Erilainen joulukalenteri

Ostin nyt toista vuotta putkeen joulukalenteriksi kahvikalenterin! Moni tuttu kiltalainen tietääkin pienestä kahvikiinnostuksestani. Kahvikiinnostukseni heräsi 2019 kun menin kahvifestivaaleille ja hämmennyin siitä kuinka hyvältä kahvi voi oikeastaan maistua. Käytän pääasiallisesti kahvinkeittämiseen V60-suppiloa ja valkaistettuja suodatinpaperia. Nimi tulee suppilon V-muodosta sekä 60-asteen mukaan. Suppilossa on sisäpuolella kiertävät uurteet,

jotka hidastavat veden virtaamista kahvipedin läpi ja auttavat näin saamaan kahvista enemmän makua irti. Valkaistuja suodatinpapereita käytän sen takia, että normaalista suodatinpaperista tulee paperin makua kahviin.

 

Himastani löytyy kanssa elektroninen kahvimylly, jolla saan optimin jauhinasteen pavuille. Normaali suodatinkahvin jauheaste on hieman liian hienoa V60:lle.

 

Kahviresepti. Jokaisella kahvihifistelijällä ja ammatti-baristalla on oma resepti. Reseptillä tässä tarkoitan muun muassa vesi:kahvi -suhdetta, jauhinastetta ja milloin ja kuinka paljon vettä laitetaan tietyssä vaiheessa. Oma go-to on 15:1, eli 15 grammaa vettä per 1 grammaa kahvia.

 

 

Ensiksi mitataan oikea määrä papuja ja kiehuvalla vedellä pestään suodatinpaperi. Kaadetaan kahvijauhe suppiloon tasaiseksi pediksi ja kaadetaan kiehuvaa vettä. Ensimmäisessä kaadossa kaadetaan 2-3 kertaa jauheen määrä ja annetaan sen valua 30-45 sekuntia. Tämä aiheuttaa sen, että syntynyt hiilidioksidi pääsee ylös eikä jää vangiksi kahvipedin sisälle. Samalla lusikalla voi hellästi kaivaa jauhetta, jotta kaikki jauhe olisi kontaktissa veden kanssa. Jos hiilidioksia ei pääse ylös niin se synnyttää kahvipedin sisälle kuplia jolloin ei saada parasta mahdollista “extractionia”. Tätä toimenpidettä sanotaan kahvipiireissä “bloomiksi”. Tällöin myös tuoksu on parhaimmillaan!

 

Seuraava kaato on noin 80% tavoittelusta vesimäärästä niin, että suppilossa on noin 30 sekunnin sisällä tämä määrä. Tämän jälkeen voi käyttää lusikkaa ja hennosti tehdä sillä muutama kierros. Tämä tiputtaa “karkuun päässeitä” puruja suppilon seiniltä.

 

Loppukaato olisi hyvä olla valmis 1:30-1:45 kohdalla. Kahvipeti pitäisi tulla näkyviin 2:30-3:00 riippuen hieman papujen paahtoasteesta! Itse fanitan todella paljon light roasteja ja niiden hedelmällisiä ja hentoja makunuotteja.

James Hoffman osaa selittää huomattavasti paremmin kuin minä, joten jos kiinnostuksesi heräsi:

(Visited 1 times, 1 visits today)