Mene töihin?/!


TEKSTI: Joel Lavikainen
KUVAT: Pixabay

Sössö tarjoaa ammattilaisjuomarahoja ilmaiseksi!

Moni on varmasti miettinyt kesän päätyttyä mahdollisuutta jäädä opiskelujen ohella töihin osa-aikaiseksi. Kuitenkin päähän nousee kysymyksiä kuten “miten mä kerkeän?” ja “mitä opintotuelle käy?”. Ei hätää, sillä Sössö testasi koulun ohella töissä käymistä ja kertookin seuraavaksi vinkit ja huomioitavat asiat näiden asioiden yhteensovittamiseksi.

Aikataulutus

Ensimmäiseksi on hyvä miettiä omaa ajankäyttöään. Paljonko kursseja pystyt suorittamaan työn ohella? Kursseissa on aikataulun puolesta hyvä katsoa osuuko jotain pakollista läsnäoloa sisältävää ohjelmaa työpäiville. Usein ainakin peruskurssien laskareita pyörii useina päivinä, jolloin niihin pääsee osallistumaan. Tätä ongelmaa ei luonnollisesti ole, jos työt sijoittuvat viikonlopulle.

Entä montako tuntia viikossa käydä töissä? Omien empiiristen tutkimusten perusteella noin kaksi päivää viikossa (16h) on määrä, jota monet alan työnantajat tarjoavat suoraan. Se on myös osoittautunut kokemuksen perusteella enimmäismääräksi mitä koulun ohella jaksaa tehdä. Oman tekemisen ja työnantajan kannalta suositeltavaa on valita tietyt päivät viikosta, jolloin käy töissä. Tietysti lyhyen työmatkan kanssa voi olla jopa järkevää paloitella työtunteja osiin pitkin viikkoa.

Sopiminen

Kannattaa koittaa mahdollisuuksien mukaan sopia työnantajan ja/tai koulun henkilökunnan kanssa joustamisesta. Esimerkiksi tenttiviikolla kannattaa sopia töiden vähentämisestä/pois jättämisestä. Koulun henkilökunta on myös yleensä joustava, kun ottaa asian esille riittävän ajoissa. Jos ei pääse laskareihin paikalle voi koittaa neuvotella, etänä palauttamisesta erikseen.

Tukioptimointi

Tietysti töiden teon kannattavuutta on hyvä miettiä myös tukien kannalta. Sen jälkeen kun opiskelijat siirrettiin yleisen asumistuen piirin, on töissä käynnillä huomattavasti suurempi vaikutus saatuihin tukiin. Opintotuki menee edelleen yhdellä kiinteällä tulorajalla (11 973 e täyttä yhdeksää tukikuukautta kohti). Yleiseen asumistukeen sen sijaan vaikuttaa tulojen lisäksi, asunnon vuokrakulut yms. seikat. Kannattaakin käydä Kelan laskurilla selvittämässä nämä asiat. Allekirjoittaneelle tuli yllätyksenä tulojen suuri vaikutus tuen määrän, kun vuokrakulut ovat alhaiset. Erityisesti kimppakämpissä töiden tekemistä kannattaa harkita, sillä vaikutukset kohdistuvat myös kaverin/kumppanin tuloihin.

 

Oman kokemuksen perusteella voin suositella töissäkäyntiä koulun ohella. Se toimii hyvänä vastapainona opiskelulla ja samalla pystyy ansaitsemaan itselleen hieman käyttörahaa. Lisäksi ansaittu työkokemus ja todiste siitä, että kykenee aikatauluttamaan omaa tekemistään, viestii tuleville työnantajille varmasti pelkkää positiivista.

 

(Visited 302 times, 1 visits today)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*