Tutustukaa TEKin valtuustoon


TEKSTI: Leila Kettunen
KUVAT: Leila Kettunen ja Jussi Nousiainen

Minulle yksi parhaista asioista ylioppilaskunnan hallituksessa on se miten sitä kautta olen päässyt näkemään, kokemaan ja osallistumaan moniin erilaisiin tapahtumiin, ja joiden osan kohdalla en tiennyt niiden olemassaolosta ennen tätä vuotta. Tähän mennessä olen esimerkiksi päässyt vierailemaan kahteen eri ministeriöön, eduskuntaan, olemme tutustuneet Aalto-yliopiston johtoon ja hallitukseen sekä muihin Suomen ylioppilaskunta-aktiiveihin. Tässä jutussa kerron tarkemmin yhdestä näistä, Tekniikan akateemisten eli TEKin valtuuston toiminnasta.

TEKin valtuusto on TEK:n ylin päättävä elin, vähän kuten edustajisto AYY:llä. TEKin valtuustossa on 76 jäsentä, joista kuusi on täysivaltaisia opiskelijaedustajia. Valtuusto valitaan kansallisella äänestyksellä joka toinen vuosi. Kuka tahansa TEKin varsinainen jäsen voi asettua ehdolle ja äänestää. Suomi on jaettu maantieteellisiin vaalialueisiin. TEKin opiskelijajäsen ei voi asettua ehdolle tai äänestää, koska meille on erikseen varatut mandaattipaikat valtuustossa.

Opiskelijaedustajat varajäsenineen

Opiskelijaedustajat ovat kaikista Suomen teekkaripaikkakunnilta, eli Oulusta, Turusta, Lappeenrannasta, Tampereelta ja Otaniemestä. Näiden lisäksi yksi opiskelijaedustajapaikka on varattu matemaattis-luonnontieteellisille opiskelijoille. Meidän opiskelijaedustajien toimikausi on kalenterivuosi, lopuilla kaksi. Vuonna 2019 Otaniemen teekkareita edustaa varsinaisena Noora Vänttinen (toimii myös opiskelijoiden ryhmän puheenjohtajana!) ja varalla minä. Opiskelijaedustusta nähdään myös TEKin hallituksessa, jossa istuu aina vuosittain vaihtuva täysvaltainen opiskelijaedustaja henkilökohtaisen varajäsenensä kanssa.

Kuten edustajistossa, TEKin valtuustossa edustajat ovat jakautuneet ryhmiin. Ryhmiä on tällä kaudella yhteensä 8, ja ne ovat jakautuneet niin aatteellisiin kuin puoluepoliittisiin ryhmiin. Mukana on myös Nuorten ryhmä, joiden kanssa me opiskelijat teemme paljon yhteistyötä. Huhtikuun alussa kävimme Vaasassa vuoden ensimmäisessä valtuuston kokouksessa. Perinteisesti vuoden ensimmäinen kokous järjestetään aina jossain maakunnassa, ja syksyllä järjestettävä kokous pk-seudulla.

Saavuimme Vaasaan yhtenä aiempana päivänä kaksipäiväisestä kokouksesta. Ensimmäisen illan agendana oli tavata yhdessä muiden opiskelijajäsenten kanssa. Kävimme läpi kokouksen esityslistaa ja mitä ja miten aiomme reagoida sen asioihin. Puheenaiheena oli mm. kokonaan sähköinen äänestys, jota yritimme ajaa valtuustovaaleihin läpi Nuorten ryhmän kanssa. Lopullisessa äänestyksessä hävisimme, ja vaalit toteutetaan jatkossakin ensisijaisesti paperilla ja postitse, ja halutessaan sähköisesti. Diplomi-insinööreistä koostuvan poppoon voisi ajatella olevan tällaisille muutoksille avomielisempi.

Vuonna 2019 valtuustoa puhuttaa ja työllistää TEKin uusi strategia. Edellinen strategiakausi on päättymäisillään, ja nyt pitäisi miettiä seuraavien vuosien suuntaa. Oli puhetta esimerkiksi reagoimisesta työelämän muutoksiin, digitalisaatioon ja uusien jäsenten hankkimiseen AY-liikkeiden suosion laskiessa. Varsinainen kokous meni hyvin tuttuun kaavaan. Kokous oli siis kaksipäiväinen, ja itse kokoustamisen oheen kerkesimme workshoppaamaan strategiasta, pitämään ja kuuntelemaan tiukkoja (ja myös vähän leveämpiä) puheenvuoroja, syömään ja juomaan hyvin ja paljon. Tämän lisäksi saimme kuulla Vaasan yliopiston soveltuvan filosofian professorin Tommi Lehtosen alustuksen arvojen määrittelystä osana strategian uudistamista sekä organisaatioiden arvokentän tulevaisuudesta, ”Mille arvoille TEKin tulevaisuus pitää rakentaa?”. Presis oli todella mielenkiintoinen ja yleishyödyllinen!

Tämänkin tapahtuman parasta antia oli päästä laajentamaan omaa maailmankuvaansa ja oppimaan uutta niin TEKistä kuin kanssaihmisistä. Lisäksi tällaiset ympäri Suomea opiskelijoita kokoavat tapahtumat ovat oiva paikka tutustua muihin Suomen teekkareihin.  Oli hauska päästä vertailemaan eri paikkakuntien teekkarikulttuureja, joista löytyy eroja aina teekkarihymnistä Wapun viettoon.

Ps.
Vaikka TEK on usein tukemassa ties minkälaisia opiskelijoiden projekteja ja ryntäyksiä, tämä juttu kirjoitettiin täysin vapaaehtoisesti ja ilman sponsorointitukea (kolmipäiväisen Vaasa-reissun lisäksi)

(Visited 261 times, 1 visits today)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*