Lähiluontoa etsimässä


TEKSTI: Jarno Mustonen
KUVAT: Jarno Mustonen

Kevät on jo pitkällä, kohta lumet ovat sulaneet ja moni varmasti pohtii itsensä sekä kenties fillarinkin kesäkuntoon laittamista. Jos Otaniemen kärjestä kiertävä kävelytie tuntuu loppuun kulutetulta, ei hätää, pienen matkan päästä löytyy mukavaa ja vaivatonta vaihtelua. Mikä olisikaan parempaa kevään fiilistelyä, kuin kurkistaa Otaniemen ympäristöön ja sen tarjoamiin luontomahdollisuuksiin?

Laajalahden lintutornissa riitti viikonloppuna vierailijoita, vaikka lintuja näkyi harvakseltaan sulapaikkojen puutteen vuoksi. (Kuva: Jarno Mustonen)

Riippuen kulkupelistä ja käytössä olevasta ajasta, Otaniemen ympärillä sijaitsee muutama oikein varteenotettava paikka, jossa voi käydä arkenakin virkistäytymässä ilman sen kummempaa valmistautumista. Tosin pidempiaikaisista reissuista ja retkistä haaveileville ei heti vieressä ole tarjolla hyviä puitteita.

Laajalahti

Ehkäpä lähin luontopolku Otaniemestä sijaitsee Laajalahdella. Tämä paikka on varmasti monille lenkkeilijöille tuttu ja sinne pääseekin Teekkarikylästä näppärästi jalan tai pyörällä. Laajalahden rannassa kulkevaa reittiä pitkin pääsee lintutornille, joka tarjoaa hyvät puitteet päiväkävelylle ja tietenkin lintujen bongaamiselle. Mikäli mieli tekee vielä jääpeiton aikana pulahtaa, muutaman sadan metrin päässä olevassa Laajalahden satamassa on myös tarjolla talviuintipaikka. Teekkarikylästä lintutornille on noin 4 kilometrin matka, joten paikka soveltuu loistavasti muutaman tunnin happihyppelylle.

Seurasaari

Seurasaaren metsänvartijan talo
Seurasaari tarjoaa katsauksen rakennuskulttuurin eri aikakausiin. Kuvassa Metsänvartijan talo, jossa toimii kahvila. (Kuva: Jarno Mustonen)

Seuraava erittäin hieno kohde Otaniemen lähellä on Seurasaari, jonne kävellen tai pyöräillen kertyy n. 5.5 km. Lehti- ja Kuusisaaren kevyenliikenteenväylät ovat mukavia kulkea myös pyörällä. Jos omaa pyörää ei löydy, niin Seurasaaren sillan juuressa on kätevästi kaupunkipyöräasema. Mikäli menojalka ei vipata siihen malliin, että haluaisi saapua lihasvoimin paikalle, bussi 52 Teekkarikylästä Gert Skytten puiston pysäkille on oiva vaihtoehto ja lenkkeilytarmonsa voi keskittää pelkästään Seurasaaren tutkimiseen. Jos menneen ajan rakennushistoria kiinnostaa, kannattaa harkita Seurasaaren ulkomuseossa vierailua myöhemmin kesän korvalla. Museo aukeaa tänä keväänä 15.5. ja opiskelijalippu kustantaa 8 €. Vaikka rakennushistoria ei kiinnostaisi, on saaren ympäri kiertävä lenkki kävelyn arvoinen. Reitin varrella voi asettua hetkeksi edesmenneen presidentti Kekkosen saappaisiin, sillä hän tapasi kävellä reitin joka aamu. Voit ottaa mukaan myös grillieväät ja fiilistellä saaren tunnelmaa grillipaikalla, joka löytyy lenkin varrelta saaren itäpuolelta. Jos omia grillieväitä ei sattunut matkaan, niin grillipaikan vieressä on Seurasaarisäätiön kioski, joka mainostaa olevansa ympäri vuoden auki.

Keskuspuisto

Monien espoolaisten ylistämä keskuspuisto kannattaa ehdottomasti panna merkille, vaikka Otaniemessä majailevalle matkaa kertyykin hieman. Tähän aikaan vuodesta hiihtoladut ovat pääosin vallanneet puiston. Hiihtäjälle puisto tarjoaa kattavan sekä hyvin hoidetun latuverkoston.  Onneksi kävelijöitäkin on ajateltu ja puistosta löytyy kävelyreittejä talvisaikaankin, tosin ei niin mittavissa määrin kuin kesällä. Myös maastopyöräilijät ovat ympärivuotinen näky Keskuspuistossa. Maasto on pyöräilyharrastukseen sopiva ja vaihtelua löytyy. Suunnistuksesta kiinnostuneille puistosta löytyy myös kiintorasteja. Rastikartat ovat ladattavissa Espoon kaupungin sivuilta, joilta löytyvät myös maastopyöräilyreitit. Vaikka puisto tarjoaa verrattain monipuolisesti virkistäytymismahdollisuuksia, sieltä ei ole ylläpidettyjä nuotiopaikkoja. Otaniemestä matkaa puiston laidalle on n. 8 km. Matka taittuu mukavasti pyöräteitä pitkin esimerkiksi Mankkaan ja Olarin kautta. Joukkueliikenteellä matkustava joutuu tekemään yhden vaihdon: ensin metrolla Tapiolaan ja sieltä bussiin 125 tai 125K, jolla pääsee Olarin koulun lähelle tai vaihtoehtoisesti Puolarmaarin viereen.

Espoon saaristo

Tammikuun alun pilkkireissulla Vasikkasaaressa ei ollut tungosta. Auringonlaskua sai seurata rauhassa pannukahvia hörppien raikkaassa pakkassäässä. (Kuva: Jarno Mustonen)

Vaikka Otarannasta lähtevä venereitti ei suoraan sopisikaan enää lähiluontokohteen kriteereihin, kannattaa se silti ehdottomasti painaa mieleen tulevaa kesää varten. Venereitti tarjoaa parhaat palat Espoon kauniista saaristosta tai toiseen suuntaan mentäessä pääse virkistävälle retkelle Helsingin keskustaan. Venereitin varrella on mm. Iso Vasikkasaari, jolta löytyy grillaamisesta pitäville kolme hyvin hoidettua grillipaikkaa. Saaresta löytyy kesäisin monipuolisesti palveluita mm. luontopolkuja, vessat sekä urheilukenttä. Isolla Vasikkasaarella ei kuitenkaan saa telttailla, mutta venereittiä jatkamalla pääsee Stora Herrön saarelle, jossa telttailu on sallittu. Myös Stora Herrössä on tulentekopaikkoja sekä wc. Varoitukseksi täydellistä luonnonrauhaa hakeville: venereitti on kesäisin erittäin suosittu, joten pieniltä saarilta saattaa ruuhka-aikaan olla hankala löytää hiljaista nurkkaa. Visitespoo.fi hinnaston mukaan meno-paluu kustantaa aikuiselle 12€.

 

 

Viime viikonloppuna Seurasaaren grillipaikka oli suosittu pysähdyspaikka monille perheille. (Kuva: Jarno Mustonen)

Edellä oli muutama poiminta Otaniemen lähialueen luontotarjonnasta. Vaikka kovin syvälle metsään ei ymmärrettävästi pääkaupunkiseudulla pääse, ovat paikat ehdottomasti käymisen arvoisia ja tarjoavat omanlaisiaan luontoelämyksiä. Samalla paikkoja tutkiskellessa voi löytää oman suosikkinsa tai parhaimmillaan oman salaisen paikkansa poissa massojen kulkureiteiltä. Allekirjoittanut aikoo ainakin ottaa kesällä selvää venereitin kaikista mahdollisuuksista, sillä ihan jokaisella saarella ei ole vielä tullut vierailtua.


Lisätietoja paikoista:

(Visited 78 times, 1 visits today)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*