Reportaasi: Chilimaistelu


TEKSTI: Joel Lavikainen
KUVAT: Joel Lavikainen

 

Maisteluannokset on katettu!

15.10. Ossinkulmassa järjestettiin killan kulttuurin toimesta chilinmaisteluilta, jossa pääsi testaamaan sekä kaupallisia että kotona kasvatettuja chililaatuja. Vaikka kyseessä ei ollutkaan urheilutapahtuma, virtasi hiki osallistujien otsilla ja päät olivat punaisia.

Tarjolla oli 22 eri chililaatua, joista 9 oli järjestäjien itse kasvattamia laatuja. Maistiaisten tulisuus vaihteli asteikon mukaan “Ertsille sopivasta” 1 Scovillestä infernaaliseen helvetin liekkiin eli 2.2 milj. Scovilleen. Chilien tulisuus on ilmaistu Scovillen yksiköllä, joka ilmoittaa kuinka paljon sokerivettä chiliin pitää lisätä, että se ei maistu enää miltään.

Tarjolla oli chilien lisäksi myös lieventäviä aineksia pahimpaan poltteeseen. Tähän parhaiten toimivat vaalea leipä, jäätelö ja jogurtti. Varatut lieventeet loppuivat heti aikayksikön, kun tulisimpaan chiliin tarvittiin litra jogurttia sammuttamaan polte. Röörit saatiin auki mukavasti. Chilien tulisuus on peräisin rasvaliukoisesta yhdisteestä kapsiinisista, joka sijaitsee pääsääntöisesti siemenkiinnikkeissä. Maistellessa koettu tulisuus vaihteli hieman riippuen mistä kohtaa chiliä maistettiin.

 

Toimituksen nostot

Kaupalliset laadut

Medina

Väri: Punainen

Alkuperä:

Tulisuus: 20k

Tuomio: Pikku kiva tuntuma, keskitulinen.

Habanero chocolate

Väri: Ruskea

Tulisuus: 300k- 425k

Tuomio: Hitaasti hiipivä kova polte, polte noudattaa paraabelista käyrää, saa läähättämään, hieman alkoi jo huimaamaan maistaessa.

Naga Moricho

Väri: Punainen

Tulisuus: 1,6 milj.

Tuomio: Erittäin tulinen, hyvänmakuinen, jo hetken kuluttua silmät vuotavat ja hiki nousee otsalle.

 

Carolina Reaper

Väri: Ruskea

Tulisuus: 2,2 milj.

Tuomio: Kynnen pään kokoinen pala lamautti täydellisesti viideksi minuutiksi. Silmät vuotivat ja hengitys oli vaikeaa. Otsalohkossa tuntui myöskin poltetta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kotikutoiset

Jamaican Bell

Väri: Punainen

Tulisuus: 5k-30k

Tuomio: Vahvasti paprikan makuinen, erikoinen kellomainen muoto. Ei polttele pahemmin, joten sopii hyvin ruuanlaittoon.

Trepadeira Werner

Väri: Punainen

Tulisuus: 5k-30k

Tuomio: Pieni kirsikkatomaatin näköinen, yllättävän tulinen, kun syö kokonaisena.

Purira

Väri: Punainen

Tulisuus: 30k-100k

Tuomio: Pieni ja pippurinen, todella ärhäkkä ja lyhyt polte. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Allekirjoittaneelle jäi tapahtumasta ainakin polte perehtyä enemmän jatkossa chililaatuihin mitä kaupasta löytyy, jotta ruokiin ei aina päätyisi sitä Rainbowin perus habaneroa. Kannattaa pysyä kuulolla tulevista kulttuuritapahtumista, jos maistelu jäi tällä kertaa välistä.

(Visited 400 times, 1 visits today)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*