50 vuotta Sössötystä! (2017)


TEKSTI: Miika Koskela
KUVAT: Elias Hirvonen

1/2017 lehden kansi Päätoimittajana Sofia Suutarinen

Sössö täyttää tänä vuonna 50! Ikää on siis yli puolet koko killan iästä, eli pitkästä kiltaperinteestä on kyse. Sössö juhlistaa juhlavuottaan julkaisemalla vanhoista Sössöistä yhden artikkelin per viikko, siirtyen vuosi vuodelta kohti Sössön alkua.

Vaikka lehden materiaali on nykyisessä muodossaan vahvasti toimittajien itse keksimää ja tekemää, niin ajankoihtaisia, killan tapahtumista kertovia löytyy lehtien välistä myös. 2017 vuoden alussa kiltamme pääsi mukaan Suomi 100 vuodeen kunniaksi järkestettävään maailman suurimman jääkarusellin tekoon.

”Kiltamme sai maaliskuussa harvinaisen tilaisuuden päästä mukaan testaamaan 100m halkaisijan jääkarusellia, mikä oli osa Suomi 100v -juhlavuotta. Kyseinen tilaisuus tuli killallekkin hieman yllätyksenä, mutta matkaan saatiin lähtemään melkein 100 sähköläistä. Ilmoittautumista saattoi hieman vauhdittaa tapahtuman ainutlaatuisuus, se, että tapahtuma oli ilmainen ja tieto siitä, että Kyrö Distillery olisi paikan päällä pitämässä open baria…

Matka kohti Lohjan seutua alkoi 12.3. Mukavan aurinkoisessa kelissä. Aurinkoa oli jopa sen verran, että busseissa alkoi olemaan sen verran lämmin tunnelma, että takit lähtivät yltä ja hupparitkin alkoivat osalla poistumaan päältä. Tässä vaiheessa kuitenkin vaatteiden väheneminen jäi tähän, toistaiseksi….

Matkaa helpotti Kyrön tarjoamat lonkerot, joita matkustajat alkoivat heti tyhjentämään. Yllättäen ei yhtäkään jäänyt yli, vaikka niitä oli mitoitettu hieman ylimääräisiäkin…

Tapahtumassa nähtiin hyvää yhteistyötä.

Kun pääsimme “perille”, selvisi, että jotain tässä joutuu sittenkin tekemään, eli kävelemään loppumatkan itse, kun bussit eivät pidemmälle kulkeneet. Matkaa ei onneksi ollut paljon ja kävelytahtia joudutti ajatus Open Barista.

Hetken saimme kävellä järven jäällä kunnes pää- simme paraatipaikalle. Ihmisiä oli työntouhussa ja hommat näyttivät olevan selvästi kesken. Meitä tuli ottamaan vastaan koko projektin pääjehu Janne Käpylehto. Vanhana teekkarina hän naureskeli meille, että me pääsemme nyt työhommiin auttamaan projektissa. Karusellin railoa piti sahata, irrotettuja jääpaloja piti siirtää ja saunaa ja jääsaunaa piti pystyttää.

Alku meni loistavasti, kun kaikki alkoivat kantamaan jääpaloja kekoon ja homma edistyi vauhdilla. Hommiin tuli kuitenkin este vastaan. Moottorisahoja ollessa vain kaksi, tapahtui sahaaminen hyvin hitaalla vauhdilla, joten jääpaloja ei enää jonkin ajan kuluttua ollut siirrettäväksi. Hätä ei kuitenkaan ollut suuri, sillä ihmiset löysivät tekemistä: Kyrön baaritiski oli aukeamassa.

Kaikkien enemmän humorististen artikkeleiden keskeltä löytyy aina jotain vakavempaa tai ajankohtaista

Ei ollut suuri ihme, että teekkariporukkaa kiinnosti Gin & Tonic -drinkit, jotka oli tehty maailman parhaasta Ginistä. Vaikka en itse ole kyseisen drinkin ystävä, tai edes kummankaan ainesosan, niin kiinnostus oli liian suuri. Pienen maistelun jälkeen oli pakko myöntää, ei se hullumpaa ollut ja kyllä sitä mielellään otti vielä toisenkin. Hyvää oli, eikä tämä ollut edes maksettu mainos.

Ruokapuolen hoiti nuotio ja tikunvarsissa olevat makkarat. Muutamat meistä yrittivät tilata pizzaa suoraan järven keskelle, autolla kun sinne oli turvallista tulla, mutta ei onnistunut. Tarkkojen ohjeiden jälkeen saimme ilmoituksen, että eivät suostu kuljettamaan, mikäköhän oli syynä, tiedä häntä.

Saunomisen, avantouimisen ja livebändin jälkeen alkoi huoli nousta kellonajasta. Muutaman tunnin olimme jo olleet paikalla. Huoli oli aiheellinen, sillä meille ilmoitettiin, että jääkaruselli ei tulisi valmis- tumaan sinä päivänä. Hieman pettyneen näköisiä olivat sekä projektiin osallistuneet että sähköläiset. Kuitenkin päivä oli hauska, eikä varmasti hetkeen unohdu ja ainakin nautimme auringosta, hyvästä säästä ja hyvästä seurasta. Kyllä sitä voisi useammankin sunnuntain viettää samalla tavalla.

Jääkarusellissa päästiin saunomisen lisäksi myös pulahtamaan avantoon.

Ennenkuin lähdimme pois, pääsimme hieman haastattelemaan itse pääjehua, Janne Käpylehtoa.

Morjensta, kerrotko, kuka olet ja mitä tänään on tapahtunut?

Joo, mä oon Janne Käpylehto, teekkari, sarjayrittäjä, tietokirjailija, kunnallisvaaliehdokas. Jääkaruselli ei lähteny vielä pyörimään, mutta kyllä se nyt tosta varmana laitetaan pyörimään kunhan löytysi vielä bensaa, hieman on tuota sahaamista jäljellä. Kiitoksia Sähköinsinöörikillalle, oon naureskellu sitä kuinka vähän aikaa meni siihen, että löytyy tarvittava määrä teekkareita juhlimaan. Jääsauna päälle, bändi soittamassa ja tietenkin sponsorina Kyrö Distillery ja juomat maistui, eli oli hauskaa.

Mä voin paljastaa, että mun vuosina, mitä nyt neljä vuotta ollu, ni en ole nähnyt minkään il- moittautumisen menevän noin nopeesti.

Aivan mahtavaa!

Toimittaja Miika (vas.) ja Janne Käpylehto (oik.)

Tänään ei jääkaruselli lähtenyt pyörimään, mitäs kävi? Mä ymmärsin, että sahat otti vähän kiinni tässä projektissa?

Joo, tää on tuotekehittelyprojekti eli homma kehittyy ja yllätyksiä on. Yllätyksenä oli, että jää oli niin paksu, se oli paksumpaa kuin mitä oli alustavat katsastukset.

Ja sitten molemmista sahoista hajosi yks pultti, mutta se korjattiin “purkka-jeesusteippi” -viritelmällä ja homma jatku. Se oli hienoa, että tuolla sahauskoneella, mitä ette ehtineet näkemään, niin sillä saatiin kerran yksi rundi vedettyä, joka sitten joudutti tätä hommaa merkittävästi. Ilman sitä tää olisi mennyt kauheen vaikeeks.

Joo kyl tämä näytti sellaiselta, että kyllä tämä pyörimään lähtee, se ei ole ongelma.

Katsotaan, kyl se nyt pakko on saada pyörimään kyllä, kun sen kanssa touhuttiin niin paljon. Et se on niin pienestä kiinni. Siin on hieno ura tuolla ympäriinsä melkein kokonaan et vähän puuttuu. Täröytän tosta vielä. Et kyllä se pyörimään vielä saadaan,

Loistavaa! Haluatko kertoa tähän loppuun vielä wapputerveisiä teekkareille.

Wappu on teekkarin parasta aikaa. Kannustaisin jäynäämään, se on hirveän hauskaa. Mulla on pitkä toimintahistoria. Naureskelin tossa jokin aika sitten, kun huomasin, että on tullut teekkarijäynistä kirja, “Troolattua saimaannorppaa ja 101 muuta teekkarijäynää” tai joku sellainen. Soitin kustantajalle, että mä muuten oon tehny sen norppaetiketin. Mä olin Audiopolin puheenjohtaja silloin, kun jäynä tehtiin. Vedin sitä yhdistystä ja olin siinä jäynässä. Ja silloin kun en vielä ymmärtänyt miten taitto-ohjelmat toimii, niin jollain surkealla ohjelmalla muistan kun väänsin sen norppaetiketin.

Kiitoksia haastattelusta ja toivottavasti lähtee vielä homma pyörimään.

Kiitoksia teille.”

(Visited 156 times, 1 visits today)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*