50 vuotta sössötystä! (2012)


TEKSTI: Oskari Lahti
KUVAT: Jutta Kalli

1/2012 lehden kansi
Päätoimittajana Jutta Kalli

Sössö täyttää tänä vuonna 50! Ikää on siis yli puolet koko killan iästä, eli pitkästä kiltaperinteestä on kyse. Sössö juhlistaa juhlavuottaan julkaisemalla vanhoista Sössöistä yhden artikkelin per viikko, siirtyen vuosi vuodelta kohti Sössön alkua.

Kilta on vuosien varrella muuttunut eri tavoilla ja se on jatkuvassa muutosliikkessä. Kuitenkin jotkin asiat eivät muutu vuosienkaan saatossa, tästä hyvänä esimerkkinä vuoden 2012 artikkeli kahvikuppien siivoamisesta. Vaikka uudella kiltahuoneella on astianpesukone niin tuntuu siltä,  että likaiset kahvikupit riivaavaat kiltaa vieläkin. Tuleekohan tähän muutos joskus tulevaisuudessa?

”Uutta ja ihmeellistä

Teoria astioiden puhtaanapidosta

Sikäli, mikäli joku on ehkä sattunut panemaan merkille kiltahuoneen säännöllisesti käsiin räjähtävän likaisten kahvimukien määrän tai vaihtoehtoisesti usein ilmenneen puhtaiden mukien puutteen, on tämä kirjoitus syytä lukea. Tässä tekstissä ei tarjota syitä, jotka olisivat ehkä johtaneet tähän kaoottisen sekasortoon, vaan tutkitaan erästä hyväksi katsottua ratkaisumallia tämän vaikean tilanteen hoitoon: jokainen pesee käyttämänsä mukit (kyllä, luit aivan oikein). Näillä ohjeilla se on lopultakin helppoa ja hauskaa!

Vaihe 1 – Rajoittava tekijä

Jotta suorittaminen voi alkaa, tarvitaan ensin jostain likainen kahvimuki. Kaikkein mielekkäin tapa tähän on juoda itse mukillinen kahvia, mutta mikäli kahvi ei juuri nyt himota, niin voit toki juoda jotain muutakin – esimerkiksi teetä tai kaakaota – tai käyttää kiltahuoneelta todennäköisesti löytyvää materiaalia.

Vaihe 2 – Vaaditut ainesosat pt. 1

Kaikkien alkuehtojen täytyttyä on aika aloittaa lisäämällä pesuainetta. Pesuaineen lisääminen auttaa pesutehon maksimoinnissa. Sopiva määrä pesuainetta on noin yhdestä kolmeen suihkausta kiltahuoneen pesuainesuihkupullosta tai noin vajaa tippa laimentamatonta pesuainetta. Vaikka alkoholia luonnehditaankin hyväksi desinfiointiaineeksi, ei sen käyttö mukien pesussa ole perusteltua.

Vaihe 3 – Vaaditut ainesosat pt. 2

Pesuaineen lisääminen harvoin yksinään riittää parhaan tuloksen saavuttamiseen. Tästä syystä mukiin lisätään vettä (H2O). Mukia ei kannata täyttää yli puolen välin, koska tämä hankaloittaa prosessia huomattavasti. Sopiva määrä vettä on siis noin yhden kolmasosamukillisen ja puolikkaan mukillisen välillä. Tislattu vesi ei ole vaatimus hyvään lopputulokseen.

Vaihe 4 – Suorittaminen pt. 1

Pesua suorittaessa mukin sisäpintaan aiheutetaan hankausta esimerkiksi tiskiharjalla. Yleisesti käytetyssä tekniikassa harja työnnetään aluksi mukin pohjaan asti ja pesu aloitetaan mukin pohjasta ja alareunoista, joista sitten tasaisesti hangaten käydään mukin sisäpuolta aina ylös asti. Sopiva kallistus (n. 20-45 astetta) mukissa tekee suorituksesta ergonomisemman ja käsille miellyttävämmän. Erityisesti mukin pohjan ja reunan välisen liitoskohdan ympäristöä kannattaa tarkkailla, sillä tälle alueelle jää helposti likaa.

Vaihe 5 – Suorittaminen pt. 2

Tämä vaihe on hygienian kannalta erityisen tärkeä, mutta usein ylenkatsottu tai huolimattomuuttaan unohdettu: ulkopinnan, erityisesti juontikohdan, pesu. Usein juomaa läikytellessä mukin ulkopinnalle jää hieman nestettä, joka sitten kuivuu mukin pintaan. Puhtauden kannalta huomattavaa etua saavutetaan pesemällä nämä kuivuneet juovat pois. Juontikohdasta taas on hyvä pestä oma sylki pois vaikka ulkopinta muuten olisikin puhdas. Tämän vaiheen voi suorittaa esimerkiksi edellisessä vaiheessa käytetyllä harjalla.

Vaihe 6 – Jälkipyykki

Vaikka muki nyt vaikkuttaisikin puhtaalta, tulee siitä huuhdella vielä pesuaine pois (ks. kuva 6). Tämä ehkäisee myrkytysriskiä sekä seuraavan mukista nautittavan juoman ikäviä makumuutoksia. Huuhtelu on hyvä suorittaa sisäja ulkopuolelta. Vaikka vaihe on helposti lyhin kaikista, on se silti syytä suorittaa huolellisesti.

Vaihe 7 – Loppufiilistely

Hienoa! Olet näin saanut pestyä likaantuneen mukisi ja kantanut kortesi killan päivittäisaskareiden kekoon. Voit siis olla tyytyväinen itseesi (ks. kuva 7). Muista kuitenkin kaiken fiilistelyn keskellä laittaa muki kuivauskaappiin kuivumaan merkiksi puhtaudesta.

 

Tämä ohje on tietyin muutoksin sovellettavassa muidenkin astioiden pesuun. Kirjoittaja tai Sössön toimitus ei ota vastuuta virheellisesti suoritetun pesun mahdollisesti aiheuttamista katastrofeista tai muista haittavaikutuksista. Sisätoimikunta ei tilannut tätä kirjoitusta.”

(Visited 166 times, 1 visits today)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*