50 vuotta sössötystä! (1986) "Vaasaan! Vaasaan!"


TEKSTI: Vuoden teekkarijäynääjä JH

6/1986 lehden kansi
Päätoimittaja Harri Muurimäki

Sössö täyttää tänä vuonna 50! Ikää on siis yli puolet koko killan iästä, eli pitkästä kiltaperinteestä on kyse. Sössö juhlistaa juhlavuottaan julkaisemalla vanhoista Sössöistä artikkeleita, siirtyen vuosi vuodelta kohti Sössön alkua.

Jäynääminen on vahva osa teekkarikulttuuria ja historian aikana ovatkin teekkarit onnistuneet tekemään jäyniä jotka on huomioitu ihan valtiotasolla, joskus jopa vieraan valtion… 1986 järjestettiin Suomen ensimmäinen valtakunnallinen jäynäkisa, jonka Otaniemen edustajat raportoivat Sössöön tapahtumien kulusta.

”Vaasaan! Vaasaan!

Elätkö toimeentulon rajoilla? Kaipaatko kipeästi rahallista tukea? Haluatko takaajat jo pitkään suunnittelemallesi 1 000 000 markan vekselillesi?

Lähde Vaasaan! Vaasa on täynnä ihmisiä, jotka uskovat aivan mitä tahansa.

Syyskuun 23. ja 24. päivänä järjestettiin Vaasa kaupungin maa-, ilma- ja vesialueilla ensimmäinen valtakunnallinen jäynäkisa. Jokaisesta Teekkariylioppilaskunnasta tai Teekkariyhdistyksestä oli kutsuttu joukkue. TKY:n lyömättömään edustusjoukkueeseen kuuluivat: Maarit Rytty, Matti Lindfors, Rauno Luoma, Mikko Seppäläinen ja JH.

Ennen kuin lähdimme valloittamaan Vaasaa, kunniaylituomari, teekkari h.c.,  Ossi Törrönen tarkasti kaikki joukkueet hotelli Wasassa. Meillä piti olla mukana mm. miehen mitta, Vaasan kohoamisen vastapaino ja Magdeburgin puolipallot.

Päivän mittaan kävimme tutkimassa paikallisessa Hankenissa, miten veden virtausnopeus muuttuu lavuaarissa, kun vessat vedetään sekä maan ja meriveden kohoamista. Esiinnyimme sveitsiläisinä ja kyselimme paikkakuntalaisilta Vaasan teknillisen korkeakoulun sijaintia, apunamme Carta Marina ja kutsukirje virtausmekaniikan professorilta. Tutkimme myöskin horisontaalista ureainvaasiota paikallisissa ravitsemusliikkeissä.

Ainoana paikollisen jäynänä oli pystyttää Hovioikeuden puistikkoon patsas Vaasan teknillisen tiedekunnan perustajalle. Meidän patsaamme rakentui äpyhaalareista, jotka oli täytetty lukemattomilla heliumpalloilla, hamppuköydestä (lue:hirttoköysi) sekä vanhasta kaivonkatoksesta. Muut joukkueet pystyttivät enemmän tai vähemmän kineettisiä teoksia rautalangasta, metalliromusta ja tyhjistä kaljapulloista.

Yöllä kirjoitimme jäynädokumenttiamme torin laidalla pikkubussissamme, jonka varusteisiin kuului mm. salakapakka ja peräkärryssä olevat ulkoilmaravintolan ja telttasaunan tarveaineet. Aamuyöstä pystytimme telttasaunan ja Vaasan teknillisen leikkikoulun torille ja aloimme henkisesti valmistautua mielenosoitustamme varten.

Aamulla kuudelta aloitimme mielenosoituksemme, jossa toimme julki huolemme maankohoamisesta. Tämä voitaisiin mielestämmä estää tuomalla raskaita rakennustarvikkeita Itä-Suomesta, joista voitasiin rakentaa esim. Vaasan teknillinen leikkikoulu. Lisäksi miljoonana vuoden kuluttua Vaasa on 10km:n korkeudesa ja lämpötila on -50°C, silloin on hyvä olla olemassa sauna, että pysyy lämpimänä. Esittelimme myöskin kehittämäämme hikiaspektoria, jolla ovidaan selvittää, mitä koehenkilö on syönyt ja juonut viimeisen puolen vuoden aikana.

Jäynämme loppui klo 9.00, kuten säännöissä oli määrätty ja kävimme esittämässä dokumenttimme korkeasit kunnioitulle tuomaristolle. Tämän jälkeen maistelimme muitten joukkueitten kisajuomia, otimme valokuvia ja jatkoimme edelleen pahennuksen herättämistä.

Tuomaristo saapui torille hieman kahdentoista jälkeen ja ensin selosti hieman tehtyjä jäyniä. Turkulaiset olivat liimanneet 633 kpl tarroja ’Björkstrand-Nej Tack!’, tamperelaiset sijoittivat ulosmenoteiden varsille kilpiä ’Teknillinen korkeakoulu’ ja saivat siksi tustustua paikalliseen poliisilaitokseen. Lappeenrantalaiset suunnittelivat Vaasan TKK:n lipun ja vetivät sen salkoon, oululaiset olivat parannelleet liikennemerkkejä spraymaalilla.

Jäynäkisa oli tuomariston mukaan erittäin korkeatasoinen ja toivoi nyt jo perinteiseksi muodostuneen kisan säilyttävän tasonsa vastaisuudessakin.

Kilpailun ylivoimaisiksi voittajiksi selvisivät Otaniemen teekkarit (ketkäs muutkaan). Saimme haltuumme arvokkaan kiertopalkinnon, vanhan radion kaiutintorven, johon täytyy lisätä jokin vempain ensi kerraksi. Lisäkis jokainne meistä on oikeutettu käyttämään Vuoden teekkarijäynääjän arvonimeä.”

(Visited 245 times, 1 visits today)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*