22. Luukusta paljastuu… Punatulkku! Punatulkku on ihastuttavan värikäs ja pönäkkä lintu, joka sijoittuu sinne oluttölkin kokoluokkaan. Ne omaavat varsin jykevän nokan ja kuuluvatkin nokkansa perusteella siementen syöjiin. Uroksilla on päällään mitä hurmaavin puku. Selkäpuolella on valkoista, harmaata, mustaa ja rintaa koristaa ruusunpunainen alue, joka tuo kaunista kontrastia muuten hyvin yksinkertaiseen asuun. Linnut ovat myös nimetty tämän punaisen masunsa mukaan. Naaraalla on selkäpuolella sama väritys kuin uroksella, mutta rinnan alue on kauttaaltaa tyylikäs beige. Naaraan ja uroksen värit sopivat todella nätisti yhteen, varsinkin lumisena talvena.
Punatulkut omaavat varsin monipuolisen äänten varaston. Urokset ovat myös taitavia oppimaan uusia lauluja, tosin vain vankeudessa. Vapaudessa punatulkuista kuulee kimeitä kujerruksia tyyliä “Priip”, muutama lyhyt säksätys mallia “Tsäk”. Tunnistettavin on kuitenkin lyhyt mollissa oleva surumielinen ja lyhyt tööttäys mallia “Pjyu”. Tätä ihastuttavaa ääntä seuraamalla löytää yleensä kokonaisen parven punatulkkuja.
Punatulkkujen ravinto on, kuten aiemmin mainittiin, hyvin siemen pohjaista. Ne lentävät isompina parvina alueiden lävitse syöden kerralla kokonaisen puun tyhjäksi siemenkodista, marjoista tai silmuista. Tätä temmellystä on kiva seurata, sillä meno on joskus niin kovaa että puoliksi syödyt marjat ja hiirenkorvien riekaleet lentelevät ympäriinsä. Tähän voisi myös mainita että lintujen humaltuminen on tarua, punatulkut vaikka syövät huomattavan määrän marjoja, eivät tule humalaan voimakkaan ja isokokoisen maksansa ansiosta.
Punatulkut muuttavat aktiivisesti läpi vuodenaikojen, monesti sapuskan perässä. Jäävät usein talvehtimaan Suomeen. Etelä-Suomessa punatulkkuja alkaakin näkemään yleensä myöhään syksyllä ja ne viipyvät aina keskikeväälle saakka.
Kun talvella saadaan lunta, punatulkut ovat ilahduttava näky lumisen ympäristön keskellä olevassa lehdettömässä puussa. Punatulkut ovat värinsä ansiosta varsin usein esillä Jouluisissa teemoissa.
Tässä on vielä linkki tämänkin ihanuuden luontoportti sivulle. Sieltä löytää kuvia ja ääninäytteen, sekä paljon lisää triviaa.
Toivottavasti tämä lintuluukku on piristänyt päivääsi! Jos satut koskaan kuulemaan punatulkun surumielistä tyyttäilyä, suosittelen vähän katselemaan ympärille. Ovat lintuina varsin mukavaa seurattavaa aktiivisuutensa vuoksi.
Hyvää joulua ja iloista uutta vuotta kaikille, ottakaa rennosti ja nähdään ensi vuonna!
– Simo Hakanummi