Kuulumisia Y-liikkeestä


TEKSTI: Leila Kettunen ja Taneli Myllykangas
KUVAT: Leila Kettunen

Mikä ihmeen Y-liike? Mikä SYL? Tekeekö AYY:n hallitus mitään? Lue lisää, niin saatat löytää vastauksia.

Tämän artikkelin takana ovat siis allekirjoittaneet Taneli ja Leila, Sössön toimittajat, sekä AYY:n hallituksen jäsenet vuodelle 2019. Näin hallitushommien suhteen tammikuu kului hyvin vahvasti perehdytysten parissa, joita riittikin lähes joka päivä aamusta iltaan. (Toimituksen huomio: AYY:n hallitustyö on erittäin täysipäiväistä, joten eipä näillä jäbillä ole juuri muuhun aikaa.) Helmikuu on taas hyvin vahvasti sidosryhmätapaamisten värittämää. Tämän tiimoilta hallituksen viime viikko menikin osaksi Kuopiossa, jossa saimme ensikosketuksemme Y-liikkeeseen vuoden avausseminaarin kautta.

Mutta mikä ihme on tämä SYL, alias Y-liike? Vastaus suoraan Wikipediaa lainaten: “Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ry on suomalainen opiskelijoiden etu-, palvelu- ja kansalaisjärjestö, jonka jäsenyhteisöihin, ylioppilaskuntiin ja yhteen oppilaskuntaan, kuuluu yhteensä noin 135 000 yliopistojen perustutkinto- ja jatko-opiskelijaa. SYL:n keskeisimmät tavoitteet ovat opiskelijoiden sosiaalisen aseman ja opiskelumahdollisuuksien parantaminen. SYL keskittyy toiminnassaan valtakunnalliseen lainsäädäntövaikuttamiseen.”

SYL on siis erittäin tärkeällä (eli juurikin meidän opiskelijoiden) asialla! Seminaarin puitteissa kokoonnuimme noin 150 muun ylioppilaskunta-aktiivin kanssa kuuntelemaan, keskustelemaan ja workshoppaamaan Suomen kaikkien yliopisto-opiskelijoiden asioihin liittyviä kysymyksiä ja teemoja. Seminaarin ykkösaiheena oli supervaalikevät, joka meillä on tänä keväänä edessä eduskunta- ja europarlamenttivaalien muodossa. Näistä varsinkin ensimmäiseen SYL on vahvasti mukana vaikuttamassa ja koordinoimassa koko ylioppilaskuntakenttää, tuoden opiskelijoiden näkökulmia päättäjien silmien ja korvien äärelle.

Ensimmäisen päivän aluksi ohjelmassa oli kepeä esitelmä vakavasta aiheesta. Moni vapaaehtoisvastuita puuhaileva opiskelija, niin järjestöjen hallituslaiset kuin kiltojen toimihenkilötkin, ovat erittäin suuressa riskissä vajota uupumukseen, usein tehden hommia oman hyvinvointinsa kustannuksella. Siispä kannustamme jokaista artikkelin lukenutta kysymään kaveriltaan rauhassa ja ajatuksella kysymyksen “mitä kuuluu”, ja todella myös kuuntelemaan vastauksen. Varailkaa myös kalentereihinne henkilökohtaista palautumista, on se sitten kirjojen lukemista, urheilua, sohvalla röhnöttämistä Netflixin-maratonin merkeissä, tai mitä tahansa muuta. Muistetaan siis pitää itsestämme ja toisistamme huolta. <3

Päivään sisältyi myös paljon sektorikohtaisia tapaamisia, joissa keskusteltiin erinäisistä yhteisistä teemoista, kuten koulutuspolitiikasta, kansainvälisyydestä tai opiskelijoiden sosiaalipolitiikasta. Hyvin vahvasti tuli ilmi, että esimerkiksi valtion yliopistojen rahoitusmallin vaikutusten, kansainvälisten opiskelijoiden integroinnin, sekä opiskelijoiden toimeentulon ja hyvinvoinnin kanssa painivat aivan kaikki ylioppilaskunnat pääkaupunkiseudulta Rovaniemelle ja Vaasasta Joensuuhun. Asiapainotteisen päivän jälkeen ilta kului onneksi vapaamuotoisemman hengailun merkeissä toisiimme tutustuen ja ajatuksia vaihdellen. Tuli sekin todennettua, että karaoke toimii myös kehä kolmosen ulkopuolella.

Toinen seminaaripäivä valkeni hotelliaamiaisen merkeissä, missä tarjolla oli kaiken perinteisen lisäksi vielä astetta perinteisempää paikallista pöperöä kalakukon muodossa, jonka saloihin (paljasjalkainen pohjoissavolaisemme) Leila tutustutti muuta hallitusta. Varsinaisena asiasisältönä toiselle päivälle oli poliittisten opiskelijajärjestöjen puheenjohtajien paneeli, jonka kysymyksissä ja vastauksissa vilisivät kevään vaalien polttavimmat aiheet kuten ilmastonmuutos, opiskelijoiden toimeentulo, hyvinvointi ja mielenterveys, sekä korkeakoulujen rahoitusmalli. Näistä voit selvittää lisää hakemalla Twitteristä avainsanaa #sylsemma.

Mutta mitä tästä kaikesta jäi hallitukselle käteen? Vastauksena tähän voi sanoa että kaikenlaista. Paljon opittiin uutta, mutta ennen kaikkea tapahtuma oli erinomainen tilaisuus tutustua muiden ylioppilaskuntien hallituslaisiin ja työntekijöihin. Uudet tuttavat toimivat sparrailu- ja vertaistukiverkostona läpi vuoden, ja mahdollisesti sen jälkeenkin. On hienoa nähdä suomalaisen ylioppilasliikkeen elävän ja voivan hyvin, sekä pyrkivän vaikuttamaan valtakuntamme tulevaisuuden linjauksiin. Sanonta kuuluukin, että mitä Y-liike edellä, sitä muu Suomi perässä. Hallituslaisina on hurjan hieno fiilis olla osa tätä porukkaa ja työtä kohti parempaa yhteiskuntaa.

Etujanne valvovin terkuin,
Leila ja Taneli

P.S. Jos artikkelin aihe ja mahdollinen vakavuus hirvittää, niin lupaamme että seuraava pläjäys tulee olemaan kevyempää sorttia.

P.P.S. Muistakaa äänestää 😀 t. Leila

(Visited 363 times, 1 visits today)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*