mutta nämä riitelevät jatkuvasti siitä, kumman vika on, että fuksit ovat taas pilalla, vaikka kumpikaan ei edes tiedä ovatko fuksit pahemmin pilalla silloin, kun he lähtevät mukaan kiltatoimintaan ja alkoholisoituvat, vai silloin, kun he hikkeilevät dipan kasaan ennätysajassa ja masentuvat.

 

Teppo Teknologiatoimari

Teppo viettää harvoin aikaa kiltiksellä, vaan vetäytyy mieluummin kandilafkan kellariin omaan miesluolaansa rassaamaan milloin mitäkin risaa aparaattia. Teppo on vankkumaton tee se itse -räpeltelijä ja rasvatukkainen koodari. Hän ei kuitenkaan ole ikinä tehnyt mitään tyhmää, joten kellään ei ole hänestä mitään pahaa sanottavaa. Kaikki myös tietävät Tepon olevan kiltalaisista se ainoa, jolla on taitojensa puolesta realistinen mahdollisuus työllistyä oman alan töihin.

 

Anna Ännä

Vaikka Anna tarvitseekin kohta rollaattorin päästäkseen kiltikseltä Tuasin ravintolaan, hän ei ole vieläkään oivaltanut, että olisi viimein aika valmistua. Anna on jo ajat sitten unohtanut opinnot ja kekskittynyt nauttimaan ystäviensä seurasta ja opiskelijaelämän riemuista. Kelan täti käskee Annaa menemään töihin, koska hänen opintotukikuukautensa loppuivat noin osapuilleen tšaari Pietari ensimmäisen aikoihin. Koulu käskee Annaa anomaan lisäaikaa opintoihin, koska uskoo vielä epätoivoisesti Annan joskus valmistuvan. Kiltalaiset käskevät Annaa olemaan hiljaa, koska ovat kyllästyneet tämän jatkuvaan mouhoamiseen ja ”silloin kuin minä olin fuksi” -tarinoihin, vaikka tosiasiassa tietävät, että Anna kavereineen on kiltamuistin kantava voima ja perinteiden ylläpitäjä.

 

Tässä oli kaikkien killan toimikuntien edustajat ja hallitusroolit esiteltyinä. Mikäli samaistuit vahvasti johonkin rooliin, voit pistää kähmyn menemään ja pyrkiä tuohon rooliin ensi vuodeksi!

(Visited 154 times, 1 visits today)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*